Labai viliojančiai atrodo kriaušės puselė pyrago riekėje – kaip koks inkliuzas.:)
Žiemą gamtoje panašių vaizdų yra apstu – prie minuso stingstantis vanduo įkalina viską, kas tik pasitaiko jo kelyje: pernykščius lapus, žolynus, spygliučių šakeles ar medžių žievės atplaišas. Žinoma, tai yra labai laikina ir trapu… O žiema mėgsta krėsti išdaigas. Štai vakar siautė tikra viduržiemio pūga, o šiandien snaigės maišosi su lietumi, o rytoj gal būt sulauksime pavasariškų orų?..
Kad jau orai tokie nenuspėjami, pasivaikščioti netraukia. Belieka užsiimti kažkuo namuose. Ir tas kažkas man – yra maisto gaminimas, degustavimas, senų blogo įrašų peržiūra, bei koregavimas…
Sustojau ties prancūzišku kriaušių pyragu. Atsiminiau, kaip džiaugiausi, kai jis pavyko. Iš pirmo karto – ir skanus ir gražus! Retai taip būna.
Nors ne sezonas, bet mintis “iš kriaušių” nepaleido. Man tai gal vienas iš labiausiai vaizduotę žadinančių vaisių. Labai moteriškas. Gal dėl to jį taip mėgstu.
Pyragą ar keksą, keksą ar pyragą?.. – jaučiau, kad mintys mane įtraukė į gaudynes, tačiau nepasidaviau: bus keksas su įkeptomis kriaušėmis. Nebuvau tikra, ar noriu tokio deserto prie kavos, bet kad geidžiau padaryti perpjautos kriaušės pyrago riekėje nuotrauką – tą žinojau gerai. Neužtrukau prie recepto paieškos, atsiverčiau vos ne pirmą pasitaikiusį, kur kekso riekė su kriaušės puselė ant padėko pūpsojo visame gražume, o styrantys koteliai viršuje mano apsisprendime padėjo tašką. Peržvelgiau produktus ir įvertinusi “viskoturiu” – pradėjau matavimo-svėrimo-maišymo procesą. O tada supratau – receptas turi rimtų trūkumų…
Ir taip visada – kai mane pagauna emocija, kai pamatau gražią patiekalo foto – užsigeidžiu čia ir dabar!
…tenka pasitelkti išmonę ir eiti iki galo.
Finalas toks, kad kavos keksas pavyko, kriaušės inkliuzo nuotrauką vertinčiau kaip gerą, o svarbiausia, kad ir prie kavos visai neblogas. Tačiau, rekomenduočiau išsivirti kakavos – bus dar geriau!
…pasirodė saulė. Gal išeiti pasižvalgyti po mišką?
Reikės:
Keksui
- 350 g miltų
- 200 g sviesto
- 200 g cukraus
- 10 g tirpios kavos
- 50 g virinto vandens
- 5 kiaušinių
- 1 a.š. kepimo miltelių
- 1 citrinos žievelės
- 3 vidutinių kriaušių
Kakaviniam glajui
- 200 g cukraus pudros
- 20 g sviesto
- 20 g kakavos miltelių
- 65 g pieno
Gaminimas:
- Keksui miltus sumaišome su kepimo milteliais.
- Kavą užpilame karštu virintu vandeniu, išmaišome.
- Kambario temperatūros sviestą gerai išsukame su cukrumi.
- Įkandin sudedame po vieną kiaušinius, gerai išmaišome.
- Į gautą masę palaipsniui dedame išsijotus miltus, pildami po šlakelį kavos – maišome, kol gauname vientisą masę.
- Įtarkuojame citrinos žievelę, dar kartą viską permaišome.
- Gautą tešlą supilame į aliejumi ar sviestu išteptą kekso formą, vertikaliai sudedame gerai nuplautas kriaušes.
- Kepame 200 laipsnių temperatūroje, maždaug 40 minučių (patikriname mediniu pagaliuku).
- Kakaviniam glajui sviestą ištirpiname ant silpnos ugnies, sudedame kakavą, išmaišome.
- Cukraus pudrą užpilame karštu pienu, išmaišome.
- Abi mases sujungiame, truputį pakaitiname.
- Paruoštu glajumi užpilame pravėsusį keksą.
Skanaujam!
Dar šis bei tas…
Kepinys gavosi šiek tiek sausokas, – kitą kartą miltų dėčiau 50 g mažiau.
Kepimo miltelių dėjau 0,5 a.š. daugiau, – kitą kartą palikčiau tiek, kiek nurodyta originaliame recepte.
Galima į kepinį dėti dar vieną kriaušę – tikrai nieko nepagadins.:)
Bandysiu kitą kartą kepti žemesnėje temperatūroje (190-180 laipsnių) ir šiek tiek ilgiau.
Kepiniui naudojau stačiakampę 12X24 kepimo formą, – tokiam paviršiui apipilti užteko pusės ingredientų skirtų glajui.