Kartais būna sudėtinga suruošti didelę lėkštę salotų. Bet šioje – vienas gėris, nuo užpildo iki užpilo ir šiandien tą dariau lengvai ir džiaugsmingai, nes artėja šventės, o išbandyti ir nuspręsti “ką šventėms” lieka vis mažiau ir mažiau laiko.
Šioms salotoms burokėlius geriausia iškepti iš vakaro, o visa kitą rasite artimiausiame prekybos centre.
Citrusinai vaisiai padarys savo darbą šentiniu laikotarpiu. Apelsinai yra kalėdinio dekoro dalis, o greipfrutai pelnytai tituluojami kalėdiniu vaisiumi šalia granatų. Mandarinai? – Be jų tikriausiai nebūtų ir Kalėdų. Maišeliuose, dėžutėse, tinkleliuose, su vylingai kyšančiais žaliais lapeliais, jie kursto švenčių laukimą, – skatina rūpintis vaišių stalu, dovanomis, svečiais, apdarais,… ir begale visokių dalykų.
Indą tokioms salotoms geriausiai imti pailgą ir plokščią, kad salotų turinys būtų matomas, o patiekalas taptų stalo puošmena, šventiniu akcentu. Šalia gražiai atrodys ąsotėlis su užpilu, – ypač stiklinis, nes geltona spalva gražiai derės prie lėkštėje dominuojančių vaisių.
Žalia spalva. Įvairūs žalumynai ne tik papuoš, praturtins maistą bet gražiai koreliuos su kalėdiniu vainiku ar eglės šaka. O panašios spalvos stalo padėkliukai, takeliai, servietėlės sukurs vientisą šventinio stalo dermę.
Jei pripasakojau per daug, galima apsieti su mažiau, bet svarbiausia nepamesti vidinės nuojautos ir susikurti švenčių laukimo nuotaiką, ramybę ir susitelkimą – į save, savo artimuosius.
…. liko muzika. Kas galėtų skambėti?..
Mano draugė man pakuždėjo, kad tai galėtų būtii tai: https://www.youtube.com/watch?v=Q3Kvu6Kgp88
Reikės: (2 asmenims)
- 3-4 vidutinių orkaitėje iškeptų burokėlių
- 1 indelio buratos/mocarelos
- 1 greipfruto
- 1 apelsino
- 2 mandarinų
Padažui
- 1 apelsino sulčių
- 1 citrinos sulčių
- 2 a.š. garstyčių
- 2 a.š. medaus
- 50-70 ml aliejaus
- druskos
- šviežiai maltų pipirų
Papuošimui
- 1 saujos kedrinių pinijų riešutų
- 1 saujos įvairių salotoms skirtų žalumynų (rukolos, salotų lapų, sultenių)
Gaminimas:
- Burokėlius iškepame iš vakaro, nulupame.
- Kiekvieną burokėlį perpjauname į keturias dalis, jei didesnis, kiekvieną dalį dar padaliname per pusę, o puseles – didesniais gabalėliais (smulkinti nereikia).
- Apelsiną nulupame, padalijame į keturias dalis, o kiekvieną dalį perpjauname per pusę.
- Greipfrutą nulupame, supjaustome griežinėliais.
- Nuluptus mandarinus perpjauname pusiau.
- Visus padažui skirtus ingredientus (išskyrus pipirus) sumaišome, supilame į prikaistuvį ir pašildome, kad ištirptų medus ir viskas gerai išsimaišytų.
- Sausoje keptuvėje pakepiname kedro riešutus.
- Serviravimo inde iš kraštų padėliojame greifruto griežinėlių, į vidurį dedame buratos/mocarelos sūrį, aplink – burokėlių, tarpuose – apelsino gabalėlių, pabaigoje įterpiame mandarino puseles.
- Užpilame padažu, užbarstome šviežiai maltų pipirų, beriame kepintus riešutus.
- Salotų lapus padėliojame ant viršaus kaip patinka.
Skanaujame, mėgaujamės naujais skoniais, ir ypač kai kasdieniai patiekalai būna stipriai pabodę!