Ko tik nepadarysi dėl Helovyno! Net jei ir netobulas pavyksta kūrinys, šiai šventei tinka tobulai.:) Net trafaretą atsikopijavau, bet labai jau suskubėjau. “Moliūgėlį” skaptuoti reikėjo ant darbastalio, o ne uždėjus ant kepimo formos, – pirmam kūriniu reikia skirti laiko (ir čia nusibraukiu prakaito lašelius nuo kaktos.;)…
Bet mane neramina vienas dalykas. Štai neseniai išgirdau, kad rekomenduojama Helovyno nešvęsti mokyklose. ~Tai ką jauniems žmonėms švęsti?! O kodėl gi nešvęsti? Ai, tai svetima šventė, ne mūsų – aha! Tačiau pasidomėjus, tampa aišku, kad tiek Helovyno, tiek Vėlinių ištakos yra panašios. Netgi žodis “Halloween” kildinamas iš “Visų šventų” žodžių trumpinio. Helovyno atsiradimo istorija siekia 500 m.pr.Kr, kai keltiškoje Airijoije naktį iš spalio 31 d. į lapkričio 1 d. buvo švenčiama į mūsiškes Vėlines panaši Samheno šventė, žymėdavusi derlingo sezono pabaigą ir beprasidedančius Naujuosius metus. Švenčiant buvo tikima, kad tą dieną visų per pastaruosius metus numirusių žmonių sielos grįžta namo, nešdamos gyviesiems gėrį ir ramybę. Vėliau šią tradiciją perėmė airiai, iš jų šventė išplito po visą pasaulį, taip pat ir Ameriką. Tad, jeigu kas prieš amerikietiškas madas, tai čia tikrai ne jų. Apskritai daug tradicijų į Amerikos žemyną atkeliavo kartu su to meto emigrantais, – o tai normalu.
Pagaliau, ar Vėlinės skirtos tik gedėti? Juk šiame gyvenime jos minimos gyvųjų. O gyviesiems reikia nugyventi gyvenimą ne tik prasmingai ir teisingai, bet ir įdomiai. O tikint, kad Helovyno naktį galima susitikti su vėlėmis – tai dvigubas gėris.;)
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
Bet grįžtant prie pyrago, gali kilti klausimas, ar pagrindui geriau pirkti sluoksniuotą tešlą, ar pasigaminti patiems? Atsakau – galima nesunkiai pasigaminti patiems trapią arba sluoksniuotą tešlą.
Reikės:
Pagrindui
- 250 g miltų
- 150 g sviesto
- 1 kiaušinio
- 1 v.š. šalto vandens
- 1 v.š. pieno
- žiupsnelio druskos
Įdarui
- 4 obuolių
- cinamono (nebūtinai)
- 30-40 g rudojo cukraus
- 300 g šviežių/šaldytų aviečių
- cukraus

Gaminimas:
- Tešlai į miltus sudėkite kubeliais supjaustytą šaltą sviestą, trinkite tarp pirštų, kol gausite smėlinę konsistenciją (tai galite padaryti ir roboto tešlos kapokle).
- Įmuškite kiaušinį, įpilkite šaukštą vandens ir pieno, įdėkite žiupsnelį druskos, suminkykite minkštą tešlą (stebėkite konsistenciją, esant poreikiui įpilkite dar šlakelį pieno ar vandens – tešla neturi būti per sausa).
- Surinkite tešlą į gumulą, įvyniokite į maistinę plėvelę, valandai padėkite šaltai.
- Įdarui obuolius nulupkite, supjaustykite skiltelėmis.
- Įkaitinkite keptuvę, supilkite rudąjį cukrų, pakaitinkite, sudėkite obuolių skilteles, pakepkite kol suminkštės tačiau venkite, kad nesukristų.
- Avietes sudėkite į prikaistuvį, pakaitinkite kol suminkštės, sudėkite į sietelį, pertrinkite.
- Aviečių sultis supilkite atgal į puodą, įdėkite pagal skonį cukraus, pakaitinkite, kol šis ištirps.
- Atšaldytą tešlą išimkite iš šaldytuvo, padalinkite į dvi dalis.
- Vieną dalį iškočiokite, padenkite ja pilnai 20 cm skersmens kepimo formą, apipjaukite peiliu perteklinę tešlą, pagrindą subadykite šakute.
- Sudėkite apkeptus obuolius, ant viršaus užpilkite aviečių uogienę.
- Iškočiokite antrą tešlos dalį, atsimatuokite reikiamo dydžio diską pyrago viršutiniam sluoksniui, išpjaustykite aštriu peiliuku/tešlos pjaustymo peiliuku moliūgo veidą (kuo baisesnis, tuo geriau.:))
- Atsargiai uždenkite pyrago viršų, apipjaukite kraštus (galite juos suleisti ir į pyrago vidų).
- Aptepkite kiaušinio plakiniu, o dar geriau kiaušinio tryniu, kepkite 150 laipsnių orkaitėje, 50 minučių.
- Skanaukite ir neliūdėkite, kad vis daugiau tamsos, tačiau galima niūrias nuotaikas prasklaidyti!
Dar šis bei tas…
Man labiau patinkantį tešlos receptą rasite šiame įraše. Jei skubate ar neturite aviečių, galima ir nedėti, tačiau, kad būtų ir "kraujo", į iškepusio pyrago ertmes galite įdėti šiek tiek raudonų uogų džemo. Net maistinius dažus galima panaudoti šiam tikslui. Recepto originalą ir trafaretą moliūgo veidukui rasite šioje nuorodoje: https://blog.autourdugateau.fr/2022/10/25/recette-de-la-tarte-framboise-pomme-edition-halloween/