Uf, truputį per vėlai ją prisiminiau!
Čiumpu pintinėlę, šoku į kroksus (kaip be jų daržo lysvėje).:) ir štai, regiu – morkos savo plaukus pasileidusias, ir česnakus – kai nekuriems jau laikas į pastogę. Ten toliau šparaginių pupelių krūmėlis (kažkas suniokojo, tai vos vienas beliko). Agurkai – trys nutįsę. Sodinau du kartus, o išaugo tik tiek. Gerai, kad šiltnamis yra. Lysvėse geriausiai jaučiasi cukinijos. Joms su tiek šiemetinio lietaus – ROJUS. O tokiame rojuje gerai jaučiasi ir moliūgai ir raudonasis kopūstas, nustelbęs žiedinius (ir ko aš taip juos sukišau, – ir bene kiekvienais metais tą patį bambu.(:
… bet ko aš čia būsiu atėjusi, hum… Taigi, burokėlių sriubai pasirauti! Štai kur jie, – gražiai vagelėje sutūpę, apatiniais lapais kaimynes morkytes apglėbę. Meilė, och ta meilė! Du didesnius, tris vidutinius, keletą mažuliukų – paretinu – kitiems bus daugiau vietos ir šviesos – susidedu į pintinėlę. Linksmai ištryškęs vanduo iš laistymo galvutės nuplauna burokėlių gumbus, apeina lapus – beliks tik kruopščiai nuplauti po čiaupu.
O štai ir lietus pradėjo krapnoti – reikia sprukti į pastogę!
—————————————————————————————————
Kaičiu puodą. Reikia dar sultinį nuvirti…

Reikės:
- 2 l sultinio (nuverdame keletą kiaulienos šonkaulių)
- 6-7 jaunų burokėlių su lapais (įvairių dydžių, tačiau kiekis orientacinis)
- 1 saliero stiebo
- 1 didesnės morkos
- 2 vidutinių bulvių
- 1 nedidelio svogūno
- keleto šakelių petražolių
- krapų
- 1,5 a.š. cukraus
- 1 v.š. pomidorų pastos/3 v.š. pomidorų padažo
- 50 ml vyno acto
- 1 v cukraus
- 1 lauro lapo
- druskos
- 3 kvapniųjų pipirų
- keleto juodųjų pipirų grūdelių
- sultinio kubelio (pagal poreikį)

Gaminimas:
- Sultiniui pusę valandos paverdame iš vakaro užmarinuotus kiaulienos šonkaulius.
- Dedame druskos, pipirų lauro lapelį – paverdame dar 5 minutes.
- Pasmulkiname svogūną, saliero stiebą, petražolių kotelius, morką supjaustome labai mažais kubeliais – sudedame į sultinį, paverdame 5 minutes ant vidutinės kaitros.
- Burokėlius gerai nuplauname po tekančiu vandeniu, atskiriame šakneles nuo lapkočių, nuskutame, supjaustome plonomis riekelėmis ar pasmulkiname į kelias dalis, jei šaknis didesnė – atidedame.
- Kotus atskiriame nuo lapų, supjaustome nedideliais gabaliukais, sudedame į sriubą.
- Įkandin sudedame vidutiniais kubeliais supjaustytas šviežias bulves, verdame maždaug 15 minučių.
- Keptuvėje įkaitiname lydytą sviestą/ghi sviestą, sudedame paruoštus burokėlių gumbus, pakepiname, kol daržovių gabaliukai pradės trauktis, sukrečiame į apvirtas daržoves, verdame ant silpnos kaitros 10 minučių.
- Sudedame rūgštis – pomidorų pastą/padažą ir vyno actą, skonį subalansuojame šaukteliu cukraus, verdame dar šiek tiek lėtai, skanaujame, įdedame dar prieskonių, jeigu trūksta sodraus skonio, įdedame dalelę sultinio kubelio.
- Pabaigoje sudedame pasmulkintus burokėlių lapus, paverdame pora minučių, kaitrą išjungiame, sudedame krapus, sriubą uždengiame, leidžiame susijungti skoniams.
- Patiekiame su grietine, o palydai – šviežių virtų bulvių.
- Skanaujame!
Dar šis bei tas…
Jeigu turite atidaryto raudonojo sauso vyno, jis puikiai tiks vietoj vyno acto.
Gaminkite ir traškučius - puikiaitinka paįvairinti garnyrus, salotas.
Vasarai atėjus ypač norime tapti lengvomis, kaip pienės pūkelis. Gal tai visai įmanoma? Paskaitykite čia.