Skoniai · Vištienos patiekalai

Vištienos krūtinėlė kokoso piene

Ankstyvas pavasaris ir kai imbieras liaudiškai kalbant DAR “trasoje”. Jeigu tik turite jo atsargų gaminkite pagardinę juo vištieną. Nežinau kaip man “susiprogramavo” ši mintis, bet tikrai ji yra vykusi. Beje, pasidairiusi po interneto platybes radau panašų receptą, bet šis – mano “užpatentuotas”.;)

Sudėtingi žodžiai, bet reikalai su vištienos krūtinėle yra paprasti. Žinau, kad jeigu reikia greitai ir sočiai pavalgyti, tai ji išgelbės. Alkanas svečias beldžiasi į duris – išeitis atsiras. Pamaitinti minią gal ir nepavyks, tačiau patiekti proginį kepsnį kelioms dešimtims žmonių – puikiausiai. Pati jau seniai begaminau vištieną. Buvo toks laikas, kad iš parduotuvės parnešta mėsa, kitaip ir nepasakysiu, kaip tikra to žodžio prasme – dvokė. Buvo laikas, kai vištų augintojai pasinaudojo žmonių neišmanymu ir augino vištas mėsai “prifarširuotas” premx’ų ir antibiotikų, tiek, kad kąsnio į burną negalima buvo paimti. Dabar įsisteigę ekologiniai ūkiai tapo konkurencingi ir pramoniniai vištų augintojai atsigręžė į kokybę, nes žmonės pradėjo kratytis jų produkcijos.

Kartą ir aš sustojau prie vištienos lentynos patyrinėti etikečių. Radau “Užauginta be antibiotikų” – svarsčiau, – nutariau, visgi, nusipirkti pakuotę krūtinėlių. Iš tiesų, buvau jau pasiilgusi vištienos, todėl ir kilo noras jos paragauti po nežinia kiek laiko. O kaip gaminsiu, – supratau, vos tik įdėjau pirkinį į krepšį. Prisiminiau, kad neturiu kokosų pieno (grietinėlės), – priglaudžiau pakelį šalia. Imbiero ir kitų prieskonių turėjau sočiai.

Kodėl tokį, iš pažiūros neįprastą derinį pasirinkau? – Ogi, pagalvojau, kad gal jau atėjo laikas atsikratyti senų įpročių – riebių padažų ir uždarų. Tiek dabar yra sveikesnių alternatyvų,- tik nereikia patingėti pasidomėti ir nustumti į šalį skepticizmą (ko jis ten iš kertės vis šaiposi: “kokią tu čia nesąmonę sugalvojai?).

Ne skeptikams: nusprendžiau vištienos krūtinėlę patroškinti kokosų piene. Beje, iki šiol nebuvau radusi atsakymo į klausimą: “Kas yra kokosų pienas, o ką vadinti reikėtų grietinėle?” – Pasirodo, kad kalbininkai rekomenduoja viską vadinti kokosų gėrimu. Na, jeigu jau taip sako, – reikia įsiklausyti, juk tai jų duona. Bet kad dar papildomai reikia aiškintis, kas ir kaip, tai nėra gerai. Bet laiku susiradau “Sezoninės virtuvės” straipsnį “Ką reikėtų žinoti apie kokosų gėrimą (pieną)? Tikrai labai informatyvus šaltinis, – patariu visiems, kam patinka kokosas, pasiskaityti.

Pasirinkau 24% riebumo GĖRIMĄ ir jame troškinau vištos krūtinėles. Jis, kaip rašoma straipsnyje, gali būti naudojamas vietoj įprastos grietinėlės, be to, labai tinka kreminei trintos sriubos, kario ar troškinio padažo tekstūrai išgauti. (Kaip tik tekstūra šiame patiekale ir grojo pirmu smuiku). O sveikatai – neabejotina nauda, nes karvės pieno produktai ne itin (arba ne visiems) tinka, o ir cholesterolio šis pienas neturi ir…, na bet paskaitysite, sužinosite daugiau.

Ar turite imbiero ir kokosų gėrimo? Jeigu taip, tai tikrai pasigaminsite skanų padažą ne tik vištienai, bet ir žuviai.

O kiek dar prieskonių galima panaudoti, kurie gal būt laukia ir nesulaukia, kol išmuš jų valanda!

O ką apie prieskonius žinome mes? – čia, kaip iš maestro A.Mamontovo dainos.

Žinios, tai kas mus veda pirmyn ir augina mūsų pasitikėjimą. Kiekvieną dieną verta sužinoti, ką nors naujo.

Tiesiog…

Reikės: (1 asmeniui)
  • 1 vištos krūtinėlės
  • 200-250 ml kokosų gėrimo (grietinėlės)
  • 1-1,5 a.š. tarkuoto imbiero šaknies
  • 1-2 skiltelių česnako
  • druskos
  • kelių rūšių pipirų
  • maltos saldžiosios paprikos
  • ciberžolės
  • 1-1,5 v.š. citrinos sulčių
Gaminimas:
  1. Vištienos krūtinėlę nuplaukite, gerai nusausinkite popieriniais rankšluosčiais.
  2. Aštriu peiliu padarykite kelias skersines įpjovas, įtrinkite druska, pipirais, saldžiosios paprikos milteliais, palikite kambario temperatūroje 15-20 minučių.
  3. Keptuvėje įkaitinkite kokosų aliejų, dėkite krūtinėlę, apkepkite iš abiejų pusių, sumažinę kaitrą palikite dar kelioms minutėms, kad mėsa galutinai iškeptų.
  4. Atskirame puode/prikaistuvyje dėkite iškepusią krūtinėlę, užpilkite ją kokosų grietinėle, dėkite tarkuotą imbierą, perspaustas česnako skilteles ir troškinkite ant silpnos ugnies apie 7-10 minučių.
  5. Paskanaukite, jeigu trūksta skonio, dar pridėkite prieskonių, įberkite ciberžolės, supilkite citrinos sultis, patroškinkite dar keletą minučių.
  6. Išjungę kaitrą, palaikykite patiekalą troškinimo inde, kad įsigertų skoniai.
  7. Patiekite su virtais ryžiais.

Skanaukite sveikiau!

Dar šis bei tas…

Jeigu nesate “draugiški” tam tikriems prieskoniams, dėkite juos atsargiai; jeigu patiks, papildysite vėliau. Bet būkite dėmesingi – nepadauginkite, tik šiek tiek pastovėjęs, patiekalas “sugers” skonius, o tada galėsite mėgautis jų harmoninga derme.

Informacijai naudotas šaltinis: https://www.sezoninevirtuve.lt/ka-reiketu-zinoti-apie-kokosu-gerima-piena/

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *