Receptas išbandytas dar tada, kai eksperimentavau su moliūgais. Kepto moliūgo likutis man pravertė – pavyko visai neblogos salotos. Kai tenka laikytis pasninko, o dabar pasninkauti jau tapo madinga – tokie ir panašūs dalykai praverčia. Beje, apie madas… – vienos praeina, kitos ateina. Dabar taip lengva pasimesti nuomonių debesyse, pakliūti į stebuklingų dietų spąstus, tapti įvairiausio plauko žinovų, “šamanų” aukomis. Ar negeriau grįžti prie krikščionių kalendoriaus, kur prieš didžiąsias šventes laikomasi pasninko? Šis kalendorius atsiradęs ne iš nieko. Seniau žmonės ypač gerai jautė gamtą, gyveno su ja tuo pačiu ritmu. Todėl, cikliškai pasikartojantys dalykai, nekėlė organizmui šoko, palankiai veikė žmonių nervų sistemą, vidaus organų funkcionavimą.
Vėlyvą rudenį gamtoje viskas sulėtėja, sustoja. Ne tik augalai pradeda mažiau maitintis, bet ir gyvūnai taip pat – kai kurie net užmiega žiemos miegu. Tokiu būdu kaupiama energija pavasariui. Susilaikymas nuo gausaus maisto, o ypač per Adventą, yra išmintingas sprendimas. Susikaupimas prieš Velykas, ne mažiau svarbus. Nuo Užgavėnių, tausodami gamtą, savo biudžetą ir save pačius, galime pilnai ištuštinti sukauptų atsargų likučius. Gamtoje nubudimo virsmas vyksta nenaudojant jokių papildomų resursų – tik tuos, kurie sukaupti nuo praėjusių metų. Ir tik įpusėjus pavasariui, gamta pilnai nubunda, ir pradeda dalintis savo gėrybėmis, o mes – mėgautis tuo, ką ji padeda ant savo vaišių stalo.
Ar gyvendami gamtos ritmu būsime Sveikesni? Laimingesni? Turtingesni? – Priklauso tik nuo mūsų!
Reikės:
- 0,5 stiklinės/puodelio bolivinės balandos
- 0,5 sviestinio moliūgo
- 0,5/1 virtos morkos
- 1/0,5 svogūno
- aliejaus
- druskos
- pipirų
- ciberžolės
- šviežių krapų

Gaminimas:
- Sviestinį moliūgą iškepame, kaip nurodyta keptas sviestinis moliūgas.
- Išverdame bolivines balandas pagal bolivinę balandą su avokadu.
- Pakepiname svogūną, pabaigoje įdedame šiek tiek druskos, pipirų.
- Moliūgą ir morką supjaustome labai smulkiais gabaliukais, dedame į išvirusias balandų sėklas, sudedame keptą svogūną, viską išmaišome.
- Paskaniname druska, pipirais ciberžole, šviežiais krapais.
- Patiekiame šiltas.
Pusryčiaukite, pietaukite – SVEIKAI!
Dar šis bei tas…
Šis patiekalas tinka garnyrui prie žuvies.
Bolivinės balandos košės su įvairiais priedais puikiai tiks pietų dėžutės turiniui, – pabandykite pasigaminti bolivinę balandą su braškėmis.