Žinoma, kad atsiras skeptiškai vertinančių net pačią idėją – “Kas per nesąmonė – pica su vaisiais?! Gal tortą su dešrelėm ar faršu pradėkim kepti!!?”. Tikiu, kad tradicinio maisto gerbėjus užrūstinsiu, tačiau pasaulis keičiasi, atsiranda naujos tendencijos. Fusion Cuisine (“fjūžn”) atsiradimas – tai atspindys naujo mąstymo, kada maistas tampa ne tik alkio numalšinimu, bet ir nauja filosofija, mada, žmonių saviraiškos forma.
Labai sėkmingai gyvuoja ir seni, kažkada sukurti receptai – gal keista, o gal nelabai, kad Pica Margarita vis dar šlovės viršūnėje, nors yra tikrai nemenkesnių picos įdaro derinių. Ką reiškia daugumos opinija! – sunku patikėti, kad galima taip žmogui įteigti, kad tai yra pati pačiausia itališka pica. Taip, ragavau, skani, bet ne mažiau puikios ir kitos … Bet grįžtant prie fusion cuisine kulinarinių tradicijų, – esu jos šalininkė – ne kartą mėginau išeiti iš standartų, ypač, dėl picų;). Dievinu picą su cukinijų įdaru, picą su karamelizuotais burokėliais, brokolių pica, picą su baravykais, o šį sezoną išmėginau picą su kriaušėmis ir obuoliais.
….dar ir dabar jaučiu tą traškų kąsnelį, kai picos papločio gabalėlis susijungia su gurmanška sūrio plutele, kepintų riešutų trupiniais ir užkeptais vaisių gabaliukais. Nebandėte? – Pamėginkite – nenusivilsite. Atvirkščiai, – klausit savęs, kodėl anksčiau nesugalvojote paįvairinti jaukių pasisėdėjimų su draugais, šeima prie televizoriaus ekrano, ilgų vasaros vakarų terasoje? Kodėl dar nepakeitėte įgrisusio pietų dėžutės turinio?
O kiek nedaug tereikia pastangų …
1 receptas (pica su kriaušėmis)
Reikės: (1 asmeniui)
- Ingredientus picos pagrindui, žr. pica su cukinijų įdaru.
- 2-3 kriaušių
- 50 g graikinių riešutų
- 40 g kietojo sūrio
- tyro alyvuogių aliejaus
- laimo sulčių
- medaus
- mėtų lapelių

Gaminimas:
- Tešlą paruoškite kaip nurodyta pica su cukinijų įdaru.
- Riešutus pakepinkite 150 laipsnių orkaitėje apie 10 minučių.
- Atšaldytą tešlą padalinkite norimo dydžio gabaliukais, iškočiokite po vieną padėję ant kepimo popieriaus ar silikoninio kilimėlio.
- Tešlos pagrindą ištepkite aliejumi, apibarstykite tarkuotu kietuoju sūriu.
- Riešutus susmulkinkite iki mažų trupinėlių, užbarstykite ant sūrio.
- Kriaušes supjaustykite plonomis riekelėmis, uždėkite ant riešutų sluoksnio, truputį paspauskite.
- Kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 30 minučių.
- Iškepusius picų gabaliukus pašlakstykite laimo sultimis, medumi, pagardinkite mėta.
Skanaukite šiltą, nors ir atvėsusi neprasta.
2 receptas (1 asmeniui)
Reikės:
- Ingredientus picos pagrindui žr. pica su cukinijų įdaru.
- 1 obuolio.
- 30 g raudonojo čederio sūrio.
- 30 g mocarelos
- 25 g graikinių riešutų
- 25 g lazdyno riešutų
- rudojo cukraus
- aviečių
- mėtų lapelių

Gaminimas:
- Tešlą paruoškite kaip nurodyta pica su cukinijų įdaru.
- Riešutus pakepinkite 150 laipsnių orkaitėje apie 10 minučių.
- Atšaldytą tešlą padalinkite norimo dydžio gabalėliais, iškočiokite po vieną padėję ant kepimo popieriaus ar silikoninio kilimėlio.
- Tešlos pagrindą ištepkite aliejumi, apibarstykite tarkuotu čederiu.
- Riešutus susmulkinkite iki mažų trupinėlių, užbarstykite ant sūrio.
- Obuolį supjaustykite plonomis riekelėmis, uždėkite ant riešutų sluoksnio, truputį paspauskite, apibarstykite ruduoju cukrumi.
- Kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 25 minutes.
- Ištraukite iš orkaitės, ant obuolių riekelių padėlioti mocarelos, smulkintų mėtų lapelių, vieną kitą avietę.
- Grąžinkite atgal, pakepkite dar 5 minutes (arba palaikykite išjungtoje orkaitėje).
Skanaukite nedelsiant!
Dar šis bei tas …
Iš nurodyto kiekio tešlos išeina 4 nedidelės arba 2 didesnės picos. Produkų kiekiai 1 asmeniui yra apytiksliai, orientuoti į nedideles picas – toks dydis mano mėgstamiausias. O šiuos gabaliukus, prieš dedant įdarą, dar pasmulkinau – įdomiau ir patogiau.
Ingredientus, skirtus įdarui, patarčiau rinktis pagal save, ypač, daugiau vaisių ir uogų, čia tikrai nepamaišys.