Pyragai · Skoniai

Vyniotinis su mėlynėmis ir maskarpone

Pavasaris. Pažarstęs snaigių, draugiškai pamerkė akį – aš jau čia! Pasveikinęs kovą, atvėrė dangų saulei. Prikaupę gyvasties krūmokšniai neišlaikę sprogdinti pradėjo pumpurus. Ir visa kas gyva sukruto. Uf! Jaučiu, tuoj pradėsiu cituoti Donelaitį.;)

Iš tiesų tai pavasarį labiausiai pasigendu spalvų. Šis mėlynių vyniotinis, pasidengęs šaltyje džiovintų aviečių dulksna – nuteikia džiugiai.

Ranką tiesiu antro gabaliuko, bet susilaikau. Pastebiu, kad suvalgau daugiau, kai maistas gražus.

Visada yra dvi medalio pusės.

Vyniotinos su mėlynėmis ir maskarpone
Reikės:

Tešlai

  • 6 kiaušinių
  • 120 g cukraus pudros
  • 80 g miltų
  • 60 g krakmolo

Įdarui

  • 150 ml grietinėlės
  • 100 g cukraus pudros+apibarstyti
  • 1 a.š. vanilinio cukraus/1/4 a.š. vanilės esencijos
  • 500 g maskarponės sūrio
  • 150 g šaldytų mėlynių
  • 125 g cukraus
  • 1 v.š. citrinos sulčių
  • 10 g želatinos
  • žiupsnelio druskos

Papuošimui

  • 20 g baltojo šokolado + 1/3 a.š. kokoso aliejaus
  • 3 a.š. liofilizuotų aviečių
Pavasariu kvepiantis vyniotinis
Gaminimas:
  1. Biskivitui kiaušinių baltymus atskirkite nuo trynių, išplakite po truputį pildami cukraus pudrą. Plakite kol masė bus puri, tvirta ir padvigubės.
  2. Supilkite kaiušinių trynius ir išmaišykite.
  3. Atsargiai, kad masė nesukristų, įmaišykite persijotus miltus ir krakmolą.
  4. Paruoštą tešlą sukrėskite į kepimo popieriumi išklotą skardą, išlyginkite ir kepkite iki 185 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 8-10 minučių.
  5. Iškepusį biskvitą apverskite ant cukraus pudra pabarstyto plono audeklo/rankšluosčio/kepimo popieriaus.
  6. Atsargiai nuimkite kepimo popierių, biskvitą suvyniokite į ritinėlį ir leiskite atvėsti.
  7. Įdarui želatiną užpilkite vandeniu (užteks poros šaukštų), palikite išbrinkti.
  8. Mėlynes supilkite į prikaistuvį, sudėkite cukrų, pakaitinkite, (neleiskite užvirti), pabaigoje supilkite citrinos sultis.
  9. Grietinėlę išplakite su cukraus pudra ir vaniliniu cukrumi.
  10. Kitame dubenyje išplakite maskarponę, įdėkite druskos, palaipsniui supilkite ištirpintą želatiną.
  11. Išplakite grietinėlę, atsargiai įmaišykite į maskarponės masę.
  12. Įkandin supilkite atvėsusias uogas, viską permaišykite.
  13. Išvyniokite biskvito lakštą, sutepkite jį įdaru, išlyginkite, kruopščiai suvyniokite.
  14. Vyniotinį porai valandų dėkite į šaldytuvą.
  15. Papuošimui garų vonelėje ištirpinkite šokoladą, sumaišykite jį su trupučiu kokoso aliejaus.
  16. Kavos malūnėliu sumalkite liofilizuotas avietes.
  17. Patiekite apšlakstę baltuoju šokoladu, pabarstę aviečių dulksnos, ir dar trupučio šokolado ant viršaus ARBA kaip tik Jūsų vaizduotė leidžia.:)

Džiugiai į pavasarį su spalvingais desertais!

Dar šis bei tas…

Jeigu lieka įdaro, pasigaminkite mažą torčiuką su mėlynėmis.

Maskarponę galite keisti varške, prieš tai ją reikai gerai sutrinti/sublenderiuoti. Varškės gali užtekti ir 300 gramų.

Pasigaminkite taip pat puikaus vyniotinio su uogiene.

Jeigu tik yra galimybė, vasarą pasirūpinkite mėlynių atsargomis. Daugiau apie tai: "Kodėl mėlynės mėlynos ir kiti įdomūs dalykai".

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *