Daugiau žuvies? – Žuvies daugiau! Kaip besuksime šiuos dviejų žodžių polius, vis tiek gausime tą patį – žuvies mūsų lėkštėse turi būti dažniau. Jos valgome nepakankamai, ji vis dar yra kepsnių šešėlyje. Mano tikslas kiekvieną žuvį ištempti į saulės šviesą, duoti jai šansą atsistoti bent jau greta steiko.
Šiandien gaminamas ešerys. Kadangi jūrinių ešerių skonis labai subtilus, švelnus, netgi šiek tiek salstelėjęs – ši žuvis puikiai dera su stipresnio skonio priedais. Padažas, kuriame kepama žuvis, papildo jos skonį. Kartais laikomas nuobodžia, čia ši žuvis atsiskleidžia visu savo puikumu.
Su ja galima eksperimentuoti. Štai nuo žuvies salotų buvo likę malto imbiero su citrinų sultimis – pora šaukštelių prie pagrindinių padažo ingredientų – skonis pasikeitė į gerąją pusę. Šiaip tai imbieras žuviai labai tinka. Žinoma, kuriems geriau patinka mėgautis natūraliais skoniais, geriau susilaikyti.
Ką prie jo? Pirmą kartą pagaminusi ešerį patiekiau tik su žaliomis daržovėmis ir grūdų duona. Bet kitą kartą tikrai prie jų bus kepti batatai. Arba česnakinės bulvės (galima gardinti parmezano sūriu). Rekomenduojamas ir kuskusas su konservuotais avinžirniais (tinka su fetos sūriu, susmulkintu raudonuoju svogūnu, paprika ir šviežiais špinatais).
Kai tiek visko dera, apetitas kyla net mintis dėliojant į ateitį. Bet čia ir yra spąstai – kuo daugiau visko bus lėkštėje, tuo viskas atrodys patraukliau. O kai patiekalas bus dar ir intensyvaus skonio, – persivalgymo tikimybė išaugs kelis kartus. Gal tada galima apsieti su visko mažiau? Ir šiuo atveju žuviai palikti daugiau skonio, kurį turi pati iš savęs?
Tačiau. Esu už įvairovę…
Reikės:
- 1 vidutinio jūrinio ešerio
- 1 v.š. grietinės
- 1 v.š. garstyčių
- 2 šakelių petražolių
- 2 v.š. citrinos sulčių
- 1-2 a.š. tarkuoto imbiero (nebūtinai)
- jūros druskos (šiek tiek, pagal savo skonį)
Gaminimas:
- Ešerį išvalome, nuplauname, nusausiname, atidedame į šalį.
- Padažui sumaišome grietinę, garstyčias, citrinos sultis ir tarkuotą imbierą (jegu patinka).
- Ešerį dedame į kepimo popierių (popieriaus paimame dvigubai daugiau, kad į jį galėtumėm “supakuoti” žuvį), iš abiejų pusių patriname nedideliu druskos kiekiu, po to guldome ją ant vienos pusės, aptepame pasigamintu padažu.
- Petražoles pasmulkiname, sudedame ant viršaus.
- Užlenkiame likusį popieriaus kraštą, žuvį apspaudžiame, padarydami nedidelį kantelį, kad popierius neišsiskleistų žuviai kepant.
- Kepame 180 laipsnių orkaitėje 30 minučių.
- Iškepusią ešerį išimame iš popieriaus, šalia patiekiame šviežių daržovių (ridikėlių, špinatų, lapinių burokėlių, rukolos lapelių).
- Skanaujame su keptomis saldžiosiomis bulvytėmis.
Skanių Jums potyrių ragaujant žuvis!
Dar šis bei tas…
Jeigu visos žuvies nesuvalgėte, kitą dieną galite pasigaminti jos salotų.