Picos · Skoniai

Pica Marinara

Nepretenduoju į profesionalius picų kepėjus. O ar iškepsi gerą picą savo orkaitėje? Na, bet visai valgomą – TAIP. Ir dar tai, kad pasiruošti padą neužtrunka, tai, kad nereikalauja ypatingų produktų, prieskonių, specialios technologijos. Didžiausias trūkumas tai neturėjimas krosnies, o geriausia – kūrenama malkomis. Apskritai tokioje krosnyje pagamintas maistas daug skanesnis, – bet kas to nežino. Jose seniau ir mūsų močiutės kepė pačius skaniausius kugelius, vėdarus, pyragus šventėms.

Štai šalia manęs, populiarus prancūzų kulinarinis žurnalas “Saveurs” ir jame be galo viliojančiai atrodanti pica. “Ar jau tie prancūzai moka kepti picas?”, – pagalvojusi susiradau video įrašą, kur tikras italas ruošia tokią pačią Marinarą, kurios man ir reikia. Įvertinau, palyginau, – “Reikia mėginti” – juk prancūzai yra italų kaimynai ir, atrodo, kad receptų patys nekuria, o draugiškai kaimyniškai pasidalina.

Nebandysiu jūsų įtikinti, kad tai “wow”, koks receptas. Bet geras, nes dedama česnako (o tokios dar nesu ragavusi) + tai yra dar vienas “lessaisons” kolekcijos patiekalas. Kuo jis skiriasi nuo picos su cukinijomis? – praktiškai viskuo: pado tešla mielinė, sūrio nėra arba labai mažai, dominuoja pomidorai ir česnakas. Kadangi vengiu daug ingredientų turinčių patiekalų, – man tiko. O jeigu, kam sūrio reikia daugiau – niekas neriboja, – galima barstyti kiek tik patinka.

Kad jau negalima niekur nosies iškišti ir mėgautis pasaulio virtuvės skoniais, reikia pačiai suktis. Šiandien pica, o rytoj gal būt iš tos pačios tešlos – Provanso virtuvės duona “foogasse”, kuriai patrauklumo suteikia kviečio varpos formą imituojančios įpjovos. Įdomu, kaip pavyktų?…

Nekenčiu nuobodžios virtuvės…

Veiksmas – ir svajonės pildosi!

Reikės:

Padui

  • 400 g miltų
  • 10 g šviežių mielių
  • 6 g druskos
  • 3 v.š. alyvuogių aliejaus

Įdarui

  • 1 dėžutės konservuotų pomidorų arba tiek pat pomidorų tyrės
  • 1 v.š. pomidorų pastos
  • 2-3 v.š. aliejaus (+panašiai tiek pašlakstymui)
  • 2 skiltelių česnako (+1 padažui)
  • 1 svogūno
  • 8 Kalamata alyvuogių (naudojau iš skardinės)
  • 1 saujos tarkuoto Parmezano arba kito kietojo sūrio (nebūtinai)
  • 1 v.š. cukraus
  • 1 v.š. saldžiosios paprikos miltelių
  • 2 lauro lapų
  • šviežių baziliko lapelių
  • druskos
  • pipirų
Gaminimas:
  1. Padui nedideliame dubenėlyje sutrupiname mieles, įdedame 50 g miltų, užpilame 100 ml šilto vandens, palaikome 30 minučių.
  2. Supilame į dubenį, kuriame maišysime tešlą, sudedame likusius miltus, druską, alyvuogių aliejų, ir įpilame dar 100 ml vandens, viską gerai sumaišome.
  3. Gautą tešlą išverčiame ant darbastalio, minkome 10 minučių.
  4. Baigę minkymą, tešlą grąžiname atgal į dubenį, uždengiame drėgnu rankšluostėliu ir 2 valandas laikome šiltoje vietoje, kad iškiltų.
  5. Įdarui konservuotus pomidorus triname, kol gauname tyrę.
  6. Į keptuvę ar prikaistuvį, pilame aliejaus, įkaitiname ir jame apkepiname smulkiai supjaustytą svogūną, o paskui ir skiltelę česnako.
  7. Sudedame pomidorų pastą, cukrų, saldžiosios paprikos miltelius, lauro lapus, beriame druskos, pipirų, maišome užstatę vidutinę kaitrą apie 5 minutes, kol viskas apsijungia.
  8. Orkaitę įkaitiname iki 200-250 laipsnių.
  9. Tešlą dedame ant kepimo popieriaus, ištampome rankomis taip, kad gautume disko formą (aš padalijau į 3 dalis).
  10. Ant picos pado paskleidžiame pomidorų padažo, tarkuoto sūrio (jeigu be jo pica ne pica!), pabarstome smulkiai sukapotų česnakų, išdėliojame alyvuoges, pabarstome druska bei pipirais, pašlakstome aliejumi.
  11. Paruoštą picą kartu su kepimo popieriumi dedame į skardą.
  12. Kepame 10-15 minučių, kol picos kraštai gražiai apskrunda.
  13. Iškeptą picą pabarstome bazilikų lapeliais, pašlakstome dar trupučiu aliejaus.

Skanaus!

Dar šis bei tas:

Šiai picai be baziliko tinka ir kitokie žalumynai - negailėkite!
Šią picą tinka pagardinti ančiuviais - gerai subalansuoja skonius.

Naudotas vaizdo įrašas: https://www.youtube.com/watch?v=p4tAbqvndbo

Naudingas straipsnis apie ančiuvius: https://www.lrytas.lt/skonis/gurmanu-klubas/2019/08/02/news/paslaptinga-savybe-turincios-zuveles-patiekalams-suteikia-ypatingo-skonio-11232234/

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *