Vis dar bandau įspėti prancūziškų “petits sablés” – mažų apvalučių ” pinigėlių” paslaptį. Neseniai sužinojau kad tikrieji sablés kepami tik iš 3 pagrindinių sudedamųjų dalių – sviesto, cukraus ir miltų. Tačiau, dedama žiupsnelis paslaptingo ingrediento, kurio, originalaus recepto sergėtojai, neatskleidžia. Aišku, juose būna dar ir kitų priedų, tačiau, gamintojas pats sprendžia, kiek ir ko dėti.
Sausainių atsiradimo istorija siekia Liudviko XIV laikus, kai markizė Sablė jais pavaišino karaliaus brolį, o šis, taip juos pamėgo, kad maži apvalūs sausainiukai greitai tapo neatskiriama karališkų pusryčių dalimi. Nesikuklinkime ir mes – pusryčiams ar popiečio kavai – išsikepkime tirpstančių burnoje bisquits (sausainių). Tik nereikia pamiršti: 1:2:3 – cukraus, sviesto ir miltų santykio. Žinoma, jei norite, kad masė labiau susirištų, galite dėti kiaušinį ir žiūrėti gaminimo instrukciją pagal Smėlinės tešlos sausainiai.
Reikės:
- 100 g cukraus pudros
- 200 g sviesto
- 300 g miltų
Gaminimas:
- Kambario temperatūros sviestą gerai išsukame su cukraus pudra iki kreminės konsistencijos.
- Dedame po truputį miltus, suminkome tešlą.
- Iškočiojame tarp dviejų kepimo popieriaus lakštų arba suritiname į volelį.
- Dedame 30 minučių (ne trumpiau) į šaldytuvą.
- Išėmę ruošinio lakštą, formuojame norimus sausainiu. (Jeigu suritinom volelį, beliks tik tvarkingai supjaustyti ir dėti į skardą).
- Kepame 150 laipsnių temperatūroje, 30 minučių arba 180 laipsnių – 15-20 minučių, kol truputėlį paskrunda. Pabandykite abu laikus ir išsirinkite, kuris labiau tinka.
Skanaukite išdidžiai, nes juos valgė karaliai.;)
Dar šis bei tas …
Pagal originalų receptą šie sausainiai minkomi 20 minučių, tačiau man tiek nepavyko – kitą kartą teks labiau pasistengti.;)
Sausainius galime pagardinti vaniliniu cukrumi, kakava.
Man jie skaniausi iš skirtingų rūšių miltų – imu panašiu santykiu kvietinius valytus miltus, kvietinius viso grūdo ir speltos miltus. Galima keisti avižų miltais – visa tai suteiks papildomo skonio ir greitai nepabos.
Šie sausainiai puikiai tinka sluoksniuotiems desertams su plakta grietinėle.