Pavasaris man atrodo tinkamas laikas kepti tokius keksus. Jie taip gerai susišaukia su sugrįžusia saule, geltonais narcizų, raktažolių, plukių žiedais. Popietės kava verandoje arba saulės nutviekstame kambaryje. Nedidelis staliukas ant kurio garuoja ką tik išvirta kava. Dailiai supjaustytas pyragas ir šalia patys artimiausi žmonės. Tik tiek. Ar reikia ko daugiau?
Apie tai, ko reikia. Reikaluose galima suktis nuo ryto iki vakaro. Atsikėlus, iš ryto tęsti pradėtus ir užmigti jų nebaigus, nepastebint, kaip pradeda stigti laiko draugams ar seniai matytiems giminaičiams. “Dar turiu pabaigti… ” – tampa pateisinimu ir pasiteisinimu. Tiems, kuriems nelieka laiko, jiems skaudu. Bet ar ne skausmingiau yra pačiam, kai pradedi pastebėti, kaip siaurėja draugų ratas, nyksta šeimos tradicijos, savaitgaliais vis rečiau suskamba telefonas. Atsiradusią tuštumą po truputį užpildo socialiniai tinklai, nuramina jų skleidžiamas “opiumas” – prie nuotraukos iš mandagumo uždėta širdutė, nukopijuotas ir persiųstas sveikinimas gimtadienio proga, – be to, kas tikra, kas šildo ir gydo.
Prie stalo susėsti turime dažniau…
Reikės:
Keksui
- 150 g sviesto + trupučio formai ištepti
- 175 g cukraus
- 250 g miltų
- 3 kiaušinių
- 2 citrinų (sulčių + žievelės)
- 125 ml grietinėlės
- 2 a.š. kepimo miltelių
- 1 a.š. vanilės esencijos
- 1 v.š. aguonų
Glajui
- 1 st cukraus pudros
- 1 v.š. pieno
- 1,5 v.š. citrinos sulčių

Gaminimas:
- Kambario temperatūros sviestą išplakite su cukrumi iki purios masės (procesas turėtų trukti apie 3 minutes).
- Po vieną įmuškite kiaušinius.
- Į plakinį suberkite nutarkuotų citrinų žieveles, jų sultis,vanilės ekstraktą, grietinėlę ir aguonas – viską gerai sumaišykite.
- Kepimo miltelius sumaišykite su miltais, suberkite į tešlą, viską išsukite mediniu šaukštu.
- Gautą ruošinį pilkite į riebalais išteptą ar kepimo popieriumi išklotą kekso formą.
- Kepkite 180 laipsnių temperatūroje 40 minučių.
- Iškepusį keksą palikite orkaitėje dar 5 minutes.
- Išimkite iš orkaitės ir galutinai atvėsinkite.
- Išimkite kepinį ant padėklo.
- Gajui – prikaistuvyje pakaitinkite cukraus pudrą, pieną ir citrinos sultis iki vientisos masės.
- Dar neatvėsusį glajaus mišinį pilkite ant kekso viršaus.
- Supjaustykite riekelėmis ir mėgaukitės!
Dar šis bei tas…
Nurodytas cukraus kiekis glajui, man pasirodė per didelis – kitą kartą dėčiau mažiau.
Nurodytas kepimo laikas – pakankamas drėgnam kepiniui; pageidaujant sausesnio, reikėtų 5 minutėmis kepti ilgiau.
Glajui galite pabandyti ir kitokį derinį: 150 ml plaktos grietinėlės, 350 g cukraus pudros, 75 g sviesto