Rabarbarų laikas. Mums kepėjams naujų receptų testavimo metas. Lauki nesulauki ir štai juos turi. Rūgštaus ir saldaus tandemas nuostabus. Rabarbarai kepiniuose nenusileidžia uogoms, o kai kur net jas lenkia. Palenktyniaukime ir mes – kas daugiau iškeps pyragų su rabarbarais? Arba, kas kiek naujų receptų atras ar sugalvos? Kuris receptas pats lengviausias? O kuris pyragas pats skaniausias?
Tačiau surengti tokį konkursą užtruktų. Pražiūrėtos būtų braškės – “Oi, kaip negerai”. Kad tik kiekviena šeimininkė iškeptų dar neskanautą pyragą – ir tai suskambėtų puikiai.
Ta proga siūlau jums išbandyti apverstą rabarbarų Tateną (Tarte Tatin, pranc.). Tokius pyragus galima kepti iš įvairių vaisių. Šiandien testuojame daržovę, kuriai pavasarį nėra lygių.
Nedelskite, nes birželis ne už kalnų, o tada jau keliausime į mišką rinkti žemuogių.🙂
Reikės:
Tešlai
- 200 g miltų
- 100 g sviesto
- 0,5 a.š. druskos
- 125 g Filadelfijos klasikinio sūrelio
- 1 v.š. vandens
Įdarui
- 450 g rabarbarų stiebų
- 2 v.š. cukraus (rabarbarams)
- 100 g cukraus (karamelei)
- 25 g sviesto
- 4 a.š. vanilinio cukraus
Gaminimas:
- Tešlai miltus sumaišykite su druska.
- Įtarkuokite šaltą sviestą, įdėkite druskos, trinkite viską tarp pirštų, kol sviestas pilnai apsijungs su miltais, masė taps smėlio pavidalo.
- Įkandin sudėkite sūrio masę, įpilkite šaukštą vandens, greitai viską permaišykite, neleiskite tešlai sušilti.
- Suformuokite rutulį, rankomis suformuokite diską, įdėkite jį tarp dviejų kepimo popieriaus lakštų, palaikykite 30 minučių šaldytuve.
- Įdarui rabarbarus nuplaukite, daržovių skustuku nuskuskite išorinį sluoksnį, supjaustykite 8 centimetrų gabaliukais (galima palikti per visą formos skersmenį, kaip matote nuotraukoje).
- Paruoštus rabarbarus užpilkite 2 šaukštais cukraus, palikite pusvalandžiui.
- Kepimo formą (labiausiai tinkanti 32 cm skersmens, žemais borteliais)išklokite kepimo popieriumi, berkite cukrų, dėkite į 220 laipsnių temperatūros orkaitę, kaitinkite 7 minutes, kol cukrus pradės karamelizuotis.
- Skardą ištraukite, sudėkite mažais kubeliais pjaustytą sviestą, vieną prie kito tampriai suguldykite rabarbarų lapkočius, ant viršaus užberkite vanilinio cukraus, susidariusias rabarbarų sultis atidėkite.
- Tešlą iškočiokite taip, kad ji užklotų visą formos paviršių ir dar liktų centimetras ar pusė.
- Tešlos lakštą subadykite šakute, uždenkite pyrago viršų, nespauskite, tik švelniai įterpkite likusį tešlos kraštą tarp rabarbarų ir formos bortelių (taip tešlos lakštu tarsi apgaubsite įdarą).
- Kepkite toje pačioje, 220 laipsnių temperatūroje, 25 minutes.
- Pyragą išimkite, palaikykite pora tris minutes.
- Paimkite padėklą, plokščią lėkštę, torto stovą – uždenkite juo kepinį, švelniai atkelkite ir pyragą apverskite.
- Atsargiai nuimkite kepimo popierių, pasigrožėkite.;)
- Skanaukite šiltą su plakta grietinėle ar ledais – nepamirškite atidėtų rabarbarų sulčių.
Nuotraukoje matote tinkamą kepimo formą apverstiems pyragams.
Recepto šaltinis: https://www.bettybossi.ch/fr/Rezept/ShowRezept/BB_BBZD130415_0011A-40-fr
Dar šis bei tas…
Jeigu neturite Filadelfijos, gaminkite su grietine - čia tinka ir kapotos tešlos receptas. Jeigu neturite žemais borteliais apvalios kepimo formos, naudokite keptuvę su nuimama rankena - tinka kuo puikiausiai. Kartais rabarbarų lapkočiai būna labai sultingi ir skutant trykšta sulčių fontanai - dirbdami užsidėkite prijuostę.