– Skanesnis net už Starbucks torčiuką.;), o prilygsta savo minkštumu ir purumu… Hum?.. tikriausiai morkų keksui su šokolado gabaliukias.
Kažkada svarsčiau, ar besluoksnis kepinys gali būti pavadintas tortu? Tuo metu atrodė, kad ne, tačiau dabar sakau TAIP! Uf, kaip greitai keičiasi nuomonė. Gal nuo nuotaikos tai? Bet ne – tobulėjam.;) – Štai šis tortas, kurį anksčiau vadinau pyragu, yra biskvitas (naudojami kiaušinių baltymai) tik su daaaug MORKŲ. Tai jeigu jau taip, tai lai lieka toks pavadinimas, kurį radau savo nepakeičiamoje receptų knygoje.:)
Žiūūū pro langą… Ach, kaip keičiasi gamta. Vis mažiau ir mažiau spalvų. Tačiau galime mėgautis namų šiluma, šiųmetinio derliaus naminiais kepiniais, kurie užpildo visas kerteles rudens kvapais ir spalvomis.
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Atsiverčiu naują kepinių knygos lapą. Hummm, kaip skaniai atrodo svarainių pyragas…
Reikės:
Biskvitui
- 300 g morkų
- 4 kiaušinių
- 200 g smulkaus cukraus
- 1 pakelio vanilinio cukraus
- 1/2 citrinos arba 1/2 apelsino žievelės (geltonojo sluoksnio)
- 2 v.š. sutrintos citrinos
- 300 g migdolų miltų
- 60 g kvietinių miltų
- 2 a.š. kepimo miltelių
- 1 žiupsnelio druskos
Aptepimui
- 150 g miltelinio cukaus
- 2-3 v.š. citrinos sulčių
- 3 v.š. baltymų (atidėtų nuo tešlos)
Papuošimui
- 8 marcipaninių morkyčių arba 1 apelsino (galima puošti ir riešutais)
Patiekimui
- Plakta grietinėlė (nebūtinai)
Gaminimas:
- Biskvitui nuskuskite, nuplaukite ir smulkia tarka sutarkuokite morkas.
- Kiaušinių trynius sumaišykite su cukrumi, vaniliniu cukrumi, citrinos/apelsino žievele, sutrinta citrina iki vientisos kremo konsistecijos masės.
- Suberkite morkas ir gerai išmaišykite.
- Atskirai sumaišykite migdolų miltus, kvietinius miltus, kepimo miltelius, druską, gautą mišinį įmaišykite į tešlą.
- Suplakite baltymus iki baltų putų, 3 šaukštus baltymų atidėkite, likusius įmaišykite į tešlą.
- Apvalią (23 cm) kepimo formą išklokite kepimo popieriumi, aptepkite sviestu, sudėkite tešlą, išlyginkite paviršių.
- Kepkite 170-200 laipsnių temperatūroje maždaug 40 minučių (patikrinkite mediniu pagaliuku).
- Iškepusį pyragą iš karto išimkite iš formos, nuimkite kepimo popierių ir padėkite ant rankšluosčio.
- Aptepimui miltelinį cukrų sumaišykite su citrinos sultimis, įterpkite atidėtus baltymus ir aptepkite dar šiltą tortą.
- Papuoškite marcipaninėmis morkytėmis arba kaip patinka (galima ir nedekoruoti).
- Patiekite su plakta grietinėle (nebūtinai).
Mėgaukitės!
Dar šis bei tas…
Apelsinai labai tinka prie morkų kepinių. Nuotraukoje matote karamelizuotomis apelsinų skiltelėmis papuoštą torčiuką (į keptuvę supilkite 50 g rudojo/baltojo cukraus, sudėkite griežinėliais supjaustytus apelsinus, įpilkite 40 ml vandens, kaitinkite keptuvėje kol šios pasidengs traškia plutele, apverskite, procesą pakartokite). Iš tikrųjų biskvitą kepiau 180 laipsnių temperatūroje ventiliatoriaus rėžimu 50 minučių.