Spanguolių nauda, tikriausiai, niekam nekelia klausimų. Jų atsargų apsukrios šeimininkės turi iki naujo sezono – maža kam.;)
Kad jau labai skanus buvo nekeptas sūrio tortas su mėlynėmis, neabejojau, kad pavyks ir su spanguolėmis. Mėlynė yra minkšta uoga – jos luobelė švelni, todėl šios uogos greitai genda. Parsinešei iš miško ir gamink. Likutį reikia greitai užšaldyti. Tačiau gardėsius su šiomis uogomis yra lengva paruošti, -ypač jos tinkamos įvairiems kokteiliams. Su spanguolėmis yra kitaip. Jos yra daug “patvaresnės” – šaldytuve gerai užlaikytos gali stovėti pora mėnesių ar daugiau. O tokio “ilgaamžiškumo” paslaptis yra tvirta uogų luobelė, kuri apsaugo nuo senėjimo. Tad spanguoliauti galima ir žiemą ar net ankstyvą pavasarį.
Tvirta uogų luobelė – privalumas tik dėl galiojimo laiko. Gaminant ją reikia pašalinti. Geriausia būtų su sulčiaspaude. Pati kadangi negaminu didelių kiekių, tai sultis arba tyrę išgaunu uogas trindama elektiniu trintuvu. Po to gautą masę sudedu į metalinį sietą ir mediniu šaukštu trinu, kol sultis atskiriu nuo žievelių. Elementaru? – Neužtrunka.
Tortas ar pyragas? Ankstesnį įrašą pavadinau “nekeptu pyragu”, o dabar permąsčiau ir pavadiniamą pakeičiau. Galvoju, koks gi tai pyragas? Pyragas juk neturi sluoksnių! O čia du – sausainių ir sūrio su uogų tyre. Apsisprendžiau. Anksčiau atrodydavo, kad tortas tai kažkas ypatingo. Tai dėl to, kad tai, ką mažai pažįstam arba pervertinam arba nuvertinam.
Būti smalsiam, išbandyti vis naujus dalykus, susieti ir suprasti – geras jausmas, keliantis savivertę.;)
Reikės:
Pagrindui
- 200 g sausainių (“Gaidelis”, “Selga” ar kt.)
- 80 g sviesto
Sūrio sluoksniui
- 180 g spanguolių tyrės
- 125 g cukraus
- 10 g želatinos
- 50 ml vandens
- 450 g kreminio sūrio (naudojau maskarponę)
- 125 g cukraus pudros
- 160 g grietinėlės
- 1 a.š. vanilės esencijos (tinka ir romas)
Papuošimui
- 1 saujos šviežių arba šaldytų spanguolių
- Mėtų/šalavijo lapelių
Gaminimas:
- Pagrindui sausainius sutriname iki smulkių trupinių.
- Sviestą ištirpiname ant silpnos ugnies, supilame į sausainių trupinius, apjungiame mediniu šaukštu.
- Gautą masę sudedame į 22 cm skersmens torto formą atsegamais kraštais, gerai suspaudžiam, kad pagrindas būtų kuo tvirtesnis.
- Patalpiname į šaldytuvą maždaug 2 valandoms.
- Sūrio sluoksniui želatiną užpilame vandeniu, palaukiame, kol išbrinks.
- Spanguoles sudedame į maisto smulkintuvą, sutriname, sudedame į sietą, triname, kol išspaudžiame uogų minkštimą (galima išsunkti per marlę arba išspausti sultis su sulčiaspaude).
- Gautą tyrę supilame į prikaistuvį storu dugnu, dedame cukrų, pakaitiname kol šis ištirps – neužverdame!
- Maskarponę ar kitą kreminį sūrį sumaišome su cukraus pudra, vanilės esencija.
- Įkandin sudedame grietinėlę, viską dar kartą gerai išmaišome.
- Pakaitiname išbrinkusią želatiną, atvėsiname, plona srovele supilame į sūrio masę, permaišome.
- Sudedame spanguolių tyrę, viską gerai apjungiame.
- Gautą masę paskleidžiame ant sustingusio pyrago pagrindo, išlyginame, grąžiname į šaldytuvą dar porai valandų ar ilgiau.
- Puošiame šviežiomis ar šaldytomis spanguolėmis, mėtos šakele/šalavijo lapeliais.
Skanaujame į valias!