Visada yra alternatyva, nors kartais būna sunku pripažinti. Keistai skamba “Raudonųjų pupelių sausainiai”. Netaip jau ir seniai įtariai žiūrėjome į burokėlių braunius ar jų torčiukus. Ką yra iš tradicinės virtuvės, atrodo labai teisinga. Jeigu tik neatitinka kažkokio “standarto”, mintyse pavadiname “nesąmone” ir toliau ragaujame pažįstamus skonius. Visada žaviuosi tais, kurie noriai bando naujus dalykus, formuoja naujas tendencijas, tampančias mada ir gyvenimo būdu.
Kodėl pasirinkau pupeles? – Paklausiau specialistų, kurie sako, kad trūkstant vaisių ir daržovių, reikia atsigręžti į alternatyvius produktus, pavyzdžiui, pupeles. Pupelėse gausu įvairių sveikatai naudingų mikroelementų ir mineralinių medžiagų, jos turi daug geležies, fosforo, kalcio, kalio, magnio, folio rūgšties, vitamino B6 ir kt. Kalis, magnis, folio rūgštis labai reikalingas širdžiai, aterosklerozės profilaktikai. Sergantiems anemija pravartu pupeles rinktis kaip puikų augalinį geležies šaltinį. O fosforas, kaip ir kalcis, svarbi kaulų ir dantų sudėtinė dalis.
Yra įvairių rūšių pupelių: žaliosios, baltosios, raudonos. Kiekviena iš šių rūšių tik nežymiai skiriasi savo maistine verte, bet patartina į racioną įtraukti skirtingas rūšis. Pupelių reikia privengti žmonėms, turintiems virškinimo problemų ar tiems, kuriuos vargina pilvo pūtimas. Pastariesiems geriau rinktis žaliąsias pupeles.
Šiems sausainiams naudojamos konservuotos pupelės. Jose sėkmingai išlieka maistinės medžiagos – mitas, kad jos tik balastas.
Prieš didžiąsias metų šventes ar po jų – tokie, sveikatą tausojantys skaniukai, ne tik paįvairins mitybą, bet suteiks jėgų bei energijos.
Ypač pavasarį reikia pasirūpinti savo kūnu, kur yra mūsų tikrieji sveikatos namai.
Reikės:
- 200 g raudonųjų konservuotų pupelių
- 100 g miltų
- 2 v.š. kakavos
- 60 g agavų/klevų sirupo
- 60 g riešutų sviesto
- 50 g juodojo šokolado
- Lazdyno riešutų branduolių

Gaminimas:
- Pupeles išverskite iš skardinės į rėtį, nuplaukite šaltu vandeniu, palikite kol nutekės vanduo.
- Pupeles, riešutų sviestą ir agavos/klevų sirupą sudėkite į elektrinį plaktuvą, išsukite iki vientisos masės.
- Atskirame inde sumaišykite miltus su kakavos milteliais, palaipsniui supilkite paruoštą plakinį, sumaišykite tešlą.
- Rankomis suformuokite vienalytę masę, sudėkite nedideliais gabaliukais kapotą šokoladą, išminkykite.
- Atkabinkite nedidelius tešlos gabaliukus, padarykite rutuliukus, sudėkite juos į kepimo popieriumi išklotą formą.
- Ant viršaus įspauskite kapotų riešutų gabaliukų.
- Kepkite 180 laipsnių temperatūroje 13 minučių.
Skanaukite su augalinio pieno kakava, bet galite patiekti prie kavos.:)
Panaudotas informacijos šaltinis: https://www.delfi.lt/projektai/archive/primirstas-produktas-tikras-vitaminu-uztaisas-valgyti-reiketu-bent-karta-per-savaite.d?id=72660428