Sūrio pyragai – visada gerai. Ypač su šviežiomis uogomis – avietėmis, braškėmis ir šilauogėmis. Mmmm…
Juos galima gaminti įvairioms progoms, tačiau su tiek raudonų uogų? Hum? – TIK, kai širdis pilna džiaugsmo, kai pajunti tokį lengvumą, kad kojomis žemės nesieki. Kai, kai, … nori daug dau kalbėti, pasakoti, bet tam išreikšti nerandi žodžių. Kai trauki iš spintos viską ir žaibiškai apsirengi nepriekaištingai, Ir kai veidrodžiai tau geri.;)
Šiandien nenoriu pilkų spalvų ir atspalvių. Renkuosi raudoną – žuvį, daržoves, uogas, vyną. Ir taip tradiciškai jau daug metų…
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Žiemiškai gražiam savaitgaliui – sūrio pyragas su UOGOMIS! Pagunda? Ir dar kokia.:)

Reikės:
- 400 g sluoksniuotos bemielės tešlos
- 500 g rikotos sūrio
- 500 g varškės
- 180 g cukraus
- 70 g miltų
- 100 g pieno
- 5 kiaušinių
- 125 g aviečių
- 125 g šilauogių
- 2 citrinų
- 250 g braškių
- vieno žiupsnelio druskos

Gaminimas:
- Į maišymo indą sudedame varškę, rikotos sūrį, cukrų, žiupsnelį druskos, miltus, supilame pieną, įtarkuojame citrinų žieveles, viską gerai išsukame.
- Kiaušinių trynius atskiriame nuo baltymų, sudedame juos į ruošinį, dar kartą viską GERAI išmaišome.
- Baltymus išplakame iki purumo, atsargiai įmaišome į gautą ruošinį.
- Sudedame avietes ir šilauoges, viską permaišome.
- Sluoksniuotą tešlą iškočiojame, įklojame ją į sviestu išteptą atsegamą 20-22 cm kepimo formą.
- Supilame varškės masę, dedame į 180 laipsnių orkaitę, kepame 50 minučių.
- Iškepusį pyragą vėsiname apie pusvalandį atidarę orkaitės dureles.
- Dedame kelioms valandoms ar nakčiai į vėsią vietą, kad pyragas galutinai subręstų..
- Patiekiame su šviežiomis braškėmis.
- Skanaus!

Dar šie bei tas…
Pyragą kepiau 24 cm atsegamoje formoje, todėl varškės įdarui sukritus (o taip ir turi būti), tešlos kraštai per pusę cm tapo per aukšti. Bet man tiko, nes ant viršaus sudėjau nepjaustytas braškes (recepte jos buvo pasmulkintos gabaliukais). Patarimas: jei pyraą puošite minimaliai ir aukšas bortelis bus "ne į temą", tuomet imkite 20 cm formą arba kai klosite tešlą, nupjaukite kokį vieną cm nuo viršaus - dar geriau perteklinį kraštą užlenkti į vidų.
Tešlos man prireikė per pusę mažiau. Ne bėda! Sunaudosiu ją kepdama lazdeles ar rožytes, ar pyragaičius.