Kaip visada, kai bandau ką nors pagaminti pirmą kartą, peržiūriu kuo daugiau įrašų, video siužetų ir išsirenku vieną – tai užtrunka, nes vieni įrašai būna su klaidomis, kitų nuotraukos neatitinka to vaizdo, kas aprašyta, dar kitur – kažkokie kosminiai kiekiai. Po ilgų dvejonių ir abejonių, pasirinkau mažiausius nurodytus kiekius, kad nesėkmės atveju būtų negaila darbo ir produktų. Na ir ką jūs manote? Pasisekė iš karto. Buvo nuogastavimų – neiškils? Iškilo! Bus kieti? Nebuvo! – Minkštučiai. O su sūrio kremu ir pataškytu tirpintu šokoladu, jie tapo karališku desertu. Tai labai prašom prie stalo! Jeigu šiandien negalite užsukti, teks pasigaminti patiems, ir nedelskite, nes tai visai nesudėtinga.
Reikės:
Tešlai
- 50 g sviesto
- 100 ml vandens
- 50 ml pieno
- 65 g miltų
- 2 kiaušinių
- druskos, cukraus pagal skonį
Sūrio kremui
- 200 g maskarponės sūrio
- 1 a.š. vanilės ekstrakto arba vanilinio cukraus
- 50 g smulkaus cukraus
Užpilui
- 40 g juodojo šokolado.
Gaminimas:
- Plikytai tešlai pieną, vandenį ir sviestą sudedame į nedidelį prikaistuvį, pakaitiname iki užvirimo.
- Puodą nukeliame, sudedame druską, cukrų, pamaišome.
- Beriame miltus ir energingai darbuojamės silikonine mentele, kol tešla atšoks nuo indo sienelių. Galima naudoti ir rankinį plaktuvą.
- Dedame atgal prikaistuvį su tešla ant kaitlentės, toliau energingai sukam, kol tešla, nuo sklindančios apačioje šilumos, padžius.
- Nukeliame puodą nuo kaitros, tešlą šiek tiek atvėsiname, dedame kiaušinius – pirma vieną, o paskui ir kitą, energingai maišydami, kol gausime vientisą blizgią masę.
- Ant skardos, išklotos kepimo popieriumi, arbatiniu šaukšteliu formuojame nedidelius tešlos kamuoliukus. Graikiško riešuto dydžio rutuliukus galima suformuoti ir konditerinio švirkšto pagalba.
- Kepame 30 minučių, 180 laipsnių temperatūroje, kol pyragaičiai iškils, tolygiai paruduos. Neskubame ištraukti – jie turi susistovėti.
- Sūrio įdarui maskarponę sumaišome su cukrumi ir vanilės ekstarktu/vanilininiu cukrumi iki vientisos masės.
- Visiškai atvėsusiems pyragaičiams darome sūrio kremo “injekciją” konditerinio švirkšto pagalba arba nupjovę pyragaičio viršūnėlę, šaukšteliu “užkrauname” pyragaitį įdaru.
- Uždedme “viršūnėles”, pabarstome curaus pudra arba apipilame tirpintu šokoladu.
Dar šis bei tas…
Įmaišant miltus reikėtų pasistengti, kad neliktų gumuliukų.
Kiaušinius dėti, kol tešlai dar nepradėjus kietėti.
Formuoti pyragaičius galima sudėjus į konditerinį maišelį ir pritaikius atitinkamą antgalį – mažučius, apvalius ar pailgus. Galima suraityti riestainiukus.
Galima iš šios tešlos pasigaminti ir skaniuosius Paris-Brest (pyragėlius su riešutų kremo įdaru).
Galima iškepusius pyragaičus tiesog perpjauti pusiau ir šaukšteliu pridėti įdaro.
Įdarui dar galiu pasiūlyti pačios išmėgintą plikytą kepinių kremą, citrininį kremą arba pagerintą riešutų pasta kuriuos prancūzai naudoja konditerijoje.
Tobulesni tokių pyragaičių broliai yra pyragaičiai su traškia plutele.
Pabandykite ir aperityvo stalui tinkančius plikytus pyragaičius – įdarykite juos lašiša.