Pyragai · Skoniai

Kaimiška rabarbarų ir braškių galetė

Niekaip nenurimo ego surasti geriausią pyrago su rabarbarais versiją. O kad su jais gali taip pašėlusiai draugauti braškės – nesitikėjau. Radusi receptą, specialiai skubėjau jų ieškoti. Gerai, kad netoliese suradau – pyragas nemanė trauktis iš vaizdo – smegenys dorojo informaciją, o kojos ir rankos darė veiksmus.

Ne vieną galetę esu iškepusi, tačiau pagrindą visada gamindavau pagal tą patį receptą. Šį kartą – jis kitoks. Koks? Gal sveikesnis, nes nedėjau grietinės – apsiribojau keliais šaukštais rūgpienio. Iš tikrųjų tai yra variantas, kai pasibaigia grietinė, o prinokusių uogų krepšiai laukia savo eilės ir… kai labai norisi pyrago, nes – “O varge, nieko nėra prie kavos?!”

Apie įdarą. Atrodo ir šis sveikesnis nei anos galetės su mėlynėmis. Ten tai sviesto reikėjo. O štai šiam – rabarbarus ir braškes įvelkam į cukrų, paskleidžiam ant iškočiotos tešlos ir – visas darbas.

Ar ko nepamiršau? Ai, tai kad tokio vitaminigo pyrago pakaks tuntui svečių pavaišinti. Retai tokio dydžio galetes kepu – man tokią iškočioti – uf!;)

Bet TRIŪSAS atsiperka su kaupuuuu!!!

Reikės:

Papločiui

  • 225 g miltų
  • 115 g sviesto
  • 3 v.š. cukraus
  • 1 a.š. kepimo miltelių
  • 60 ml jogurto/rūgpienio
  • 1 v.š. šalto vandens
  • žiupsnelio druskos
  • kiaušinio (aptepimui)

Įdarui

  • 270 g braškių (gali būti šaldytos)
  • 260 g rabarbarų (gali būti šaldyti)
  • 160 g cukraus
  • 1 v.š. rudojo cukraus (nebūtinai)
  • 30 g miltų
Gaminimas:
  1. Tešlai į maišymo indą sudėkite miltus, kepimo miltelius, druską, cukrų, viską permaišykite.
  2. Įkandin dėkite mažais kubeliais supjaustytą šaltą sviestą, jungite maišymo robotą arba masę apjunkite trindami miltus ir sviestą tarp pirštų – turite gauti smėlinę struktūrą.
  3. Supilkite jogurtą/rūgpienį, įmaišykite į tešlą.
  4. Suformuokite rutulį, jį suplokite, dėkite tarp dviejų kepimo popieriaus lakštų, pusvalandžiui patalpinkite į šaldytuvą.
  5. Įdarui nuplaukite rabarbarus, braškes, nusausinkite popieriniais rankšluosčiais.
  6. Įdarui rabarbarų lapkočius supjaustykite nedideliais gabaliukais, o braškes – į keturias dalis (didesnes galima padalinti į daugiau dalių).
  7. Į dubenį supilkite miltus, cukrų, sudėkite rabarbarus ir braškes, švelniai permaišykite.
  8. Išimkite tešlą iš šaldytuvo, plonai iškočiokite, sudėkite cukrumi ir miltais “apvilktus” rabarbarus ir braškes, juos paskleiskite, palikdami po 5 cm nuo krašto.
  9. Pyrago kraštus užlenkite į vidų, patepkite plaktu kiaušiniu ir, jei norite saldžiau, ant viršaus užberkite šaukštą rudojo cukraus.
  10. Kepkite 200 laipsnių temperatūroje maždaug 30 minučių.
  11. Skanaukite atvėsusį, tačiau puikus ir šiltas, ypač su ledais.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *