Gvakamolė – labai populiarus pagardas Meksikoje, žaibiškai išpopuliarėjo ir Lietuvoje. Avokadas, praktikuojantiems sveiką gyvenseną būtinas pusryčiams, kaip dažnam lietuviui sviestas. Sutrynus avokadą, pagardinus prieskoniais, gauname vertingą tepinį pusryčių skrebučiui ir gerą alternatyvą sviestui.
Meksikoje grūstus avokadus, įsivaizduoju, naudoja panašiai, kaip mes trintas sriubas. Primaišo meksikiečiai katilą trinto avokado su pomidorų gabaliukais, kalendra, prieskoniais ir skanauja iki valios sau su tradiciniais kukurūzų traškučiais.
Mmmm… – labai skanu ir su traškiais batatų griežinėliais.;)
Reikės: (2 asmenims)
Pagardui
- 3 prinokusių avokadų
- 0,5 didesnio pomidoro/3 vyšninių pomidorų
- 0,5 nedidelio raudonojo svogūno (arba šiek tiek mažiau)
- 2 skiltelių česnako
- 1 žaliosios citrinos sulčių
- 1 v.š. kokybiško alyvuogių aliejaus
- 1-2 kalendros šaklelių
- jūros druskos
- maltų pipirų
- raudonosios paprikos miltelių

Batatų traškučiams
- 2 didesnių saldžiųjų bulvių (batatų)
- jūros druskos
- maltų pipirų
- čiobrelių
- aliejaus

Gaminimas:
- Batatų traškučiams bulves gerai nuplauname, nusausiname, plonai nuskutame odelę.
- Supjaustome plonais griežinėliais, sudedame į kepimo skardą.
- Pašlakstome aliejumi, pabarstome pipirais, stambia jūros druska bei čiobreliais.
- Kepame 180 laipsnių temperatūroje, 15-20 minučių (stebėti, kad gražiai apdžiūtų, bet nepradėtų degti).
- Gvakamolei avokadus nuplauname, nusausiname, perpjauname pusiau, peilio pagalba (spustelti ašmenimis kauliuką, pasukti 90 laipsnių kampu) išimame kauliuką.
- Šaukštu išskobiame avokado puseles, sudedame į dubenį, šakute arba grūstuve sutriname (tekstūra neturi būti vientisa – palikti šiek tiek vaisiaus).
- Sudedame druską, pipirus, paprikos miltelius, citrinų sultis, aliejų ir viską išmaišome.
- Pagardą paskaniname smulkiai supjaustytu svogūnu, česnaku, pomidorais bei smulkintais kalendros lapeliais.
- Skanaujame su batatų traškučiais.
Malonaus laiko su artimaisiais, prasmingo – prie gero filmo!
Dar šis bei tas…
Šis receptas artimas originaliam, meksikietiškam, bet man tenka priedus koreguoti, priklausomai nuo valgytojų.
Dažniausiai kalendros nededu, nes ne visiems ji patinka.
Dažnai gvakamolės pagardą darau tik su česnaku, be svogūno – man asmeniškai prie avokado jis nelabai dera.
Skanaukite šį pagardą ir su kitų daržovių traškučiais arba keptais orkaitėje batatais.