Ne kartą eksperimentavau su spanguoliniais pyragais, tačiau likdavau ne iki galo patenkinta tuo, ką ragaudavau. Gražus paveikslėlis (kaip dažnai būna), bet nelabai ko vertas receptas. Vyliausi, kad šventiniam laikotarpiui rasiu, kažką įspūdingo, nes man spanguolės yra rudenio UOGŲ UOGA. Ir šiaip labai patinka viskas, kas rūgštu. Be perstojo geriu parūgštintą vandenį – jei ne su citrina tai su svarainiais. Bet spanguolių – gėrimui gaila. Žinau, kad kai kas jas tik tam ir tenaudoja. Trintos spanguolės su cukrumi rudenį – geriausias desertas prie kavos. Kai kada pusryčiaudama sutepu jomis skrebutį ar pagardinu varškės sūrį.
Apie rūgščias uogas. Vasarą man raudonieji serbentai yra super uogos: tiek gražios, tiek naudingos, o jau jų desertai! Želės, sluoksniuočiai, o ypač mano mėgstami pyragai yra su morengu – rasite mano svetainėje ne vieną. Dabar nors ir ne sezonas, tačiau jeigu turite užsišaldę šių uogų, galite drąsiai gaminti – nepajusite skirtumo. Keksiukams šios uogos taip pat labai tinkamos. Tačiau labai neperšu savo nuomonės, – kai kam uogų rūgštis nemaloniai veikia dantis, gal būt dėl pažeisto emalio, kuriam kenkia ir citrusiniai vaisiai. Tačiau spanguolių ar jų sulčių, retas kuris padaugina. Manau, kad šių uogų rudenį reikia įsigyti kuo daugiau, nes tai ką sužinojau pasiskaičius plačiau, nustebintų ne vieną. Neabejoju, kad profilaktiškai šios uogos tiktų kiekvienam. Nedelsdama, apibendrinau svarbiausius dalykus ir įkėliau straipsnį – jums turėtų būti įdomu.
Apie apverstus pyragus. Nebandėte? Ir pati ne iš karto rįžausi. Bet kai iškepiau savo pirmąjį obuolinį, kartojau, po to pabandžiau su slyvomis. Ir ką jūs manote? – Man tai vieni pliusai. Nepavykti jie negali, o išskirtinumu gali nurungti įparstus. Šai kad ir ši – spanguolinių istorija. Kai minėtas paveikslėlis mane pakerėjo, o tuo metu kaip tik turėjau uogų, – net nepajutau, kaip pyragas buvo pašautas į orkaitę. Tačiau spanguolės, kurios turėjo būti pyrago puošmena, labai apskrudo, tapo karčios ir beskonės (pagal receptą buvo nurodyta jas apvolioti miltuose). O štai apverstuose pyraguose, uogos ar vaisiai yra karamelizuojami ir pilami ant kepimo formos dugno. O kada pyragas iškepa, – apverčiamas, ir apačia staiga tampa gurmanišku viršutiniu sluoksniu – yummm!
Ratais kvadratais, bet labai norėjau jus įtikinti, kad paskanautumėte spanguolino pyrago per šventes ar tarpušvenčiu mums, ne visai įprastai iškepto. Ir labai pagerinto – su šokoladu, o spanguolėms tai taip patinka!
Svetur, Europos pietuose, ypač Prancūzijoje tai yra įprastas pyragas, kepamas vos tik atsiradus šviežiems vaisiams ar uogoms. Net istorijos sklando, kaip taip kažkas galėjo sumąstyti kepti pyragus?
……..o kiekvienas iš mūsų kasdien kuriame savąsias.;)
Reikės:
Apatiniam sluoksniui
- 55 g sviesto
- 70 g cukranendrių cukraus
- 315 g šviežių ar šaldytų spanguolių
Pyrago pagrindui
- 200 g smulkiai sukapoto juodojo šokolado (maždaug 52% riebumo)
- 55 g sviesto
- 75 g miltų
- 1 a.š. kepimo miltelių
- 1/4 a.š. druskos
- 105 g cukranendrių cukraus
- 2 kiaušinių
- 1 a.š. vanilės ekstrakto
Gaminimas:
- Apatiniam sluoksniui nedideliame prikaistuvyje ištirpiname sviestą, sudedame cukrų, maišome, kol ištirps ir užvirs.
- Verdame apie minutę laiko, sudedame spanguoles ir paliekame lėtai virti 6-8 minutes – sirupas turi sutirštėti, tapti panašus į želę.
- Nukeliame nuo kaitros, masę ataušiname, supilame į kepimo popieriumi išklotą formą (tinkama atsegamais kraštais).
- Pyrago pagrindui nedideliame indelyje, mikro bangų krosnelėje ar garuose, ištirpiname 115 g šokolado su sviestu.
- Miltus sumaišome su kepimo milteliais ir druska.
- Į šokolado ir sviesto masę sudedame cukrų, maišome kol masė taps vientisa.
- Po vieną dedame kiaušinius, vanilę, – maišome intensyviai 1 minutę.
- Sudedame miltus, viską gerai išmaišome.
- Pabaigoje sudedame likusį šokoladą (85 g), viską apjungiame.
- Gautą tešlą pilame ant spanguolių sluoksnio, išlyginame.
- Kepame 180 laipsnių temperatūroje 30 minučių, neskubame ištraukti – paliekame orkaitėje dar apie pusvalandį.
- Atsegame kepimo formą, dedame serviravimo indą ant pyrago viršaus, atsargiai apverčiame.
- Skanaujame karštą su vaniliniais ledais!
Pyragas skanus ir atvėsęs – jis gali stovėti kambario temperatūroje kelias dienas.
Skanaukite visokį!
Dar šis bei tas…
Kepimui geriausia naudoti 20 cm atsegamą formą