Štai valgau salotas su graikišku sūriu ir negaliu atsižiūrėti į savo sūrio lazdeles. Tai, jums, kurie gaminate sluoksniuotą tešlą negalvodami, bus juokinga, bet man, pirmą kartą pasiryžusiai – tai didvyriška. Delsiau gal dvejus metus, ir štai, pagaliau, jau galiu su ja veikti, ką tik panorėjus. “Pirmiausia raitysiu sūrio lazdeles” – pamaniau, ir ėmiausi darbo sparčiais žingsniais, nes jau labai norėjosi paragauti.
Reikės:
- sluoksniuotos tešlos
- brandinto kietojo sūrio
- kmynų
- kiaušinio (aptepimui)
Gaminimas:
- Paimkite trečdalį paruoštos sluoksniuotos tešlos arba tiek, kiek jums atrodo reikalinga – iškočiokite, suformuokite kvadratą.
- Padalinkite gautą lakštą į dvi dalis.
- Ant vienos dalies užberkite tarkuoto kietojo sūrio, truputėlį paspauskite, kad įsiterptų į tešlą.
- Ant kitos dalies vėl dėkite sūrį ir pabarstykite kmynais.
- Uždėkite antrąjį lakštą ant pirmojo, supjaustykite 2-3 centimetrų juostelėmis.
- Juosteles susukite priešinga kryptimi – gausite gražias pynutes su sūrio dryželiais.
- Sudėkite jas į skardą, galiukus pritvirtinkite prie kepimo popieriaus, kad neiširtų.
- Patepkite kiaušinio plakiniu, kepkite 15 minučių 200 laipsnių temperatūroje.
- Rezultatas – nuotraukoje. 🙂
Dar šis bei tas…
Lazdelių įdarui galite naudoti du skirtingus sūrius – gausite išraiškingesnį skonį.
Kmynus galite keisti smulkintu rozmarinu.
Jeigu darote lazdeles išskirtinai prie alaus, galite sūrio sluoksnius pabarstyti paprikos milteliais.
Sluoksniuotą tešlą gaminau pagal lietuvių/prancūzų receptūrą – lanksčiau, šaldžiau ir kočiojau 3+3 kartus: tris, kaip lietuviai sako “užteks tiek, o galima ir keturis”, prancūzai, tuo tarpu – “Nu, nu, nu – tikra sluoksniuota tešla yra 6 kartų kočiojimo ir šaldymo”. Taigi, jie mane įtikino ir aš pasirįžau dar pasitreniruoti. Šaldytos tešlos instrukciją pagal prancūzus rasite čia.