Sausainiai · Skoniai

Kakaviniai sausainiai traškia plutele

Būna valanda, kai labai norisi KONORSSKANAUS, jau apie tas valandas ir jų skanumynus dėsčiau ankstesniuose postuose, o dabar tik noriu pridurti, kad seniai galvojau išsikepti šiuos, traškia pliutele sausainėlius.

Kepiau ne vieną, o kelias partijas. Eksperimentuojant supratau, kad galima kiekvieną kartą juos iškepti vis kitus, bet kartu ir tuos pačius. Derinant miltus, keičiant priedus galima keisti skonį – tik ne išvaizdą! – Čia ji yra labai svarbi! Pavyzdžiui, aš naudojau ne tik įprastus miltus, bet įdėjau ir pora šaukštų kviečių gemalų. Nebuvau niekur radusi tokio ingrediento kepiniuose (o gal, tiesiog, neužtikau). Kaip atėjo tokia mintis?  Panašios mintys mane aplanko tada, kai maisto atsargos pasiekia tokį kiekį, kai reikia spręsti jų likimą. Kad vieną kitą išgelbėčiau, pasitelkiu visą išmonę. Tokiu būdu,  spintelėje užsigulėję kviečių gemalai atsirado sausainiuose, nors jų paskirtis pagyvinti salotas, sriubas, košes – aš juos nužudžiau, galutinai. Gal nereikėjo jų gadinti?… 

Žiūūū, gi  mano sausainėlių nei kvapo! “Gal čia dėl tų kviečių gemalų?” – nudžiugau ir sėdau rašyti.

Reikės:
  • 1/2 puodelio įprastų miltų
  • 2 v.š. kviečių gemalų
  • 1/3 puodelio rudojo cukraus
  • 1/4 puodelio kakavos
  • 1/2 a.š. kepimo miltelių
  • 1/8 a.š. druskos
  • 2 v.š. minkšto sviesto
  • 2 kiaušinių baltymų
  • 1/2 a.š. vanilės esencijos
  • 1,5 v.š. cukraus pudros
Gaminimas:
  1. Į didesnį indą sudėkite miltus, kviečių gemalus, kakavą, rudąjį cukrų, kepimo miltelius, druską ir viską sumaišykite.
  2. Į mišinį sudėkite minkštą sviestą ir, paėmę medinį šaukštą, viską trinkite, kol ruošinys pavirs mažais drėgnais gumulėliais (jei reikia, galima baigti trinti pirštais).
  3. Atskirkite kiaušinio baltymus, lengvai išplakite.
  4. Išplaktus baltymus, vanilės esenciją sudėkite į ruošinį, viską gerai sumaišykite iki vienalytės blizgios konsistencijos.
  5. Į dubenėlį supilkite cukraus pudrą.
  6. Ruošinį šaukšteliu padalinkite į 12 dalių.
  7. Iš kiekvieno gabalėlio, delnais suvoliokite rutuliukus, dėkite juos į dubenėlį su cukraus pudra, gerai apvoliokite, ir dėkite į skardą, išklotą kepimo popieriumi.
  8. Kepkite 180 laipsnių orkaitėje, 10-12 minučių.
  9. Ataušinkite ant grotelių, skanaukite su draugais, gerai ir be jų 🙂
Kakaviniai sausainiai
Kakaviniai sausainiai

Dar šis bei tas…

Puodelis – 200 gramų.

Vietoj kviečių gamalų, originaliam recepte yra nurodyta rupaus malimo miltai.

Vietoj kakavos, manau, galima dėti riešutų sviesto (kitas bandymas bus būtent šis. 🙂

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *