Nepabostantis desertas! – Taip kalbėjau apie pavlovą. Tą patį galiu pasakyti ir apie Etono betvarkę. Tai tradicinis anglų desertas, kurį vasarą nukonkuruoti gali tik pati pavlova. Pavadinimas yra kilęs nuo Etono koledžo Berkšyre, Londono vakaruose, labai prestižinio. Sklando įvairios legendos, viena iš jų, kad žaidžiant kriketą, iškylautojų krepšyje pasidarbavo šuniukas, kuris ir padarė tą “betvarkę”. Na, labai išmonės ir žinių šiam desertui pasigaminti nereikia, o jeigu morengai ir plakamoji grietinėlė yra iš parduotuvės, belieka viską pasmulkinti, permaišyti, krauti į stiklinius indelius, taures, stiklines, ledaines, papuošti, kuo išmoningiau ir jūsų desertui nieks neprilygs, ir ne tik – prašys pakartoti, prašysis į svečius, užsakys jūsų asmeninėms šventėms, na, žodžiu, negalėsite jo pamiršti, nes to neleis kiti. Prireiks tobulinti visą laiką, o paskui, negali žinoti – gali ir kažkas naujo atsirasti!
Reikės:
- Morenginių trapučių arba morenginio lakšto.
- 400 mililitrų plakamosios grietinėlės
- Cukraus
- Braškių
Gaminimas:
- Pasiruošiame taures ar stiklines (tiks ir ledainės, stikliniai indeliai).
- Suplakame grietinėlę iki standumo, pabaigoje įmetame žiupsnelį cukraus (labai nedaug, nes bus per saldu).
- Sulaužome morenginį paplotį, o morenginius trapučius galima dėti ir nelaužytus.
- Permaišom morengus su plakta grietinėle – labai atsargiai, kad nevirstų koše.
- Braškes supjaustome pusiau arba ketvirčiais.
- Sluoksniuojame taures: morengų-grietinėlės masė, braškės.
- Viršų galima papuošti braške, “patupdyti” morengiuką arba įsmeigti didesnį morengo gabaliuką, nuleisti keletą mėtų lapelių.
- Palaukti, kol sueis skoniai, skanauti skaniai ir vėsiai.
Dar šis bei tas:
Galima į stiklines dėti ir braškių tyrės. Tam reikia sutrinti keletą braškiu ir užpilti ant morengų-grietinėlės sluoksnio. Galima tyrę įmaišyti į grietinėlę, o po to sujungti su morengais.
Puikiai skanaujasi ir atskirai sluoksniais sudėti ingredientai: braškės, grietinėlė, morengas.
Labai neblogas variantas yra su avietėmis. Aišku, galima bandyti ir kitas uogas, vaisius, kitais metų laikais, taip pat. Tačiau pastarieji jau bus gerokai nutolę nuo originalaus recepto.