Skoniai · Sriubos

Trinta pomidorų sriuba su baziliku

Kvepiančių pomidorų krepšys ir naujo recepto paieška. Gaminsiu trintą sriubą. Išbandžiusi esu su salierais – patiko. O, va toks Gustavas, vienas iš daugelio prancūzų tinklaraštininkų siūlo savąją – su baziliku. Žinoma, kad nenustebino, bet patiko tai, kad sriuboje buvo nurodyta 3/4 pomidorų, o tai reiškia, kad dominuos šviežių, ką tik nuskintų šių įstabių daržovių skonis, – to siekiau ir drąsiai sakau, kad nuojauta neapgavo. Ačiū, tau Gustavai – MERCI BEAUCOUP:).

Mano jau išragauta, tačiau ir jūs nenuobodžiaukit – vasara rūpinasi mumis, – belieka susirinkti kuo daugiau jos gėrybių, praturtinti savo mitybą vitaminais, mineralais, o tai yra galimybė valgyti “gyvą”, prisodrintą saulės, deguonies maistą – kokybišką organizmo kurą, kurio turės užtekti bent jau iki metinių švenčių.

Taip šiandien, visam jūsų dėmesiui, ką tik iš lysvės parneštų pomidorų trinta sriuba.:)

Reikės:
  • 5-6 sunokusių pomidorų
  • 1 svogūno
  • 2 skiltelių česnako
  • 1 bulvės
  • 2 v.š. alyvuogių aliejaus
  • 0,5 l sultinio
  • druskos
  • pipirų
  • baziliko
  • 3 v.š grietinėlės
Trinta pomidorų sriuba
Švieži pomidorai
Gaminimas:
  1. Pomidorus nuplaukite, užpilkite verdančiu vandeniu, palaikykite keletą minučių, sudėkite į rėtį, pakiškite po šaltu vandeniu, nulupkite luobeles, išimkite sėklas, šerdį, – palikite tik mėsingą dalį.
  2. Svogūną supjaustykite stambiais pusžiedžiais, česnako skilteles perpjaukite į keturias dalis.
  3. Puode įkaitinkite aliejų, sudėkite paruoštas daržoves, pakepinkite ant vidutinės kaitros, kol suminkštės, įdėkite šiek tiek druskos.
  4. Dėkite stambiai supjaustytus pomidorus, pilkite po truputų sultinį, sudėkite kubeliais supjaustytas bulves, įdėkite dar šiek tiek druskos, pamaišykite, palaukite, kol užvirs.
  5. Sumažinę kaitrą virkite 30 minučių – bulvės turi būti minkštos, skonis vientisas.
  6. Viską gerai sutrinkite elektrine trintuve, paskanaukite, ar netrūksta druskos, užberkite šviežiai maltų pipirų, smulkiai pjaustytų šviežių ar šaldytų bazilikų.
  7. Palaukite, kol įsigers skoniai, patiekite su grietinėle ir baziliko lapeliu.

Sveikų Jums vasaros skonių!

Dar šis bei tas…

Jeigu baigiant ruošti sriubą pajusite “įkyrią” rūgštelę – įdėkite šiek tiek cukraus. Man prireikė 1 šaukštelio rudojo cukranendrių.

Pomidorų sriubas praturtina įvairios žolelės: čiobrelis, raudonėlis, saliero lapeliai.

Gaminau šią sriubą iš smulkiavaisių pomidorų: ėmiau 6 saujas, nuplikinau, bet sėklyčių neišėmiau, nes jau labai mažos buvo – valgant visiškai netrukdė.

Didesnius pomidorus vertėtų įpjauti kotelio vietoje kryžmai ir pavirti 10-12 sekundžių, o po to atšaldyti po čiaupu arba inde su ledukais – odeles nulupsite dar greičiau.

Sultinio puodelį galite pasiruošti iš anksto: 0,5 vištienos sultinio kubelio užpilkite verdančiu vandeniu, išmaišykite, o toliau darykite, kaip nurodyta aukščiau.

Nuo lapkričio iki liepos pomidorų sriubas patartina virti iš konservuotų daržovių, kadangi šviežios daržovės tuo metu būna užaugintos ne natūraliomis sąlygomis ir neturi aromato, o aromatas šiai sriubai yra svarbiausias akcentas.

Recepto šaltinis: http://www.gustave.com/recettes/792/veloute-tomate-basilic.html

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *