Grybų patiekalai · Skoniai

Virtų bulvių blynai su voveraičių įdaru ir bruknių uogiene

Geriau nesugalvosi vakarienei, nei tai. Ypač tada, kai grįžti iš miško su krepšiu grybų ir pundeliu bruknių, surinktų pakeliui.

Bruknė – visapusiškai puiki uoga. Bruknių uogas galima virti uogienėms, daryti antpilus, nuovirus. Galima ir šaldyti bei visus metus turėti po ranka, nes jos puikiai išsaugo maistines medžiagas. Reikia išsiruošti ir pasirinkti pintinėlę atsargoms paįvairinti, juolab, kad šie metai bruknėms yra palankūs.

Kodėl bruknių uogienė tinka prie šių blynelių? – Todėl, kad ji yra tokia gera, kad tiktų ji ir prie lietinių, varškėtukų, virtinukų, o įdėję gvazdikėlių, gautume puikiausia pagardą prie kepsnio.

Bet, ar ne voveraitėms turėčiau skirti daugiausia dėmesio? Oi, kaip jos šnairuoja, kai po vieną atrinkinėju raudonus uogų karoliukus.;) Bet kam jau kam, bet joms šiais metais nereikia skųstis – nuo birželio mirgantys socialiniai tinklai išpuošti miško paklotais ir kibirais, pintinėmis surinktų geltonų skrybelaičių mirgėte mirgėjo. Perversti seni užrašai, prasklaidytos močiučių spintose rastos receptų knygos, patikrintos naujos tendencijos kulinariniuose žurnaluose, tinklaraščiuose, vloguose, youtube kanaluose. Galvoju, kad voveraitei turėtumėm šiais metais uždėti karūną – karaliavimo miškuose proga. Prieštaraujate?! – Gerai, jau gerai – dedam karūną BARAVYKUI – pagarba ir jam – sugrįžo liepos pabaigoje, bet su trenksmu.:). Bet vistiek nesutinku su garbiu gamtininku, kuris teigia, kad voveraitės yra net ne antrarūšiai, o trečiarūšiai grybai. Hum…, su profesoriais nederėtų ginčytis, tačiau turiu kitą nuomonę apie šį gražų, kvapnų ir neabejotinai maistingą grybą.

…. Apmąstymai mane lydi visada – ar sverčiau bulves, jas lupčiau, smulkinčiau svogūnus ir juos švelniai kepinčiau svieste, minkyčiau bulvinę tešlą kaip ši. KAS ir KAIP – vyksta tada, kai imuosi naujo recepto ar tobulinu jau esamą. KAM – ateina vėliau ir pasilieka, kai viskas sugula į šiuos puslapius. Ar tai rutina? Gal būt… – galimai gali būti ir tai… Bet joje yra tiek iššūkių!

………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Ai!!! Jau svyla blynai…

Virtų bulvių blyneliai su voveraitėmis
Reikės: (8 blyneliams)

Blyneliams

  • 1 kg bulvių “Vineta”/kitų krakmolingų bulvių
  • 150 g miltų
  • 50 g manų kruopų
  • druskos
  • 1 kiaušinio trynio
  • 4 v.š. ghi sviesto/kito kepimui tinkančio sviesto

Įdarui

  • 120-170 g voveraičių
  • 1 svogūno
  • 1 pundelio petražolių
  • druskos
  • pipirų
  • raudonosios paprikos miltelių

Pagardui

  • 250 šviežių bruknių/spanguolių
  • 50 g cukraus
Virtų bulvių blyneliai su voveraičių įdaru ir bruknių uogiene
Gaminimas:
  1. Bulves gerai nuplaukite, virkite su lupena pasūdytame vandenyje 30 minučių.
  2. Bruknes pakaitinkite prikaistuvyje su cukrumi ant silpnos kaitros 10 minučių.
  3. Supjaustykite/pasmulkinkite svogūną, voveraites, petražoles.
  4. Keptuvėje įkaitinkite sviestą, apkepkite pirmiausiai svogūną, po to sudėkite voveraites, pagardinkite druska, pipirais.
  5. Pabaigoje sudėkite petražoles, viską permaišykite, kaitrą išjunkite, leiskite įdarui atvėsti.
  6. Išvirusias bulves, nusunkite, dar šiltas nulupkite, sutrinkite iki minkštos konsistencijos/pure, sudėkite miltus, manų kruopas, įdėkite druskos, sumaišykite.
  7. Gautą tešlą padalinkite į maždaug 8 dalis, po 120 g, 5 mm storio, dėkite į vidų paruoštą įdarą, užlenkite kraštus, gražiai rankomis suformuokite blynelius (masė bus šiek tiek lipni, todėl rankas nuolat drėkinkite vandeniu, o ruošinius sudėkite ant miltais pabarstyto darbastalio).
  8. Keptuvėje įkaitinkite ghi sviestą, sudėkite blynelius, kepkite ant vidutinės kaitros maždaug 5 minutes kiekvieną.
  9. Patiekite su bruknių uogiene.
  10. Skanaus!

Dar šis bei tas…

Vietoj voveraičių galite naudoti pievagrybius.

Padažą galite patiekti kaip ir žemaičių blynams: ištirpinti sviestą, įdėti grietinės, pakaitinti truputį, užpilti ant iškepusių blynelių.

Įdaro galite pasigaminti ir daugiau - panaudosite padažams, sriuboms, mėsos įdarams.

Palydai patiekite šviežių daržovių - tinka viskas, kaip ir voveraičių kotletukai.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *