Skoniai · Veganiški patiekalai

Veganiškas morkų tortas

Koks skirtumas tarp įprasto morkų torto ir veganiško jo brolio? Žūt būt turėjau išsiaiškinti.

Tai, kad biskvite nėra kiaušinių ir gyvulinių riebalų, tai ir taip aišku. Į galvą pradėjo kristi štai kokie klausimai: – “Ar gerai iškils?”, “Ar bus valgomas?”, “Ar tiks kokoso kremo pertepimas?

Su biskvitais vargau dvi dienas (neturėjau dviejų vienodų kepimo formų). Šaldytuve suvynioti į maistinę plėvelę stovėjo dar pora parų. Dėl to jie niekaip nenukentėjo, o tik dar labiau “subrendo”. Didžiausias galvos skausmas – pertepimas (kokoso kremo pakeliai buvo šaldomi “iki pareikalavimo” – o kas paskui?).

Po truputį, tarsi įmesti į ryškalus, pradėjo aiškėti atsakymai: pirmas – iškilo gerai, antras – valgoma, bet ne visiems patinka, trečias – pertepimą reikia patobulinti, paieškoti tirštesnio produkto. Pagalvojau apie kokosų varškę… jeigu tai būtų klausimas: “Ar tiktų?”- Atsakymas – “Kokosų varškė gaminama iš kokosų aliejaus, kokoso drožlių ir anakardžių riešutų – naudojama veganiškiems tortams”. Tačiau šiam torčiukui, kur riešutai sudaro biskvito dalį, – pertepimui niekaip netiks!

Pasilikau prie ankstesnio pasirinkimo.

…Įsipilu dar gurkšnelį kavos, lėtai kramsnoju nedidelį gabaliuką pyrago – ryškus morkų skonis, traškumo teikiantys riešutai, viską maloniai apjungiantis švelnus kokoso kremas.

Galima pailsėti, bet galima tęsti darbus toliau – pojūtis geras.

Dar ilgai burnoje jaučiu tą tikrą skonį, be papildomų E, stabilizatorių ir emulsiklių.

Džiaugiuosi, kad nepatingėjau. Negaila net savaitės praleistos narpliojant veganiško pyrago paslaptis…

Pabandyti visada verta…

Reikės:

Biskvitui

  • 300 g tarkuotų morkų (4 vidutinės morkos)
  • 175 g rudojo cukraus
  • 125 ml augalinio aliejaus
  • 2 a.š. vanilės esencijos
  • 375 g miltų
  • 300 ml augalinio pieno
  • 2 a.š. kepimo miltelių
  • 1,5 a.š. sodos
  • 1 a.š. muskato riešuto
  • 2 a.š. cinamono
  • 1 a.š. imbiero miltelių
  • 0,5 a.š. druskos
  • 75 g graikinių riešutų

Pertepimui

  • 600 ml (3 pakelių kokoso kremo)
Gaminimas:
  1. Smulkiai sutarkuokite morkas (naudojau bulvių trintuvę)
  2. Sudėkite aliejų, cukrų, vanilę, plakite, kol ištirps cukrus.
  3. Įkandin supilkite pieną, suplakite iki vientisos masės.
  4. Atskirame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, sodą, druską, cinamoną, imbiero miltelius, muskatą.
  5. Sausų produktų mišinį dėkite į plakinį, gerai išmaišykite mediniu šaukštu.
  6. Sudėkite tarkuotas morkas, viską gerai apjunkite.
  7. Graikinius riešutus smulkiai sukapokite, įmaišykite į biskvito ruošinį.
  8. Masę padalinkite į dvi dalis, dėkite į dvi 20 cm dydžio atsegamas formas, išklotas kepimo popieriumi.
  9. Kepkite 180 laipsnių temperatūroje apie 25-30 minučių, po to kaitrą sumažinkite iki 160 laipsnių, kepimą tęskite dar pusvalandį.
  10. Iškepusius biskvitus vėsinkite orkaitėje apie valandą.
  11. Iš formos išimkite tik vieną biskvitą.
  12. Sušaldytą kokoso kremą suplakite elektriniu plaktuvu.
  13. Ant biskvito, likusio kepimo formoje, supilkite pusę kokoso kremo plakinio.
  14. Ant viršaus dėkite antrą biskvitą, užpilkite likusiu kremu.
  15. Sumontuotą torčiuką dėkite į šaldymo kamerą arba šaldytuvą kad sustingtų.
  16. Puoškite kepintais, smulkintais riešutais arba kaip tik jums patinka.

Naujų Jums skonių, gaminant sveikesnius desertus!

Dar šis bei tas…

Pasigaminkite kitą, Išskirtinio skonio morkų torčiuką arba šį.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *