Kvepiančių pomidorų krepšys ir naujo recepto paieška. Gaminsiu trintą sriubą. Išbandžiusi esu su salierais – patiko. O, va toks Gustavas, vienas iš daugelio prancūzų tinklaraštininkų siūlo savąją – su baziliku. Žinoma, kad nenustebino, bet patiko tai, kad sriuboje buvo nurodyta 3/4 pomidorų, o tai reiškia, kad dominuos šviežių, ką tik nuskintų šių įstabių daržovių skonis, – to siekiau ir drąsiai sakau, kad nuojauta neapgavo. Ačiū, tau Gustavai – MERCI BEAUCOUP:).
Mano jau išragauta, tačiau ir jūs nenuobodžiaukit – vasara rūpinasi mumis, – belieka susirinkti kuo daugiau jos gėrybių, praturtinti savo mitybą vitaminais, mineralais, o tai yra galimybė valgyti “gyvą”, prisodrintą saulės, deguonies maistą – kokybišką organizmo kurą, kurio turės užtekti bent jau iki metinių švenčių.
Taip šiandien, visam jūsų dėmesiui, ką tik iš lysvės parneštų pomidorų trinta sriuba.:)
Reikės:
- 5-6 sunokusių pomidorų
- 1 svogūno
- 2 skiltelių česnako
- 1 bulvės
- 2 v.š. alyvuogių aliejaus
- 0,5 l sultinio
- druskos
- pipirų
- baziliko
- 3 v.š grietinėlės


Gaminimas:
- Pomidorus nuplaukite, užpilkite verdančiu vandeniu, palaikykite keletą minučių, sudėkite į rėtį, pakiškite po šaltu vandeniu, nulupkite luobeles, išimkite sėklas, šerdį, – palikite tik mėsingą dalį.
- Svogūną supjaustykite stambiais pusžiedžiais, česnako skilteles perpjaukite į keturias dalis.
- Puode įkaitinkite aliejų, sudėkite paruoštas daržoves, pakepinkite ant vidutinės kaitros, kol suminkštės, įdėkite šiek tiek druskos.
- Dėkite stambiai supjaustytus pomidorus, pilkite po truputų sultinį, sudėkite kubeliais supjaustytas bulves, įdėkite dar šiek tiek druskos, pamaišykite, palaukite, kol užvirs.
- Sumažinę kaitrą virkite 30 minučių – bulvės turi būti minkštos, skonis vientisas.
- Viską gerai sutrinkite elektrine trintuve, paskanaukite, ar netrūksta druskos, užberkite šviežiai maltų pipirų, smulkiai pjaustytų šviežių ar šaldytų bazilikų.
- Palaukite, kol įsigers skoniai, patiekite su grietinėle ir baziliko lapeliu.
Sveikų Jums vasaros skonių!
Dar šis bei tas…
Jeigu baigiant ruošti sriubą pajusite “įkyrią” rūgštelę – įdėkite šiek tiek cukraus. Man prireikė 1 šaukštelio rudojo cukranendrių.
Pomidorų sriubas praturtina įvairios žolelės: čiobrelis, raudonėlis, saliero lapeliai.
Gaminau šią sriubą iš smulkiavaisių pomidorų: ėmiau 6 saujas, nuplikinau, bet sėklyčių neišėmiau, nes jau labai mažos buvo – valgant visiškai netrukdė.
Didesnius pomidorus vertėtų įpjauti kotelio vietoje kryžmai ir pavirti 10-12 sekundžių, o po to atšaldyti po čiaupu arba inde su ledukais – odeles nulupsite dar greičiau.
Sultinio puodelį galite pasiruošti iš anksto: 0,5 vištienos sultinio kubelio užpilkite verdančiu vandeniu, išmaišykite, o toliau darykite, kaip nurodyta aukščiau.
Nuo lapkričio iki liepos pomidorų sriubas patartina virti iš konservuotų daržovių, kadangi šviežios daržovės tuo metu būna užaugintos ne natūraliomis sąlygomis ir neturi aromato, o aromatas šiai sriubai yra svarbiausias akcentas.
Recepto šaltinis: http://www.gustave.com/recettes/792/veloute-tomate-basilic.html