Apie rudenėjančią gamtą galėčiau kalbėti nesustojus. Tai sodrių spalvų, čirškiančių svirplių, raudonviršio prie kelmo, rūko nuo ežero metas. Pačioje gamtoje vyksta tokie virsmai, kurie paliečia pačias slapčiausias sielos kerteles ir nežinia iš kur ateina liūdesys – toks pažįstamas, kaip prisirpęs obuolys ant obels. Bet apie obuolius, jų pyragus, rašysiu už savaitės kitos, o šiandien mano virtuvėje karaliauja slyvos, ir jų įstabieji pyragai. Naujas derlius – nauji bandymai, ir receptas, kur beveik viską matavau mililitrais – ne gramais (rašė, kad šis pyragas konkurse savo kategorijoje laimėjo pirmą vietą). Įdomi buvo patirtis.;)
Dar apie slyvas. Tamsiai mėlyna ar šiek tiek į rausvumą odelė byloja, kad vaisius turi antocianinų. Valgant tokius vaisius ar uogas, organizmas pasipildo natūraliais antioksidantais, kovojančiais su laisvaisiais radikalais. Nors vitamino C jose nedaug, bet šis antioksidantas veiksmingai užkerta kelią uždegimams, infekcijoms ir stiprina imunitetą.
Nepatingėkim surinkti vaisių ar paieškoti močiutės turguje, kuri labai apsidžiaugs, sulaukusi pirkėjo. Sudiržusiomis rankomis pasvers jums savo sodo vaisių ir dar ant viršaus uždės – kokios tai mielos gyvenimo akimirkos…

Reikės:
- 250 mililitrų miltų
- 2 didelių kiaušinių
- 30 g sviesto
- 500 g slyvų (apytiksliai)
- 160 mililitrų baltojo cukraus
- 2 v.š. cukranendrių (tamsaus) cukraus
- 185 mililitrai grietinės (riebios)
- 1/3 a.š. vanilės esencijos
- 0,5 a.š druskos
- 1 a.š. kepimo miltelių
- 1/4 a.š. valgomosios sodos
- 1 citrinos žievelės (nebūtinai)

Gaminimas:
- Kambario temperatūros sviestą gerai ištrinkite su baltuoju cukrumi, po vieno kiaušinius sudėkite kiaušinius, įmaišykite grietinę, įtarkuokite citrinos žievelę, viską apjunkite, kad gautumėte vientisą masę.
- Kitame inde sumaišykite miltus su kepimo milteliais, soda ir druska.
- Miltų mišinį po truputį pilkite į skystąją masę, gerai išmaišykite.
- Slyvas perpjaukite pusiau, išimkite kauliukus.
- Kepimo indą ištepkite riebalais arba įklokite kepimo popierių, supilkite pusę tešlos.
- Dėkite pirmą sluoksnį slyvų perpjauta puse žemyn, užberkite šaukštą rudojo cukraus.
- Supilkite likusią tešlą, ant viršaus išdėliokite likusias slyvas – šį kartą nupjauta puse aukštyn, užberkite kitą šaukštą rudojo cukraus.
- Kepkite 180 laipsnių orkaitėje 50-55 minutes.
- Palaukite kol šiek tiek atvės – skanaukite su ledais, tačiau ir šaltas jis yra puikus!
Saldžių Jums valandėlių prie kavos!
Dar šis bei tas…
Kol ruošiama pyrago tešla, slyvos gali pastovėti užpiltos cukrumi.
Iš atlikusių slyvų galite pasigaminti slyvų trupiniuotį.
Ne mažiau (o gal kai kam ir geriau) patiks kitas mano išbandytas slyvų pyragas.