Žodis šarlotė (charlotte) skamba labai prancūziškai, tačiau šio deserto kilmė yra Anglijos žemėse. Vienas iš gurmaniškiausių receptų taip pamėgtų prancūzų, buvo pradėtas gaminti XIX a. pradžioje karalienės Viktorijos senelės Charlotte. Kepti krosnyje pritaikyto indo kraštai buvo padengiami sviestu ir duonos minkštimu arba bandelės brioche (pranc.) trupiniais. Vidus buvo pripildomas apvirtų vaisių (obuolių, kriaušių arba slyvų), taip vadinamų compote (pranc.), kepamas krosnyje, patiekiamas šiltas.
Patobulinta šis desertas buvo 1880 metais, kurio receptūra išliko mažai tepakitusi iki šių dienų. Dabartinės šarlotės versija priskiriama prancūzui konditeriui Antonenui Karemui (Antonin Carême). Šis dirbdamas anglų suvereno virtuvėje sumanė bandeles pakeisti “Damų piršteliais” (kitose kalbose šie sausianiai turi kitokius pavadinimus), o vaisių “compte” pakeisti Bavarijos kremu creme bavaroise, (pranc.), kurį sudaro plakta grėtinėlė sutirštinta želatinu. Patiekiamas desertas šaltas, – kitaip nei anksčiau.
Iki mūsų dienų šarlotę pamėgta ragauti šaltą, o jos skonių gali būti įvairių: obuolių, aviečių, braškių, net šokolado. Jų pasirinkimą gali įtakoti nuotaika, metų laikas, progos.
Pagaminau savo pirmąją šarlotę šv.Valentino dienos proga. Tradiciškai šiai šventei šiaip jau gaminu desertą su braškėmis. Vienais metais kepiau Valentino sausainius su uogiene, kitais – migdolines širdutes, vėliau – šokoladinį braunį, sluoksniuotus desertus su plakta grietinėle ir braškėmis. Šiais metais galvojau apie plikytus pyragaičius su sūrio kremu ir aviečių uogiene, bet padariau staigų posūkį, – išvydau labai ryškų braškinės šarlotės, apjuostos raudonu kaspinu, vaizdą (tokios būna ant kulinarinių žurnalų viršelių). Pakerėjo!
Šio deserto priešistorė buvo mano pagamintas krepšelis ledams. Gera mintis, šiaip… Dabar sulipdžiusi panašų, pripildžiau braškių tyrės su plakta grietinėle ir užšaldžiau.
Papuošiau, kaip ir priklauso tokiai šventei – šviežiomis braškėmis.
Skanu!
Reikės:
Šarlotės desertui
- 12-14 “Damų pirštelių”
- 400 g+100 g šviežių braškių (galima naudoti ir užšaldytas)
- 75 g cukraus
- 300 ml plakamosios grietinėlės
- 4 g agar-agaro (galima imti dvigubą kiekį želatinos)
- 4 mėtos lapelių
Sirupui
- 50 g cukraus
- 50 ml vandens
- 50 ml apelsinų arba citrinos sulčių
Gaminimas:
- Šarlotei švarias braškes sutriname su mėtų lapeliais iki tyrės konsistencijos.
- Į prikaistuvį supilame 1/3 braškių tyrės, sudedame agar-agarą ir cukrų, kaitiname kol užverda, intensyviai maišome minutę laiko.
- Sudedame likusią braškių tyrę, viską gerai išmaišome, paliekame atvėsti.
- Sirupui į prikaistuvį supilame vandenį, apelsinų/citrinų sultis, sudedame cukrų, pakaitiname iki užvirimo, ataušiname.
- Grietinėlę 10 minučių dedame į šaldymo kamerą.
- Per tą laiką sirupe mirkome sausainius ir sudedame vertikaliai, vieną prie kito, pagal atsegamos torto formos kraštus.
- Atšaldytą grietinėlę suplakame iki tirštumo.
- Braškių tyrę silikonionės mentelės pagalba lengvais judesiais įterpiame į plaktą greitinėlę.
- Gautą kremą sudedame į paruoštą “krepšelį”, sulygianme paviršių.
- Laikome šaldytuve maždaug 6 valandas.
- Patiekiant, viršų papuošiame šviežiomis braškėmis.
Skanaujame!
Dar šis bei tas…
Deserto formavimui naudojau 16 cm cilindro formos atsegamą formą.
Kad sausainiai neprikibtų prie formos kraštų, į vidų dėjau maistinę plėvelę (rekomenduoju).
Naudoti šaltiniai: https://www.marieclaire.fr/dessert-charlotte,1239454.asp