Pats laikas jas gaminti! Galima kasdien, arba kas antrą dieną – juk visko dar turime šviežio. Nors paskutiniai, tačiau patys skaniausi pomidorai, antro derliaus bazilikai ir gražgarstės. O jeigu savame darže jau nieko nebeliko, parduotuvėse dar viskas sava, neatgabenta tukstančiais kilometrų iš svetur. Tad, reikia stengtis kuo daugiau vitaminų organizmui duoti, kad žiemai atėjus nepristigtumėm.
Nuobodžios tos “žolės”- kažkam dingtels mintis. Taip! Jeigu tik nebandote eksperimentuoti, išbandyti naujų receptų, jos gali šaldytuve pragulėti iki sunykimo. Kaprio salotos? – kuo jos ypatingos? – Ogi, niekuo! Pietiečiai jau seniai suprato, kaip puikiai dera pomidorai su šviežiu sūriu, o bazilikas arba pesto padažas – jų neatsiejama dalis. Ai, pamiršau dar vieną svarbų dalyką – ypač tyrą alyvuogių aliejų. Va, ir visa paslaptis, – atsakymas, kodėl mes jas taip mėgstame.
Nežinau, ko šiandien ar kitą dieną negalėtumėte įsigyti, tačiau skanaus užkandžio, ar vakarienės, tiems kurie laikosi tausojančio rėžimo, sėkmė garantuota. Tokias salotas įsiūlysite net prisiekusiems mėsėdžiams, nes, kaip ir daugumą salotų, šios ne išimtis – galima labai gražiai patiekti, ir kasdien vis kitaip. Įprastai pomidorai ir mocarela supjaustomi vienodo dydžio griežinėliais, o įkomponavus baziliko lapelių, susluoksniavus lėkštėje, gaunam visą Italijos trispalvę. Suvertos ant medinių iešmelių, šios salotos labai gražiai atrodo stiklinėse taurėse. Aš pasirinkau mini mocarelą ir slyvinius pomidoriukus – padariau jų vėrinukus.
Neabejoju, surasite ir jūs dar “N” būdų, kaip ir kur sudėloti šiuos tris draugiškus ingredientus, kurių rezultatas – “Insalata di Capri”!
Reikės: (1 didelei porcijai)
- 10 slyvinių pomidoriukų
- 10 mini mocarelos rutuliukų
- keleto šviežių bazilikų šakelių
- 1 a.š.bazilikų pagardo (pesto)
- 1 v.š. tyro alyvuogių aliejaus
- 1 saujelės gražgarsčių
- druskos
- pipirų
Gaminimas:
- Pomidorus ir gražgarstes nuplauname, nusausiname.
- Mocarelą sudedame į sietelį, kad ištekėtų skystis.
- Pomidorus perpjauname per pusę.
- Imame medinius pagaliukus (dantų krapštukus) ar nedidelius iešmelius – veriame vieną puselę pomidoro, mocarelą, kitą pomidoro puselę, baziliko lapelį – kartojame, kol baigiame.
- Pesto pagardą atskiedžiame alyvuogių aliejumi, išmaišome, paskleidžiame inde, kuriame patieksime salotas.
- Gražiai išdėliojame iešmelius, pabrstome jūros druska, šviežiai maltais pipirais.
- Viduryje įtaisome gražgarstes, papuošiame bazilikų šakelėmis.
- Patiekiame vienas, tačiau su skrudinta itališka duona ar prancūziška bagete – puikiausia palyda.
Dar šis bei tas…
Salotas galite gardinti kaparėliais, kitais smulkintais žalumynais - krapais, petražolėmis.
Salotų užpilui gali tikti ir smulkinti česnakai, balzaminis actas arba natūralaus skonio balzaminis padažas.
Kad salotos pavyktų, visi produktai turi būti švieži ir geros kokybės - mocarela šviežia, pomidorai prinokę, bazilikai ką tik nuskinti, o alyvuogių aliejus ypač tyras.