Visada galvodavau, kaip prancūzai sugeba iškepti burnoje tirpstančius sausainiukus, tuos mažus “pinigėlius”, taip tinkančius prie kavos ar arbatos. Bandžiau keletą kartų, bet vis ne tas! Nenustoju ieškoti dar vis. Pamačiau antraštę “Geriausia smėlinė tešla”. Na, manau, gal jau radau – “Skaniausi sausainiai prie arbatos” ir sėkmė garantuota. Nedrįsau uždėti tokios antraštės, nors išbandžiusi nenusivyliau. Bet tobulumui…
Bet, kam save varyti į kampą, – juk čia ir dabar galima pradėti, o po trijų ketvirčių valandos jau turėti kvepiančius gražuoliukus.
Pabandykite ir smėlinės tešlos sausainiai – jie be kiaušinių (tinka ypač, tiems, kam negalima jų vartoti).
Reikės:
- 250 g miltų
- 125 g sviesto
- 50 g cukraus
- 1 kiaušinio trynio
- 30 g šalto vandens
- 1 žiupsnelio druskos
Gaminimas:
- Į dubenį suberkite miltus, sudėkite kubeliais supjaustytą sviestą.
- Sviestą su miltais trinkite tarp pirštų, kol viskas gražiai susimaišys ir tešla taps panaši į drėgną smėliuką.
- Dėkite cukrų, kiaušinio trynį, supilkite vandenį, įmeskite žiupsnelį druskos.
- Viską maišykite, po to minkykite tol, kol produktai gražiai susijungs – tik nereikia persistengti, nes tešla pasidarys per daug elastinga.
- Iš tešlos suformavę rutulį, apvyniokite maistine plėvele ir dėkite 30 minučių į šaldytuvą.
- Gaminimui paruoštą tešlą iškočiokite – stenkitės kuo mažiau naudoti miltų – tešla bus geresnė, neišsausės.
- Imkite sausainių formeles ir duokite valią fantazijai!
- Baigę formavimo procesą, sausainius galite patepti plaktu kiaušinio baltymu (likusiu nuo gamybos), apibarstyti baltuoju ar ruduoju cukrumi.
- Kepkite 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 15-20 minučių.
Skanių Jums akimirkų!