Išsvajotos. Rįžausi ne iš karto. Daug ką išbandžiusi, klydusi, klaidas taisiusi, o pavykus iš pirmo karto palydėjusi šokio žingsniu kiekvieną išjaustą širdies virpesį, šiandien prieš kažko imdamasi ilgai (gal net per ilgai) galvoju. Ypač nelengva būna su receptais iš prancūziškų kulinarinių žurnalų. Labai mėgstu visus tuos “viennoiseries” (pagerintas bandeles), bet ten miltų pelenų ir glitimo kiekiai ženklinami kitaip – užtrunka, kol pavyksta perprasti.
Dėl šių bandelių kilmės nėra vieningos nuomonės. Prancūzai jas vadina “Le chinois” (pranc. kinietiškos ar pan.) Manoma, kad toks pavadinimas dėl anksčiau bandelėms naudojamo laukinių apelsinų įdaro, kurie buvo vežami iš Kinijos. Kita kilmės versija, kad pyragas yra vokiškojo Schneckekueche (vok. sraigės formos pyragas) įbrolis. Jį galima būtų vadinti ir “Le brioche” (pranc. pagerintos sviestinės bandelės su kiaušiniais). Skirtumas tik tas, kad pirmosios yra su įdaru, dažniausiai pertepamos kepinių kremu ant kurio barstoma razinų ar šokolado lašų.
Panašios yra ir taip vadinamos “Le suisse” (pranc. šveicariškos) bandelės, tik neapverstos, o plokščios. Žodžiu, galime kepti kokias tik norime, pavadinimai ne tiek svarbu. Be to, jas galima gražiai pavadinti ir lietuviškai. O kepiniams svabiausia skonis ir vaizdas – vienas ir kitas. Ir kvapas, kuris nukelia į vaikystę, kai laukdavau mamos pyragų, kurie buvo kepami tik per didžiąsias metų šventes. Jai puikiai pavykdavo – net blizganti vilioklė plutelė. Tada dar nesumąsčiau pasidomėti. Kiek laiko praradau, kol pati viską (nors toli gražu Nevisai) išsiaiškinau. Neveltui sakoma, kad nuo mažų dienų reikia būti smalsiam, domėtis, analizuoti, eksperimentuoti. Kol jauni, atrodo laiko turime į marias, tačiau taip nėra. Laikas yra brangi valiuta …
Nors… Niekad nėra per vėlu.;)
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Nepaisant šiokių tokių paklydimų, patirtis nuvedė beveik ten, kur ir turėjau būti. O bandelių “žiedas” stalo puošmena arba tai, ką galima atsilaužti ir tai yra daug skaniau nei atsiriekti – suteikia papildomų vertinimo taškų.
Šiandien sau rašau 10.:)
Reikės:
Tešlai
- 400 g miltų
- 20 g šviežių mielių arba 4 a.š. sausų mielių
- 50 g cukraus
- 1 a.š. druskos
- 1 kiaušinio
- 100 g pieno
- 90 g sviesto
Įdarui
- 400 g kepinių kremo
- 100 g razinų
Aptepimui
- 1 kiaušinio
- 50 g cukraus
- 50 g vandens

Gaminimas:
- Tešlai pašildykite nedidelį kiekį pieno, įdėkite cukraus (iš bendro kiekio), šiek tiek pamaišykite, sudėkite mieles (vienokias ar kitokias), palikite 15 minučių mielėms atlikti savo darbą.
- Kiaušinį suplakite kartu su cukrumi, įdėkite druskos, supilkite mieles – viską tolygiai maišykite šluotele/plakite 4-5 minutes ant mažiausių apsukų.
- Sudėkite miltus, uždėkite tešlos minkymo antgalį, darbuokitės dar 5 minutes (jeigu tešlos minkymo antgalis vangiai darbuosis, reiškia tešla per kieta – įpilkite šlakelį šilto pieno).
- Sudėkite gabaliukais pasmulkintą kambario temperatūros svietą, maišykite dar 5-6 minutes.
- Suminkykite tešlą į rutulį, uždenkite rankšluostėliu, palikite 1 valandai 30 minučių šiltai.
- Pakilusią/padvigubėjusią tešlą dėkite dar 1 valandai į šaldytuvą.
- Paruoštą tešlą iškočiokite į didelį, 5-7 mm storio stačiakampį (32×40).
- Ant tešlos lakšto užtepkite kepinių kremą, pabarstykite razinomis.
- Pradėję nuo platesnės kraštinės, tešlą susukite į vyniotinį.
- Duonos pjaustymo peiliu vyniotinį padalinkite į dvi dalis, po to kiekvieną dalį tolygiai padalinkte dar į 4 dalis.
- Bandeles apverskite perpjauta puse į viršų, sudėkite į išteptą sviestu atsegamais kraštais pyragų kepimo formą, uždenkite ir palikte dar 1 valandai pakilti.
- Pakilusias bandeles aptepkite kiaušinio plakiniu, kepkite 180 laipsnių orkaitėje 25-30 minučių.
- Sirupui užvirkite vandenį su cukrumi, nukelkite nuo kaitros, palikite pastovėti.
- Aptepkite šiuo sirupu iškepusias bandeles.
- Skanaukite!
Dar šis bei tas…
Ritinėlius bandelėms pjaustykite duonos peiliu, nes jis yra dantytas ir geriau susitvarko su tešla.
Nelygius kraštus galite atpjauti, atidėti, o suformuotas bandeles iškepti atskirai nuo viso pyrago.
Jeigu kepinių kremas yra skystos konsistencijos ir tikimybė, kad jo gali ištekėti, atskirkite iš bendro kiekio šiek tiek tešlos, ją iškočiokite, įklokite į formos vidų - ant šio pagrindo sudėliokite bandeles.
Minkymo procesas užtrunka - būkite kantrūs! Gali prireikti net 20 minučių, tačiau mielinei tešlai tai patinka.