Pyragai · Skoniai

Vyniotinis su uogiene

Jeigu tik turite uogienių… Daug! Neprašausite gamindami saldžiuosius vyniotinius.

Tiek daug visko esu išbandžiusi, tačiau šis kepinys turėjo palaukti keletą metų. Keletą!? Atidėlioti tiek laiko tikrai neverta. Įsitikinsite pasigaminę ir paskanavę, nes skirtas laikas proporcingas valgymo malonumui.

Tai yra biskvitinis vyniotinis. Iš tokios tešlos gaminami lakštai tortui, kurie užtikrintai gerai susijungia su bet kokiu pertepimu. Labai skaniai suskambėjęs yra jogurtinis braškių tortas. Pamenu, kaip nudžiugau iškepusi minkštutėlį biskvitą, – kiek nedaug kartais reikia.

Virtuvė yra ta vieta, kur galima atsipalaiduoti, pasitelkus fantaziją sukurti savus kulinarinius “šedevrus”. O kūrybiniai impulsai atkeliauja iš kažkur?.. – Turbūt iš Visatos. Štai atsisėdau paskaityti knygos, bet vietoj to paspaudžiau naršyklės mygtuką. Atrodo nieko neprašiau, bet man pasiūlė suvynioti skanėstą.:) Žinojimas, kad rūsyje yra praeito derliaus uogienių, mane nuskraidino į virtuvę.

Knyga taip ir liko atversta…

Kasdienybėje yra truputis mistikos.;)

Reikės:

Biskvitui

  • 4 kiaušinių
  • 125 g miltų
  • 125 g cukraus
  • 2 a.š. vanilinio cukraus
  • 1 a.š. kepimo miltelių
  • 15 g sviesto

Įdarui

  • 1 stiklainiuko uogienės
  • 200 ml grietinėlės
  • 2 a.š. miltelinio cukraus+1 v.š. apatinio sluoksnio pabarstymui
  • mažo žiupsnelio citrinos rūgšties/mažo šlakelio citrinų sulčių

Papuošimui

  • juodojo šokolado plytelės 4 kvadratėlių
  • kokoso aliejaus
Vyniotinis su vyšnių uogiene
Vyniotinis dekoruotas tirpintu šokoladu
Gaminimas:
  1. Biskvitui kiaušinių trynius atskiriame nuo baltymų.
  2. JUOS gerai suplakame su cukrumi.
  3. Miltus sumaišome su vaniliniu cukrumi ir kepimo milteliais.
  4. Išsijotus miltus po truputį pilame į kiaušinių plakinį, maišome, kol masė taps vientisa.
  5. Kiaušinių baltymus išplakame iki purumo (plakti iki standumo nereikia, nes bus sunku įmaišyti į tešlą).
  6. Baltymų masę po truputį įmaišome į tešlą, stengiamės, kad neliktų baltymų “keterų”.
  7. Į kepimo skardą įklojame kepimo popierių, ištepame jį sviestu.
  8. Supilame tešlą, išlyginame (standartinis kepimo popieriaus lakštas puikiai talpina tešlą).
  9. Kepame 210 laipsnių temperatūroje 10 minučių.
  10. Iškepusį biskvitą iš karto suvyniojame į tą patį kepimo popierių, paliekame atvėsti.
  11. Atkerpame dar vieną, tokio pat dydžio kepimo popieriaus lakštą, apibarstome jį cukraus pudra, dedame ant jo atvėsusį, išvyniotą biskvitą.
  12. Įdarui suplakame grietinėlę iki standumo, dedame miltelinio cukraus, citrinos rūgšties/citrinos sulčių, viską sumaišome.
  13. Biskvito lakštą pirmiausiai ištepame plakta grietinėle, o ant jos šaukšteliu dėliojame uogienės, po to ją paskirstome po visą plotą.
  14. Įdarytą lakštą atsargiai suvyniojame į ritinį, įvyniojame į tą patį kepimo popierių ir dedame į šaldytuvą, kad susigertų skoniai.
  15. Skanaujame po valandos, o jeigu norisi greičiau – geras bus ir po 20 minučių.
  16. Patiekimui kepinį išvyniojame, nupjauname abu jo galus (skanaujame patys ar duodame gabaliuką arčiausiai esančiam smaližiui.;)
  17. Ištirpiname šokoladą su trupučiu kokoso aliejaus, nedideliu samteliu apšlakstome savo “šedevrą” kaip mokame geriausiai.
  18. Pjaustome ritinėliais, grožimės ir mėgaujamės – tokia jo paskirtis!

Gero Jums uogienių degustavimo kitaip.;)

Dar šis bei tas…

Vyniotinį galima įdaryti tik uogiene arba šviežiomis mėlynėmis ir maskarpone.

Nuotraukoje esančio vyniotinio įdaras yra su vyšnių uogiene.

Kepimo popieriaus lakštas, kuris idealiai tiko vyniotiniui: 42X29 cm

Geras video, kaip gražiai suvynioti kepinį: https://www.bbcgoodfood.com/videos/techniques/how-roll-swiss-roll-video

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *