Skoniai · Sumuštiniai

Karšti sumuštiniai “Croque Monsieur”

Prancūzai turi tradicinius karštus sumuštinius – Croque monsieur ir Croque madame, atkeliavusius iš XX amžiaus pradžios. Dabar jau dauguma šalių turi savuosius variantus. Jeigu tradicinis sumuštinis yra gaminamas iš forminės sumuštinių duonos, virto baltojo kumpio ir kietojo sūrio, tai šiauriečiai vietoj kumpio deda lašišą, italai naudoja savo mocarelą ir t.t.  Pabandykime pasigaminti artimą tradiciniam, vyrišką ir moterišką sumuštinį. Tikriausiai supratote, kad monsieur – tai ponas, o madame ponia. Iš pradžių buvo tik monsieur, bet jam, tikriausiai, kaip ir realiame gyvenime, vienam pabodo, todėl susirado sau porą. Taigi, apie ieškojimus ir atradimus.

Reikės:
  • 8 riekių baltos sumuštinių duonos
  • 4 lapelių minkštojo čederio sūrio arba panašaus
  • 4 riekelių virto baltojo kumpio
  • 2 kiaušinių
  • sviesto sumuštiniams sutepti, kiaušiniams kepti.
Croque monsieur
Gaminimas:
  1. Duonos riekeles lengvai paskrudiname skrudintuvėje.
  2. Dar šiltas sutepame sviestu.
  3. Ant 4 duonos riekelių dedam virto kumpio ir sūrio.
  4. Iš likusios duonos suvožiame sumuštinį.
  5. Paėmę lentelę suvožtinius lengvai paspaudžiame.
  6. Dedame į įkaitintą orkaitę ir kepame 10-15 minučių, kol išsilydys sūris.
  7. Pabaigoje, keptuvėje iškepam 2 kiaušinius (geriausiai kiaušinių nevartyti, kepti ant nedidelės kaitros, kol sutrauks trynį).
  8. Ištraukę iš orkaitės sumuštinius, moteriškuosius papuošiame, kaip ir pridera damoms – “skrybėlaitėmis” (keptais kiaušiniais :), o vyriškieji gali pabūti džentelmenais.
  9. Patiekiame su salotų lapais, bei pomidorais.

Dar šis bei tas…

Originaliame recepte duonos plutelės nupjaustomos.

Sumuštinius galima pertepti ir garstyčiomis, bešamelio padažu.

Sumuštiniai gali būti apkepinami ir keptuvėje,  kartu įmušamas ir  kiaušinis.

Kiaušinis gali būti išvirtas be lukšto (Benedikto).

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *