Pyragai · Skoniai

Raudonųjų serbentų pyragas

Kai prieš dvejus metus sumaniau rašyti internetinį dienoraštį, sunku buvo apsispręsti, kokia tema bus pagrindinė? Sunkiai generavau mintis, tačiau pagaliau apsistojau prie patiekalų ir gamtos, kurie man apjungė į bendrą temą – Metų laikus. Esame gamtos dalis, pulsuojam tuo pačiu ritmu – keliamės ir gulamės, maitinamės ir atiduodam, šypsomės ir verkiam, trykštame energija arba būname suglebę, gimstame iš naujo arba mirtinai sustingę – nueiname šimtus kilometrų arba ištisas paras sėdime sukumpę prie kompiuterių ekranų, tarsi ten glūdėtų esminis atsakymas, nors nesam net uždavę klausimo…

Kodėl metų laikai svarbūs, supratau, pradėjusi gaudyti  telefono objektyvu besikeičiančios gamtos akimirkas. Tada atėjo suvokimas, (tarsi anksčiau nebuvo duotas) kad žmogus nėra svarbesnis šioje PASAULĖJE, nei štai ta maža ramunėlė pakelėj, boružė ant tavo delno, svirplys vakaro tyloje, kregždė genanti lietaus debesį …

Štai tokia įžanga į serbentinį pyragą, kurį jau antrą sezoną kepu be atvangos, kaip ir naujai atrastus keksiukus su šiomis uogomis. Klausite, – o tai,  kaip negali atsibosti? Atsakysiu, –  nežinau … Greičiausiai organizmas pats diktuoja, ko jam reikia, o ir per trumpas laikas, kad jau taip imtum ir atsivalgytum. O šiais metais jų užteko ir atsargoms žiemai – įtikėjau jų nauda, kuri yra daugiau nei akivaizdi.

Reikės:

Pagrindui

  • 240 g  miltų
  • 1 a.š. kepimo miltelių
  • 110 g sviesto
  • 100 g cukraus
  • 2 kiaušinių trynių

Įdarui

  • 2 kiaušinių baltymų
  • 120 g cukraus
  • 2 a.š. kukurūzų/bulvių krakmolo
  • 540 ml raudonųjų serbentų
Pyragas su raudonaisiais serbentais
Pyragas su raudonaisiais serbentais
Gaminimas:
  1. Kambario temperatūros sviestą išsukame su cukrumi.
  2. Dedame kiaušinių trynius, išsukame iki vientisos masės.
  3. Miltus sumaišome su kepimo milteliais ir dedame į paruoštą masę.
  4. Rankomis suminkome tešlą, suformuojame rutulį, dedame į maistinę plėvelę, palaikome šaldytuve pusvalandį ar daugiau.
  5. Įdarui išplakame kiaušinių baltymus iki purumo su cukrumi, pabaigoje įdedame krakmolą ir dar truputėlį paplakame.
  6. Atšaldytą tešlą iškočiojame taip, kad gautumėm apvalų lakštą, subadome šakute.
  7. Kepame 170 laipsnių orkaitėje 25 minutes.
  8. Perrinktas švarias uogas atsargiai įmaišom į baltymų masę.
  9. Išėmę pyrago pagrindą iš orkaitės, ant jo dedame plaktų baltymų su serbentais sluoksnį, grąžiname į orkaitę dar 15 minučių – viršus turi pasidengti gražia rusva plutele.

Mėgaukitės į sveikatą vasaros skoniais!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *