Su kuo labiausiai mėgstu eksperimentuoti virtuvėje, tai su sumuštiniais. Galima juos vadinti skrebučiais, brusketomis, užkandžiais, kanape… Yra reikalų juos sugrupuoti, atsirinkti, o po to teisingai įvardinti – man nelabai sekasi. Bet kaip sakoma, kaip pavadinsi, taip nepagadinsi.;)
Šiandien tebūnie skrebučiai. Jiems labai tinkamas užtepas – bet kokių kaulavaisių džemas. Buvo atsitiko, kad padauginau nusipirkti nektarinų. Nelabai jais žaviuosi, bet kažkaip ėmiau ir prisikroviau nemažą krepšelį. Šaldytuve jie kantriai gyveno gal kokią savaitę – net nepatogu pasidarė. Reikėjo su jais kažką daryti ir “delsti daugiau negalima” pašnabždėjo: “išvirti džemą ir pasigaminti skrebučių”. Buvau valgiusi brusketas su persikų džemu prie vyno, atsimenu – buvo skanu.
Žaibiški reikalai: užsigulėjusius vaisius nuploviau, nusausinau, nulupau odelę (kur gerai luposi, kitą palikau), išėmiau kaulavaisius, supjausčiau nedideliais gabaliukais, sudėjau į puodą, – ten, šliukšt, šaukštelį vandens ir kaitinau kol suminkštės. Neužtruko – suminkštėjo greitai, o tada paskaninau lygiomis dalimis baltuoju ir ruduoju cukrumi, paviriau kol pradėjo tirštėti. Galima buvo sublenderiuoti iki vientisos masės, bet aš panaudojau rankinę daržovių trintuvę – pamaigiau, įspaudžiau šiek tiek citrinos sulčių ir Voilà – puikiausias užtepas skrebučiams.
Kaip skrebutį padaryti tobulu užkandžiu prie balto vyno, – sekite gaminimo eigą.
…ir mėgaukitės poilsio valandėlėmis!
Reikės:
- 1 baltos itališkos duonos Cebata
- persikų/kitų kaulavaisių džemo
- 1 minkštojo Brie sūrio pakuotės
- 1 saujos šviežių aviečių
- 1 saujelės šviežių mėtų lapelių

Gaminimas:
- Duoną supjaustykite plonomis riekelėmis, aptepkite sviestu ir paskrudinkite orkaitėje 180 laipsnių temperatūroje 5-8 minutes.
- Riekeles aptepkite džemu, padėliokite Brie sūrio gabaliukų.
- Ant viršaus padėliokite pasmulkintų/plėšytų mėtų lapelių.
- Grąžinkite į orkaitę, pakepkite kol sūris lengvai išsilydys.
- Patiekite su šviežiomis avietėmis.
Skanaukite smagiai!
Dar šis bei tas…
Patiekimui geriausia tinka miško avietės – jos yra mažesnės ir geriau žiūrisi, aromatas taip pat nėra ko lyginti!