Rudens sezono atidarymas mano tinklaraštyje, – iškepiau morkų keksą. Rudens kepinys, nesudėtingas, tačiau, jei jam pritaikysit ingredientus, jis taps ypatingas.
Kai kepiau morkų pyragą, bazinį receptą papildžiau graikiniais riešutais, o šiam keksui priskyriau džiovintas spanguoles ir šokolado gabaliukus – tiko nerealiai. O tai, kad jį kepiau iš speltos miltų – lūkesčiai buvo išpildyti visais 200 %!
Rudeniškai drėgnas, nuostabiai lengvas – jis tikrai vertas dėmesio šį savaitgalį, arba bet kurį kitą, o ir paprastą dieną jis puikus, nes jį galima pagaminti paprastai, tačiau ir labai prabangiai.
Jau pasiraitėte rankoves?
Reikės:
Keksui
- 1 st smulkiai sutarkuotų (sutrintų) morkų
- 0,5 st cukraus
- 1,5 kiaušinio (arba dviejų mažų)
- 50 gramų sviesto ar kitokių riebalų.
- 1,2 st speltos miltų/1,5 st baltų kvietinių miltų
- 0,5 v.š. šaukšto sodos
- 1 a.š. kepimo miltelių
- nedidelės saujos džiovintų spanguolių
- 15-20 g šokoldo
- žiupsnelio druskos
Glajui
- 3 v.š. laimo sulčių
- 3 v.š. cukraus pudros
Gaminimas:
- Morkas sutriname smulkia trintuve.
- Užpilame cukrumi ir truputį palaukiame, kol ištirps.
- Ištirpiname sviestą.
- Sodą nugesiname šaukšte grietinės su acto rūgštimi ir supilame į morkų ir cukraus masę.
- Įmušame kiaušinius ir išsukame su turima mase.
- Supilame atvėsusį sviestą, įdedame žiupsnelį druskos.
- Pabaigoje – miltus, sumaišytus su kepimo milteliais.
- Džiovintas spanguoles ir smulkiais gabaliukais sukapotą šokoladą sudedame pačioje pabaigoje.
- Viską gerai išmaišome mediniu šaukštu arba silikonine mentele.
- Gautą masę sukrečiame į kepimo popieriumi išklotą formą.
- Kepame 180 laipsnių orkaitėje apie 40-45 minutes, kol gražiai paruduos.
- Glajui cukraus pudrą sumaišome su žaliosis citrinos sultimis ir gautą masę užpilame ant atvėsusio kekso viršaus.
- Papuošiame trumpai pakepintais kapotais migdolais.
Skanių rudens popiečių!
Dar šis bei tas …
Galima naudoti ir paprastos citrinos sultis, tačiau, kadangi laimas turi intensyvesnį skonį, jo sultys labiau išryškina morkų skonį.
Jeigu puošite migdolais, jų neperkepinkite: orkaitę įkaitinkite iki 150 laipsnių, palikite juos, maždaug, 10 minučių arba 180 laipsnių – 5 minutesminutes, kol pradės skleisti kvapą. Migdolų vidus jokiu būdu neturi būti sukepęs.
Kadangi speltos miltai reikalauja daugiau puriklių (apie tai rašiau Kakaviniai keksiukai su riešutų sviestu), papildomai dėjau kepimo miltelių. Kepant su įprastais miltais, lyg ir nereikėtų papildomai daugiau nieko dėti, tačiau reikia nepamiršti, kad morkos masei duoda papildomą svorį.