Į mūsų miškus sugrįžo baravykai. Jau manėme, kad jie iškeliavo su visam. Bet štai liepos vidury, jie vėl mūsų miškelyje. Sakau miškelyje, nes tik vienam plotelyje, o kitose miško vietose jų kol kas nėra. Džiaugsmo buvo daug, nes nesitikėjome jų tiek rasti: augo po du, tris, keturis, … devynis – šeimomis. Prisikrovėm gerą pintinę, o kitą rytą dar vieną. Negalima buvo jų neįamžinti, žr.baravykų sugrįžtuvės. Grįžus namo, mintys sukosi apie tą patį: kaip geriausiai juos panaudoti? Barvykų dauguma buvo sveiki – tai ne taip dažnai pasitaiko. Neperaugę. “Labai tinkami marinuoti ” – pamaniau, ir ėmiausi recepto paieškų. Eilinį kartą ilgai svarsčiau ir, kaip pagrindą, paėmiau iš Kauno dienos. Paragavus, likau patenkinta. Gal kiek per švelnūs; kam patinka aštresni, reikėtų dėti daugiau pagrindinių prieskonių.
Reikės:
- 2 kg sveikų neperaugusių baravykų
- 4 arbatinių šaukštelių druskos
- 2 šaukštų cukraus
- 3 arbatinių šaukštelių acto
- 3 skiltelių česnako
- Juodųjų pipirų grūdelių
- Kvapiųjų pipirų grūdelių
- 1-2 lauro lapelių
- Krapų stiebelių
- 700 ml marinato
Gaminimas:
- Atrinktus, nuvalytus baravykus, kruopščiai nušluostyti drėgna servietėle ar minkštu skudurėliu.
- Atsverti reikiamą kiekį ir užpilti šaltu vandeniu, lengvai išmaudyti, likusius nešvarumus nukrapštyti su šepetuku, didesnius perpjauti per pusę arba supjaustyti dar smulkesniais gabaliukais.
- Dėti į puodą, kad apsemtų visus grybus ir pradėti virti, nugraibyti susidariusias putas.
- Virti apie 20 minučių arba pusvalandį. (Galima užvirus nupilti pirmą vandenį, pripilti naujo, bet aš viriau tame pačiame, kad išlikt daugiau baravykų aromato).
- Nukelti nuo ugnies, išgriebti grybus, sudėti į kiaurasamtį, kad nusivarvėtų.
- Palikti 700 mililitrų viralo ir iš jo paruošti marinatą. Supilti į puodą, sudėti visus prieskonius, dėti grybus, dar pavirti 5 minutes, pabaigoje supilti actą.
- Viską permaišyti, sudėti į iškaitintus stiklainius, užpilti marinatu, ant viršaus šiek tiek aliejaus ir padėti po apklotu, kad pritrauktų.
Laikyti šaldytuve – svečiui ir ne tik!
Dar šis bei tas…
Iš nurodyto kiekio baravykų gaunam 3 stiklainiukus po 700 ml ir lieka dar truputis degustacijai 😉
Užvirus galima pirmą vandenį nupilti, pripilti naujo, bet aš viriau tame pačiame, kad išlikt daugiau baravykų aromato.