Kaip praturtinti pusryčius? Ir kai atsibosta košės, kiaušiniai, ir kai pavargsta akys nuo tų pačių sumuštinių. Bet tik ne nuo sumuštinių su žuvimi. Žuvis yra žuvis. Nes kai kas gyvena toli juo jūros, o vietiniai vandens telkiniai šykščiai dalijasi savo turtais. Tik įgudę žvejai ir tik savo šeimą aprūpina tokiu gėriu. Kartais pasiseka gauti dovanų lyną – va, čia tai skanumėlis!
Į duris pasibeldė pavasaris – Velykų laukimas ir pasninko penktadieniai. Ketvirtadienį jau prdedame dairytis žuvies. Nors galima pasninkauti ir su kruopomis. O žuvis – anoks jau čia susilaikymas nuo maisto. Na, bet šiaip ar taip alternatyva mūsų mėgstamai kiaulienai yra ideali. Penktadienius su žuvimi šiaip, galvoju, galima pasilikti ištisus metus, o pasninko laikotarpiu pereiti prie daržovių ar kruopų patiekalų. Bet kiekvienas, lai, renkasi, kas jam atrodo geriausia, o aš keliauju prie sūdytos žuvies.
Idealiausia būtų sūdyti vietinę žuvį. Štai dabar net nedidelėse upėse galima pagauti lašišinių žuvų. Toks yra upėtakis. Pamenu, tuos laikus, kai ką tik pagautą žuvelę išskrosdavau ir nuplovus, nusausinusi, padruskinusi ir česnakiuko papjausčiusi, suvoždavau, šiek tiek paslėgdavau ir pusryčiams dėdavau šeimynai ant lengvai sviestu pateptos duonytės. Mmmm…
Tas nuo senų laiku skanus jausmas atvedė mane parduotuvėje prie užaugintų vaivorykštinių upėtakių lentynos. Stabtelėjusi pavarčiau pakuotę ir įsijungęs “Imtneimt” pagaliau nutilo – įsidėjau vos telpančią į krepšį upėtakį ir patenkinta savo sprendimu nuėjau prie kasos.
Renkantis produktus sunkiausia būna apsispręsti, o po to sugalvoti ką su jais veikti. Nors kaip ir žinai, nes labai norėjai, bet kažkodėl grūdi į šaldytuvą “darnešiandien”, o po to ateina ir “darnerytoj”. Tada desperatiškai ieškai recepto – “tiknešitas”, kol pagaliau kažkas pakužda “štaikomanreikia”. Nežinau, kaip jums, man dažnai tokia kelionė nuo produktų iki jų pavertimo maistu užtrunka ilgiau, nei turėtų. Prisipažinsiu – kai ką “užkonservuoju” ne tik kelioms dienoms, bet ir metams (bet čia tik tarp mūsų.;)
O su upėtakiu A.D. viskas vyko dar pakankamai sklandžiai (“tik” dvi paras pabuvo šaldytuve(:. Receptukas, kurį subrandinau iš savo patirties ir kitų žinovų, mano manymu, tobulas!
Mėginkite ir dalinkitės, nes šiuo metu mūsų organizmui labai reikia raudonos žuvies ir … ŽUVIES PENKTADIENIŲ.

Reikės:
- 1 (± 600g ) vaivorykštinio upėtakio filė
- 1 v.š. druskos
- 0,5 v.š. cukraus
- 1-2 skiltelės česnako
- šviežiai maltų pipirų
- šviežių krapų (patiekimui)


Gaminimas:
- Upėtakio filė išimkite iš pakuotės, nuplaukite, gerai nusausinkite popieriniais rankšluosčiais.
- Sumaišykite druską su cukrumi.
- Susiraskite indą/dubenį, kuriame tilptų visas žuvies gabalas arba bent jau padalintas į dvi dalis.
- Indo dugną pabarstykite druskos-cukraus mišiniu, paguldykite oda žemyn upėtakio filę arba jo vieną dalį, o po to padruskinkite ir antrąją (šią atidėkite trumpam į šalį).
- Ant dugne esančio gabaliuko užberkite druskos-cukraus mišinio, šviežiai maltų pipirų ir pasmulkintų česnakų.
- Procesą pakartokite su antruoju gabalėliu.
- Žuvies gabaliukus pavartykite, kad geriau pasiskleistų prieskoniai, abi dalis suvožkite, paslėkite dangčiu arba lėkštute (jeigu žuvies nenorite pjauti, galima ją sulenkti arba jeigu telpa į indą palikti paprastai, pridengus maistine plėvele ir truputėlį kuo nors paslėgus).
- Po kelių valandų žuvis pradės išskirti riebalus – tuomet juos nupilkite, o procesą kartoti dar bent tris kartus.
- Jau po 12 valandų sūdytą upėtakį galima užberti šviežiais pasmulkintais krapais, raikyti aštriu peiliu ir dėti ant pusryčių sumuštinio.
- Skanių žuvies penktadienių ir neblogesnių šiokiadienių!
Dar šis bei tas…
Šaldytuve sūdytas upėtakis gali stovėti 3 paras, o jo likutį galite užšaldyti.
Užsūdytą žuvį rekomenduojama nuplauti, nusausinti ir tada vartoti maistui. Man nebuvo poreikio tiek vargti - žuvis puikiai "pasiėmė" prieskonius.
e naudoti lašišai, o sumuštinukai su avokadu vienodai skanūs su abejomis žuvimis.
Sūdant žuvį galima paskaninti lauro lapais, tačiau man šis prieskonis žuviai neatrodo tinkamas, tačiau jūs galite bandyti.