Vasario 2 diena – Grabnyčios, liturginė katalikų šventė, išvertus iš lotynų kalbos (“Festa candelarum”), reiškia žvakių šventę. Lietuvoje praktikuojantys katalikai gerai žino šia datą. Tai ne keliamoji šventė – ji visada švenčiama tą pačią dieną, praėjus 40 dienų po Kūčių. Neišliko pas mus Grabnyčių tradicijos. O štai Prancūzijoje ši šventė yra išskirtinė, kaip, beje, ir Trijų Karalių šventė. Grabnyčių dieną ten yra kepami auksaspalviai blynai (la crêpe), kurie simbolizuoja saulės grąžą – diena pradeda ilgėti 3 minutėmis, prasideda pavasario laukimas. Senovėje prancūzai tikėjo, jei tą dieną nebus miltinio patiekalo, gali neturėti ir derliaus. Patys rūpestingiausi pirmąjį blyną padėdavo į spintą, kad metus lydėtų sėkmė.
Siūlau ir mums šią dieną išsikepti blynų. Patiekę su mėgstamu padažu, jie vakarą padarytų išskirtinį, o toliau kiekviena pavasario laukimo diena būtų įsimintina. Kodėl nesukūrus kažko panašaus į Kalėdų laukimą? Prancūzija – tai šalis, garsėjanti ne tik savo vyno rūsiais, bet ir blyninėmis (les crêperies), galybe jose išdirbtų receptų. Norėčiau, kad vieną iš jų ir jūs išbandytumėte.
Reikės:
- 6 v.š. su kaupu miltų
- 2 st pieno (300ml)
- 2 kiaušinių
- 1 v.š. lydyto sviesto arba aliejaus
- žiupsnelio druskos
- vanilės ar kito kokio aromato
Gaminimas:
- Sumaišykite miltus su druska. Viduryje padarykite duobutę. Paimkite vieną stiklinę pieno ir pilkite po truputį į vidurį, maišydami šluotele iš centro kraštų link – stenkitės nepalikti gumuliukų.
- Atskirame inde suplakite kiaušinius, supilkite juos į pieno-miltų plakinį ir gerai išmaišykite.
- Supilkite po truputį ir antrąją stiklinę pieno, maišykite tol, kol bus gauta vienalytė masė. Uždenkite indą su tešla švariu rankšluostėliu ar maistine plėvele ir palikite valandai pastovėti.
- Įkaitinkite keptuvę, dėkite trupučiuką sviesto arba aliejaus, maistiniu teptuku patepkite keptuvės dugną.
- Įpilkite samtį tešlos, sukamuoju judesiu paskirstykite tešlą po visą keptuvę. Kepkite ant vidutinės ugnies 1 minutę.
- Apverskite blyną ir kepkite dar minutę.
- Iškeptus blynus sudėkite į lėkštę, pridenkite kita. Kartokite, kol baigsite visą tešlą.
- Patiekite su tirpintu šokoladu, plakta grietinėle bei skaldytais migdolais.

Dar šis bei tas…
Kepant lietinius yra svarbi kiaušinių temperatūra. Jei pamiršote iš anksto juos išimti iš šaldytuvo, prieš naudodami kelias minutes palaikykite šiltame vandenyje.
Užmaišytą tešlą prancūzai laiko net per naktį. Per ilgesnį laiką išsiskyręs glitimas sumišta su pienu ir kiaušiniais – būna geresnis skonis.
Geriausiose Prancūzijos blyninėse, tešla dar ir perkošiama, kad neliktų gumulų.
Įkaitintą keptuvę reikėtų tik lengvai sutepti lydytu sviestu ar aliejumi – blynai gražiau apkeps bus minkštesni, neprisigėrę riebalų.
Kepti reikėtų ant vidutinės ugnies, per daug nesumažinant kaitros – antraip, blynai pradės kietėti.
Atsiradus įgūdžiams tinkamai sureguliuoti kaitrą, blyno kepimo laikas gali sutrumpėti iki 40 sekundžių ar mažiau (vienai pusei).