Sausainiai · Skoniai

Sausainiai su kepintais žemės riešutais ir datulėmis

Nežinau jau kiek metų, na, tikriausiai, jau ketvirti, kai neperku sausainių. Ne todėl, kad jiems praradau ūpą, o dėl to, kad pradėjusi rašyti savo dienoraštį ir dalintis savo maisto gaminimo patirtimi, supratau, kad turėti savų naminių sausainių yra moters garbės reikalas. Jie neužima nei daug laiko, nereikalauja nei per daug pastangų ar nežinia kokių produktų. Yra, žinoma, “kietų riešutėlių”, bet galima pasigaminti lengvai – skanių ir sveikų. Tokie yra mano išbandyti ir patobulinti sausainiai su riešutais. O štai, šie ypač tinkami šiam, prieškalėdiniam laikotarpiui, kada reikėtų susilaikyti nuo gausaus maisto, koloringų patiekalų bei desertų. Tam labai tinkami speltos miltų sausainiukai, nes to”kažko” prie kavos vis tiek turi būti ir TAŠKAS!

Reikės:
  • 200 g sviesto
  • 220 g cukraus
  • 2 kiaušinių
  • 370 g pilno grūdo speltos miltų
  • 130 g kvietinių miltų
  • 2 saujų sūdytų pakepintų žemės riešutų
  • 1 saujos šviežių datulių
Sausainiai su žemės riešutais ir datulėmis
Gaminimas:
  1. Kambario temperatūros sviestą gerai išsukame su cukrumi.
  2. Po vieną dedame kiaušinius, viską apjungiame, darbuodamiesi mediniu šaukštu taip, kad gautumėm vienalytę masę.
  3. Pašaliname datulių kauliukus, jas susmulkiname, sudedame į paruoštą masę.
  4. Įkandin supilame riešutus, permaišom.
  5. Pabaigoje sudedame abiejų rūšių miltus, viską išsukame iki minkštos, truputį lipnios masės.
  6. Kabiname šaukšteliu, formuojame nedidelius rutuliukus, užbaigdami delnais.
  7. Mažus ar didesnius “pinigėlius” kepame 180 laipsnių orkaitėje, kol lengvai paskrunda (gali užtekti 10-12 minučių).

Skanūs šilti su pienu, tačiau gali stovėti keletą parų – tinkami lengvam užkandžiavimui!

Dar šis bei tas…

Originaliam recepte nurodyta gaminti iš kvietinių miltų. Tačiau, visada renkuosi jų alternatyvą, jei tik turiu po ranka.

Vietoj datulių galima imti džiovintas spanguoles, razinas, abrikosus ar panašius dalykus.

Į sausainius nedėjau kepimo miltelių, nes nebuvo nurodyta – gavau labai natūralius, sveikuoliškus sausainiukus (cukraus galima pamažinti drąsiai iki 200 g). Norint puresnių, reikėtų įmesti žiupsnelį sodos ar kepimo miltelių.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *