Baklažanas. Mmm… Atsivalgyti neįmanoma – ar keptum įdarytą ar tik pagardintą sūriu ir riešutais. Tik pasvajoti galima apie jų skonį ką tik nuskintų, nuo lysvės. Bet, kai norisi kažko daržovingo, imi ir parduotuvės. Tada galvojau išbandyti naują receptą. Verčiau puslapius, dėliojau mintis – apsispręsti delsiau. Nekenčiu savęs tokios. Bet baklažanui tai nė motais – guli sau švarus, ant virtuvinio rankšluostėlio. Aha, gulėk.
Pabandysiu štai šį receptą.
………………
Išbandžiau. Skanauju mąstydama su kuo jie būtų dar smagiau valgomi. Prisipažinsiu, net man mėgstančiai “sausai” jie gerokai viršijo tą ribą. Tačiau pamirkyti rikotos ir jogurto dažinyje su žaliąja citrina, tampa minkšti. Jie kaip kokie mini pyragaičiai. Tiktų aperityvui arba pakramsnojimui prie TV ekrano, nardymo planšetėje. Galima būtų juos prie kepto Camemebert sūrio surikiuoti arba drauge pašauti į orkaitę ir valgyti šiltus.
O štai dar kokia išganinga mintis aplankė! – Ar negražiai jie susigrotų su fondiu? Užmaišom kokį litrą sūrių su baltuoju vynu ir kviečiam pulką svečų! Nors, ne ! Pirmiausia reikia parašyti, paskambinti, kas atsilieps, sutiks, o tada maišyti. Nes, kas jei vienam teks rymoti prie kvapnaus mirkalo, hum…
Ir visgi jeigu sugalvosite išbandyti fondiu, negailėkite ingredientams. Sūriai čia svarbiausi. Ir be abejonės šveicariškieji gruyère ir emmental (gerus jų analogus gamina ir prancūzai). Baltas vynas – taip pat svarbus ingredientas – rinkitės kuo geresnį. Skaniai viską sustygavę, galėsite dažyti ne tik šiuos rutuliukus, bet ir daržovių, vaisių gabaliukus, skrudintos baltos duonos kubelius, kumpio gabalėlius.
… na, va kiek patarimų prigalvojau – belieka lėkštę išdažyti.
Tas rikotos padažiukas taip kabiuoja!
Reikės:
Rutuliukams
- 450 g baklažanų (maždaug 2 vidutinių)
- šlakelio aliejaus
- džiovintu čiobrelių
- rupios jūros druskos
- 70 g baltos duonos minkštimo
- 20 g džiūvėselių
- 1 vidutinio kiaušinio
- 40 g parmezano/kito kietojo sūrio
- 1-2 skiltelių česnako
Padažui/dažiniui
- 200 g rikotos sūrio
- 70 g graikiško jogurto
- žaliosios citrinos sulčių
- šviežios kalendros lapelių
- jūros druskos

Gaminimas:
- Rutuliukams baklažanus supjaustome nedideliais kubeliais, apkepame įkaitintame aliejuje, pabaigoje įdedame jūros druskos, čiobrelių.
- Į elektrinį trintuvą dedame apkeptas daržoves, duonos minkštimą, džiūvėsėlius, kiaušinį, tarkuotą sūrį ir smulkintą česnaką, viską sutriname iki vienalytės masės (jeigu masė gerai nesitrina ir yra per sausa įpilame mažą šlakelį šilto vandens).
- Ledų kaušeliu ar samteliu formuojame maždaug 3 cm skersmens rutuliukus, padailiname drėgnais delnais.
- Kepame 210 laipsnių temperatūroje apie 20 minučių.
- Po vieną dedame rutuliukus į miltus, apvoliojame, išdėliojame ant kepimo popieriumi išklotos skardos.
- Padažui visus ingredientus sumaišome, įdedame kapotos kalendros (jei patinka).
- Sknaujame!