Niekaip nenurimo ego surasti geriausią pyrago su rabarbarais versiją. O kad su jais gali taip pašėlusiai draugauti braškės – nesitikėjau. Radusi receptą, specialiai skubėjau jų ieškoti. Gerai, kad netoliese suradau – pyragas nemanė trauktis iš vaizdo – smegenys dorojo informaciją, o kojos ir rankos darė veiksmus.
Ne vieną galetę esu iškepusi, tačiau pagrindą visada gamindavau pagal tą patį receptą. Šį kartą – jis kitoks. Koks? Gal sveikesnis, nes nedėjau grietinės – apsiribojau keliais šaukštais rūgpienio. Iš tikrųjų tai yra variantas, kai pasibaigia grietinė, o prinokusių uogų krepšiai laukia savo eilės ir… kai labai norisi pyrago, nes – “O varge, nieko nėra prie kavos?!”
Apie įdarą. Atrodo ir šis sveikesnis nei anos galetės su mėlynėmis. Ten tai sviesto reikėjo. O štai šiam – rabarbarus ir braškes įvelkam į cukrų, paskleidžiam ant iškočiotos tešlos ir – visas darbas.
Ar ko nepamiršau? Ai, tai kad tokio vitaminigo pyrago pakaks tuntui svečių pavaišinti. Retai tokio dydžio galetes kepu – man tokią iškočioti – uf!;)
Bet TRIŪSAS atsiperka su kaupuuuu!!!
Reikės:
Papločiui
- 225 g miltų
- 115 g sviesto
- 3 v.š. cukraus
- 1 a.š. kepimo miltelių
- 60 ml jogurto/rūgpienio
- 1 v.š. šalto vandens
- žiupsnelio druskos
- kiaušinio (aptepimui)
Įdarui
- 270 g braškių (gali būti šaldytos)
- 260 g rabarbarų (gali būti šaldyti)
- 160 g cukraus
- 1 v.š. rudojo cukraus (nebūtinai)
- 30 g miltų
Gaminimas:
- Tešlai į maišymo indą sudėkite miltus, kepimo miltelius, druską, cukrų, viską permaišykite.
- Įkandin dėkite mažais kubeliais supjaustytą šaltą sviestą, jungite maišymo robotą arba masę apjunkite trindami miltus ir sviestą tarp pirštų – turite gauti smėlinę struktūrą.
- Supilkite jogurtą/rūgpienį, įmaišykite į tešlą.
- Suformuokite rutulį, jį suplokite, dėkite tarp dviejų kepimo popieriaus lakštų, pusvalandžiui patalpinkite į šaldytuvą.
- Įdarui nuplaukite rabarbarus, braškes, nusausinkite popieriniais rankšluosčiais.
- Įdarui rabarbarų lapkočius supjaustykite nedideliais gabaliukais, o braškes – į keturias dalis (didesnes galima padalinti į daugiau dalių).
- Į dubenį supilkite miltus, cukrų, sudėkite rabarbarus ir braškes, švelniai permaišykite.
- Išimkite tešlą iš šaldytuvo, plonai iškočiokite, sudėkite cukrumi ir miltais “apvilktus” rabarbarus ir braškes, juos paskleiskite, palikdami po 5 cm nuo krašto.
- Pyrago kraštus užlenkite į vidų, patepkite plaktu kiaušiniu ir, jei norite saldžiau, ant viršaus užberkite šaukštą rudojo cukraus.
- Kepkite 200 laipsnių temperatūroje maždaug 30 minučių.
- Skanaukite atvėsusį, tačiau puikus ir šiltas, ypač su ledais.