Paprastai dienai tinkamiausi paprasti, lengvai paruošiami dalykai. Prie įprastų pietų juk visada norisi turėti kažką skanaus. Štai šie riestainiai yra pats tas, skubant įsimesti į krepšelį ir skaniai suvalgyti darbe prie kavos, ar pakramsnoti sode po medžių laja, ar pakeliui užsukus pas draugus nustebinti tuo, kad bus “kažko prie kažko”. O ar netinkamas jis iškyloms, kelionėms, ir vaikų vilionėms;)? Privalumų turi įvairių – nuo to, kad galioja kelias dienas iki to, kad nereikia jaudintis, kad susilaužys, sutrupės, ar kitaip kaip nors susigadins. Tvirti, su cukraus plutele – jie privalo būti išbandyti ir įvertinti.
“Nostalgija mokyklos laikams” – sako gaminantys ir besidalinantys jų receptu. Prisipažinsiu – yra šiek tiek ir to. Tiek nebuvo graibstomos minkštutės kaip pūkas bandelės, kiek šie riestainiai ir roksai. O, geras! – Prisiminiau, kad dar labai skanūs buvo roksai.:) Tai neužilgo pabandysiu ir juos iškepti.
Nostalgijos paveikti kepiniai – prisiminti verta…
Reikės:
- 450 g miltų
- 100 g sviesto
- 170 g cukraus
- 4 v.š. saldaus kondensuoto pieno
- 1 kiaušinio
- 1 a.š. vanilinio cukraus
- 1 a.š. kepimo miltelių
- 50 ml pieno
- žiupsnelio druskos
Gaminimas:
- Kambario temperatūros sviestą išsukite su cukrumi.
- Sudėkite kondensuotą pieną, įmuškite kiaušinį ir viską gerai išsukite iki vientisos masės (galima elektriniu mikseriu, bet man labiau patinka mediniu šaukštu ar silikonine mentele).
- Sudėkite vanilinį cukrų, druską, supilkite pieną ir dar kartą viską išmaišykite iki vientisumo.
- Atskirame dubenyje sumaišykite nusijotus miltus ir kepimo miltelius.
- Miltų mišinį suberkite į tešlą, išminkykite, sudėkite į maistinę plėvelę ir patalpinkite pusvalandžiui į šaldytuvą.
- Atšaldytą tešlą padalinkite gabaliukais po 60 g, suformuokite ilgus volelius, šiek tiek paploninkite galus, užlenkite iki vidurio, padailinkite kaip patinka.
- Vieną riestainio pusę apvoliokite cukruje, dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą cukruota puse į viršų.
- Kepkite 180 laipsnių orkaitėje 10-12 minučių.
Patiekite atvėsusius. Skanaus:)
Dar šis bei tas…
Palaikyti tešlą šaldytuve galima ir ilgiau – nepakenks.
Galima riestainiukus daryti ir mažesnius – po 50 gramų, o originaliame recepte nurodyta po 70 gramų, tačiau tokios man pasirodė per didelės.
Iškepę riestainiai linkę greitai kietėti todėl reikia iš anksto pasirūpinti, kad neperdžiūtų.
Recepto šaltinis: virtuvesmenas.lt