Geras dalykas ta PASTA! Bepigu italams, – tai yra jų nacionalinis patiekalas, o mums tai tik MAKARONAI, kuriuos esam išmokę patiekti garnyrui …, na, dar pienišką išsiverdam … kažkaip spagečius pasigaminam … lazaniją sulipdom, tačiau nėra sudėtinga iš jų paruošti skanų, sotų patiekalą a la ietuviškai. Čia svarbiausia su kuo mes juos derinsime ar kokį padažą jiems sukursime. “Bepigu italams” … – ta dainelė man jau nusibodo! Mes lietuviai mėgstam visokius apkepus, tai apkepkim ir makaronus! Tik nepagailėkim skonių ir poskonių (sakau jums neabejodama ir iš karto traukiu rėtį – reiks gi, išvirtus makaronus kažkur sudėti…).
Reikės:
- 200 g makaronų (šį kartą ėmiau kriaukleles)
- 1 kiaušinio
- 1 pomidoro
- 1 morkos
- 1 svogūno
- 1 skiltelės česnako
- 1/4 cukinijos
- 50-70 g tarkuoto kietojo sūrio
- pomidorų pastos
- aliejaus
- druskos
- pipirų
Gaminimas:
- Makaronus išverdame sūdytame vandenyje (1-2 minutėmis trumpiau nei nurodyta ant pakelio).
- Išvirusius makaronus sudedame į kiaurasamtį, nuovirą išsaugome.
- Morką ir ketvirtį cukinijos supjaustome ilgais plonais šiaudeliais (geriau būtų specialia daržovių pjaustykle ar peiliu), pasmulkiname svogūną.
- Cukinijas užpilame žiupsneliu druskos, palaikome, kol ruošiami kiti ingredientai (prieš dedant jas į apkepą, susidariusį skystį nusunksime).
- Keptuvėje įkaitiname aliejų, apkepiname svogūną, morką, kol suminkštės, pabaigoje įspaudžiame skiltelę česnako.
- Indą, kuriame ruošime apkepą, ištepame riebalais arba aliejumi.
- Išplakame kiaušinį.
- Į makronus įpilame maždaug pusę nuoviro, dedame plaktą kiaušinį, kepintas daržoves, druskos, pipirų, pomidorų pastos, tarkuotą sūrį – viską sumaišome ir sudedame į kepimo indą.
- Viršuje gražiai įkomponuojam cukinijų “makaronus” (galima dar kokį papuošimą suraityti), įspraudžiam pomidoro skilteles.
- Kepame 180 laipsnių temperatūroje apie pusvalandį.
- Pabaigoje apkepą ištraukiame, viršų pabarstome tarkuotu sūriu, grąžiname atgal į orkaitę – minutė kita ir orkaitę išjungiame.
- Viršų apibarstome kapotais žalumynais (krapais, petražolėmis).
- Skanaujame su šviežiomis daržovėmis, nors gardu ir be jų. 🙂
Mes ne italai, tačiau galime gaminti ne blogiau už juos!
Dar šis bei tas …
Makaronus galima imti įvairius, manau, tik vermšelio tipas netiktų.
Cukinjų ir morkų supjaustymas “makaronais” – labai pagerina apkepo konsistenciją – norėtųsi jų daugiau, todėl kitą kartą tam pačiam kiekiui dėčiau jų dvigubai daugiau.
Druskos, pipirų ir pomidorų pastos (galima naudoti ir pomidorų padažą), dėkite pagal savo skonį, nes vieniems patinka ruošti švelniau, kitiems aštriau.
Jeigu apkepai be mėsos priedų nesivalgo, puikiausiai šį apkepą galima pagerinti kepintu faršu, saliamiu, kepta vištiena.
Daugiau pastebėjimų apie tai, kaip gaminti patiekalus iš makaronų rasite – makaronų salotos su rikota.