Žiedinis kopūstas? – Nežinau, ar jis man labiau skanus ar gražus… Turbūt dėčiau lygybės ženklą. Nemačiau dar niekada, kad juo būtų papuoštas vaišių stalas, – o galėtų! Išskirstyti žiedynėliai, žali, virti ar apkepti labai gražiai žiūrisi lėkštėje. O iškepta kopūsto galva galėtų puikuotis viduryje stalo ir kuo didesnė, tuo gražiau. Tai, apie grožį tiek.
Skonis šios daržovės yra specifinis, kaip ir daugumos daržovių – arba tau jis patinka, arba ne. Specifiškumas atsiranda termiškai apdorojant. Alternatyva? – Rinktis žalias salotas – kramsnoji sau ir vargo nematai – trašku, gaivu, sveika. Lengvai apvirti tinka garnyrui prie mėsos – pakeis pabodusias bulves. Apkepti ant keptuvės ar orkaitėje, jų virtinukai – tiks vegetarams.
Įdomesniam vakarojimui, užkandžiams, iškylai gamtoje tobulas pasirinkimas orkaitėje iškepta visa kopūsto galva. Savam darže radau tik nedidelę galvutę kopūsto, o noras ją išsikepti buvo didesnis už ją, – kepiau jau apvirtą, kad būtų protingesnės viso ko sąnaudos.
Rezultatas? – Jis tuo geresnis, kuo daugiau užsidegimo ir meilės įdedama. Kaip tai pasireiškia? – Ogi, skanavimu, uostymu, orkaitės durelių atidarymu, uždarymu, degustavimu, fotografavimu… Jūs šį procesą galite sutrumpinti ir paruošti patiekalą per tris ketvirčius valandos.
Nors…kaip be fotosesijos!
Reikės:
- 1 žiedinio kopūsto
- 2-3 v.š. aliejaus
- 1 skiltelės česnako
- Druskos
- Juodųjų pipirų
- Raudonosios paprikos miltelių
- Smulkinto raudonėlio
- Kario
Gaminimas”
- Žiedinį kopūstą nuplauname, apverdame stipriai sūdytame vandenyje 6 minutes.
- Išvirusią galvą iš karto panardiname į labai šaltą (ledinį) vandenį, dedame į kiaurasamtį, kad nutekėtų vanduo.
- Kopūsto galvą nusausiname popieriniu rankšluosčiu, visą, iki pat koto, apipilame aliejumi.
- Kepame 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 20-25 minutes – kopūstas turi gražiai apskrusti. Kad tolygiai apkeptų, kartas nuo karto galima pavartyti.
- Sumaišome prieskonius, išspaudžiame česnaką, baigus kepti aptepame šiuo mišiniu kopūstą, grąžiname į išjungtą orkaitę, – paliekame kelioms minutėms, kad įsigertų skoniai.
- Skanaukite vieną arba su jogurtiniu padažu.
Sveikų užkandžiavimų!
Dar šis bei tas…
Patogiau naudoti česnako miltelius nei šviežią česnaką, bet man labiau patinka pastarasis.
Jeigu neturite tokių prieskonių, kaip nurodyta, dėkite savo pamėgtus.
Šiam patiekalui imama kopūsto galva su visu koteliu ir šoniniais lapeliais – daugiau skonio!
Jogurtinis padažas ruošiamas iš jogurto, druskos, česnako, citrinos sulčių – kiekius ir kitokius priedus galima patiems nusistatyti.
Galite pabandyti pasigaminti gnočius – idealus patiekalas vegetarams arba alternatyva bulvėms.
Išbandytas ir gerai įvertintas apkeptų kalafiorų patiekalas.
Šią daržovę reikia dažniau įtraukti į savo mitybos racioną. Kodėl? – Visi atsakymai straipsnyje “Žiediniai kopūstai – sveikam ir stilingam stalui”.