Skoniai · Sriubos

Šviežių burokėlių sriuba

Uf, truputį per vėlai ją prisiminiau!

Čiumpu pintinėlę, šoku į kroksus (kaip be jų daržo lysvėje).:) ir štai, regiu – morkos savo plaukus pasileidusias, ir česnakus – kai nekuriems jau laikas į pastogę. Ten toliau šparaginių pupelių krūmėlis (kažkas suniokojo, tai vos vienas beliko). Agurkai – trys nutįsę. Sodinau du kartus, o išaugo tik tiek. Gerai, kad šiltnamis yra. Lysvėse geriausiai jaučiasi cukinijos. Joms su tiek šiemetinio lietaus – ROJUS. O tokiame rojuje gerai jaučiasi ir moliūgai ir raudonasis kopūstas, nustelbęs žiedinius (ir ko aš taip juos sukišau, – ir bene kiekvienais metais tą patį bambu.(:

… bet ko aš čia būsiu atėjusi, hum… Taigi, burokėlių sriubai pasirauti! Štai kur jie, – gražiai vagelėje sutūpę, apatiniais lapais kaimynes morkytes apglėbę. Meilė, och ta meilė! Du didesnius, tris vidutinius, keletą mažuliukų – paretinu – kitiems bus daugiau vietos ir šviesos – susidedu į pintinėlę. Linksmai ištryškęs vanduo iš laistymo galvutės nuplauna burokėlių gumbus, apeina lapus – beliks tik kruopščiai nuplauti po čiaupu.

O štai ir lietus pradėjo krapnoti – reikia sprukti į pastogę!

—————————————————————————————————

Kaičiu puodą. Reikia dar sultinį nuvirti…

Šviežių burokėlių sriuba
Reikės:
  • 2 l sultinio (nuverdame keletą kiaulienos šonkaulių)
  • 6-7 jaunų burokėlių su lapais (įvairių dydžių, tačiau kiekis orientacinis)
  • 1 saliero stiebo
  • 1 didesnės morkos
  • 2 vidutinių bulvių
  • 1 nedidelio svogūno
  • keleto šakelių petražolių
  • krapų
  • 1,5 a.š. cukraus
  • 1 v.š. pomidorų pastos/3 v.š. pomidorų padažo
  • 50 ml vyno acto
  • 1 v cukraus
  • 1 lauro lapo
  • druskos
  • 3 kvapniųjų pipirų
  • keleto juodųjų pipirų grūdelių
  • sultinio kubelio (pagal poreikį)
Jauni burokėliai
Gaminimas:
  1. Sultiniui pusę valandos paverdame iš vakaro užmarinuotus kiaulienos šonkaulius.
  2. Dedame druskos, pipirų lauro lapelį – paverdame dar 5 minutes.
  3. Pasmulkiname svogūną, saliero stiebą, petražolių kotelius, morką supjaustome labai mažais kubeliais – sudedame į sultinį, paverdame 5 minutes ant vidutinės kaitros.
  4. Burokėlius gerai nuplauname po tekančiu vandeniu, atskiriame šakneles nuo lapkočių, nuskutame, supjaustome plonomis riekelėmis ar pasmulkiname į kelias dalis, jei šaknis didesnė – atidedame.
  5. Kotus atskiriame nuo lapų, supjaustome nedideliais gabaliukais, sudedame į sriubą.
  6. Įkandin sudedame vidutiniais kubeliais supjaustytas šviežias bulves, verdame maždaug 15 minučių.
  7. Keptuvėje įkaitiname lydytą sviestą/ghi sviestą, sudedame paruoštus burokėlių gumbus, pakepiname, kol daržovių gabaliukai pradės trauktis, sukrečiame į apvirtas daržoves, verdame ant silpnos kaitros 10 minučių.
  8. Sudedame rūgštis – pomidorų pastą/padažą ir vyno actą, skonį subalansuojame šaukteliu cukraus, verdame dar šiek tiek lėtai, skanaujame, įdedame dar prieskonių, jeigu trūksta sodraus skonio, įdedame dalelę sultinio kubelio.
  9. Pabaigoje sudedame pasmulkintus burokėlių lapus, paverdame pora minučių, kaitrą išjungiame, sudedame krapus, sriubą uždengiame, leidžiame susijungti skoniams.
  10. Patiekiame su grietine, o palydai – šviežių virtų bulvių.
  11. Skanaujame!

Dar šis bei tas…

Jeigu turite atidaryto raudonojo sauso vyno, jis puikiai tiks vietoj vyno acto.

Gaminkite ir traškučius - puikiaitinka paįvairinti garnyrus, salotas.

Vasarai atėjus ypač norime tapti lengvomis, kaip pienės pūkelis. Gal tai visai įmanoma? Paskaitykite čia.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *