Sodo aviečių metas. Pradedu nuo ledų. Pradžia nelengva. Ieškau recepto, bandau pritaikyti avietėms jau išbandytus su braškėmis, gervuogėmis, vyšniomis. Artimiausios būtų gervuogės… – reikės kondensuoto pieno, grietinėlės, citrinos… Nesinori eiti į parduotuvę dėl vieno – kondensuoto pieno. Suku galvą, kuo galėčiau jį pakeisti. Ledai turi būti saldūs, tiršti… Laiku atėjo išganinga mintis – medus+šaldyti bananai (kaip tik jų turėjau užsišaldžius!). Nuostabu – bus SVEIKESNI LEDAI!!!
Reikės:
- 2 puodelių (500ml) trintų aviečių = 750 ml netrintų + geros saujos papuošimui
- 1,5 puodelio grietinėlės
- 2 šaldytų bananų
- 150 g medaus
- 1/4 puodelio citrinos sulčių
- 1 citrinos žievelės
Gaminimas:
- Avietes sutrinkite maisto trintuvu arba tai darykite kokteilių plakimo inde.
- Gautą masę pertrinkite per sietelį, kad atsiskirtų sėklos.
- Karšto vandens vonelėje ištirpinkite medų.
- Išimkite iš šaldymo kameros bananus, dėkite į kokteilių plakimo indą arba į šerbeto ruošimo aparatą, sutrinkite viską iki vientisos masės.
- Įkandin sudėkite paruoštas avietes, viską dar kartą permaišykite.
- Supilkite ataušusį medų, citrinos sultis, sumaišykite.
- Išjungę aparatą gautą mišinį patalpinkite į atskirą indą, įdėkite tarkuotą citrinos žievelę, supilkite grietinėlę, viską apjunkite rankiniu būdu.
- Gautą masę supilkite į šaldymui skirtą indą, dėkite į kamerą 3-4 valandoms.
- Išėmę dar kartą viską suplakite, ant viršaus padėliokite pusiau perpjautų aviečių, grąžinkite indą su ledais galutiniam užšaldymui.
- Prieš valgant ledus palaikykite 10 minučių kambario temperatūroje.
Skaniai ir sveikai – toks turėtų būti jūsų rugpjūčio mėnesio moto!
Dar šis bei tas…
Patartina šiuos ledus suvartoti per pora dienų ir ne todėl, kad jie ilgiau pabuvę suges arba kažkaip kitaip nepataisomai pasikeis, bet todėl, kad jie liks minkštesni.
Nurodytą medaus kiekį galite sumažinti – gali jums užtekti ir 50 g, jeigu nemėgstate labai saldžiai.
Jeigu neturite ar nemėgstate medaus, šiuos ledus galite drąsiai gaminti, kaip nurodyta aukščiau – gervuogių ledai su citrina.
Netoleruojantiems pieno produktų, veganams patarčiau gaminti tik iš aviečių ir šaldytų bananų, – išbandžiau ir man patiko.