Koks skirtumas tarp įprasto morkų torto ir veganiško jo brolio? Žūt būt turėjau išsiaiškinti.
Tai, kad biskvite nėra kiaušinių ir gyvulinių riebalų, tai ir taip aišku. Į galvą pradėjo kristi štai kokie klausimai: – “Ar gerai iškils?”, “Ar bus valgomas?”, “Ar tiks kokoso kremo pertepimas?
Su biskvitais vargau dvi dienas (neturėjau dviejų vienodų kepimo formų). Šaldytuve suvynioti į maistinę plėvelę stovėjo dar pora parų. Dėl to jie niekaip nenukentėjo, o tik dar labiau “subrendo”. Didžiausias galvos skausmas – pertepimas (kokoso kremo pakeliai buvo šaldomi “iki pareikalavimo” – o kas paskui?).
Po truputį, tarsi įmesti į ryškalus, pradėjo aiškėti atsakymai: pirmas – iškilo gerai, antras – valgoma, bet ne visiems patinka, trečias – pertepimą reikia patobulinti, paieškoti tirštesnio produkto. Pagalvojau apie kokosų varškę… jeigu tai būtų klausimas: “Ar tiktų?”- Atsakymas – “Kokosų varškė gaminama iš kokosų aliejaus, kokoso drožlių ir anakardžių riešutų – naudojama veganiškiems tortams”. Tačiau šiam torčiukui, kur riešutai sudaro biskvito dalį, – pertepimui niekaip netiks!
Pasilikau prie ankstesnio pasirinkimo.
…Įsipilu dar gurkšnelį kavos, lėtai kramsnoju nedidelį gabaliuką pyrago – ryškus morkų skonis, traškumo teikiantys riešutai, viską maloniai apjungiantis švelnus kokoso kremas.
Galima pailsėti, bet galima tęsti darbus toliau – pojūtis geras.
Dar ilgai burnoje jaučiu tą tikrą skonį, be papildomų E, stabilizatorių ir emulsiklių.
Džiaugiuosi, kad nepatingėjau. Negaila net savaitės praleistos narpliojant veganiško pyrago paslaptis…
Pabandyti visada verta…

Reikės:
Biskvitui
- 300 g tarkuotų morkų (4 vidutinės morkos)
- 175 g rudojo cukraus
- 125 ml augalinio aliejaus
- 2 a.š. vanilės esencijos
- 375 g miltų
- 300 ml augalinio pieno
- 2 a.š. kepimo miltelių
- 1,5 a.š. sodos
- 1 a.š. muskato riešuto
- 2 a.š. cinamono
- 1 a.š. imbiero miltelių
- 0,5 a.š. druskos
- 75 g graikinių riešutų
Pertepimui
- 600 ml (3 pakelių kokoso kremo)
Gaminimas:
- Smulkiai sutarkuokite morkas (naudojau bulvių trintuvę)
- Sudėkite aliejų, cukrų, vanilę, plakite, kol ištirps cukrus.
- Įkandin supilkite pieną, suplakite iki vientisos masės.
- Atskirame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, sodą, druską, cinamoną, imbiero miltelius, muskatą.
- Sausų produktų mišinį dėkite į plakinį, gerai išmaišykite mediniu šaukštu.
- Sudėkite tarkuotas morkas, viską gerai apjunkite.
- Graikinius riešutus smulkiai sukapokite, įmaišykite į biskvito ruošinį.
- Masę padalinkite į dvi dalis, dėkite į dvi 20 cm dydžio atsegamas formas, išklotas kepimo popieriumi.
- Kepkite 180 laipsnių temperatūroje apie 25-30 minučių, po to kaitrą sumažinkite iki 160 laipsnių, kepimą tęskite dar pusvalandį.
- Iškepusius biskvitus vėsinkite orkaitėje apie valandą.
- Iš formos išimkite tik vieną biskvitą.
- Sušaldytą kokoso kremą suplakite elektriniu plaktuvu.
- Ant biskvito, likusio kepimo formoje, supilkite pusę kokoso kremo plakinio.
- Ant viršaus dėkite antrą biskvitą, užpilkite likusiu kremu.
- Sumontuotą torčiuką dėkite į šaldymo kamerą arba šaldytuvą kad sustingtų.
- Puoškite kepintais, smulkintais riešutais arba kaip tik jums patinka.
Naujų Jums skonių, gaminant sveikesnius desertus!
Dar šis bei tas…
Pasigaminkite kitą, Išskirtinio skonio morkų torčiuką arba šį.