Brusketos – užkandis Nr.1 – kai reikia laukti pietų, vakarienės ar kepsnio prie laužo, o kai kam tai ir pusryčiams sueina.;) Svarbiausia, kad jas galima pasigaminti vis kitas – užtenka pakeisti vieną ingredientą, ir jau kažkas nauja. Mano aprašytos yra brusketos su pomidorais, brusketos su chorizo dešra, o kiek jų suvalgyta nespėjus nei kadro užfiksuoti?… Būta įvairių – labiau ir ne taip nusisekusių. Sėkmės garantas – per daug nesuskrudinta duona (juk žinom kaip ji greitai gali perdžiūti ar net pradėti degti) ir, žinoma, spalvos. Brusketa neturi būti nuobodi, bent aš taip manau. Toliau – lašelis tyro alyvuogių aliejaus, du trys papildomi komponentai ir reikalai baigti! Čiumpam viliojantį kąsnelį, džiaugiamės malonia draugija ar saule, ar žydinčiu sodu, ar štai ten toli kukuojančia gegute…
Geriau nebūna…
Reikės:
- prancūziško batono (bagetės)
- keptos paprikos
- tyro alyvuogių aliejaus
- šaldytų arba šviežių špinatų, gražgarsčių
- kokosų aliejaus (kepimui)
- žaliosios citrinos (laimo)

Gaminimas:
- Orkaitę įkaitiname iki 180 laipsnių.
- Bagetę padaliname į tris keturias dalis.
- Gautus gablėlius perpjauname pusiau – išilgai.
- Dedame į orkaitę perpjauta puse į viršų.
- Žalumynus trupai pakepiname kokosų aliejuje (vos tik pradeda minkštėti, išimame iš keptuvės).
- Šiek tiek paskrudusias puseles ištraukiame, patepame tyru alyvuogių aliejumi.
- Dedame paprikos juosteles, o šalia įtaisome šaldytus žalumynus.
- Patiekiame su žaliosios citrinos gabalėliu.
Skanaujame prie progos, tačiau tinka ir be jos!
Dar šis bei tas…
Užšaldyti žalumynai, išimti iš kameros labai greitai suminkštėja, belieka šaukšteliu kabinti, dėti ant duonelės, paskaninti citrinos sultimis.
Vietoj šaldytų žalumynų tinka ir švieži.
Skanu gaminti su lapiniu kopūstu, tačiau jį reikia trumpam panardinti į verdantį vandenį, nusausinti.