Atsargos žiemai

Marinuoti baravykai

Į mūsų miškus sugrįžo baravykai. Jau manėme, kad jie iškeliavo su visam. Bet štai liepos vidury, jie vėl mūsų miškelyje. Sakau miškelyje, nes tik vienam plotelyje, o kitose miško vietose jų kol kas nėra. Džiaugsmo buvo daug, nes nesitikėjome jų tiek rasti: augo po du, tris, keturis, … devynis – šeimomis. Prisikrovėm gerą pintinę, o kitą rytą dar vieną. Negalima buvo jų neįamžinti, žr.baravykų sugrįžtuvės. Grįžus namo, mintys sukosi apie tą patį: kaip geriausiai juos panaudoti? Barvykų dauguma buvo sveiki – tai ne taip dažnai pasitaiko. Neperaugę. “Labai tinkami marinuoti ” – pamaniau, ir ėmiausi recepto paieškų. Eilinį kartą ilgai svarsčiau ir, kaip pagrindą,  paėmiau iš Kauno dienos. Paragavus, likau patenkinta. Gal kiek per švelnūs; kam patinka aštresni, reikėtų dėti daugiau pagrindinių prieskonių.

 

Barvykai

DSCF8266

DSCF8267

DSCF8269

Reikės:
  • 2 kg sveikų neperaugusių baravykų
  • 4 arbatinių šaukštelių druskos
  • 2 šaukštų cukraus
  • 3 arbatinių šaukštelių acto
  • 3 skiltelių česnako
  • Juodųjų pipirų grūdelių
  • Kvapiųjų pipirų grūdelių
  • 1-2 lauro lapelių
  • Krapų stiebelių
  • 700 ml marinato
Gaminimas:
  1. Atrinktus, nuvalytus baravykus, kruopščiai nušluostyti drėgna servietėle ar minkštu skudurėliu.
  2. Atsverti reikiamą kiekį ir užpilti šaltu vandeniu, lengvai išmaudyti, likusius nešvarumus nukrapštyti su šepetuku, didesnius perpjauti per pusę arba supjaustyti dar smulkesniais gabaliukais.
  3. Dėti į puodą, kad apsemtų visus grybus ir pradėti virti, nugraibyti susidariusias putas.
  4. Virti apie 20 minučių arba pusvalandį. (Galima užvirus nupilti pirmą vandenį, pripilti naujo, bet aš viriau tame pačiame, kad išlikt daugiau baravykų aromato).
  5. Nukelti nuo ugnies, išgriebti grybus, sudėti į kiaurasamtį, kad nusivarvėtų.
  6. Palikti 700 mililitrų viralo ir iš jo paruošti marinatą. Supilti į puodą, sudėti visus prieskonius, dėti grybus, dar pavirti 5 minutes, pabaigoje supilti actą.
  7. Viską permaišyti, sudėti į iškaitintus stiklainius, užpilti marinatu, ant viršaus šiek tiek aliejaus ir padėti po apklotu, kad pritrauktų.

Laikyti šaldytuve – svečiui ir ne tik!

Dar šis bei tas…

Iš nurodyto kiekio baravykų gaunam 3 stiklainiukus po 700 ml ir  lieka dar truputis degustacijai 😉

Užvirus galima pirmą vandenį nupilti, pripilti naujo, bet aš viriau tame pačiame, kad išlikt daugiau baravykų aromato.

 

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *