Šių metų mano tinklaraštyje atsirado net keli nauji žuvies receptų įrašai. Susižavėjus pavykusiomis doradomis, tęsiau eksperimentus su lašiša, šamo file, skumbre su rabarbarais (deja, nepadariau nuotraukų, bet tai dar vienas vertas jūsų dėmesio receptas, kurį galima išpildyti ir ant laužo).
Šiandien kepu upėtakius ir tam nereikia skirti daug laiko, ar ieškoti nusiteikimo. Žuvies nereikia marinuoti iš vakaro ar kelias valandas kaip mėsos – pakanka pusvalandžio ir galima šauti į krosnį, kepsninę, dėti ant grotelių ir “kabinti” ant laužo. Šį kartą upėtakis mėgausis morkų draugija, o palydai tiks prieskoninės žolelės, bei česnakas.
Žuvis vasarą labai tinkamas maistas – lengvai virškinamas, dera su gėriu, kurį randame sode ar anksti ryte apsilankę ūkininkų turgelyje. Dievinu šį laiką, kai saulės energijos prisotinti augalai atkeliauja ant stalo, – ateina toks susitapatinimo su gamta jausmas, užplūsta energija iš kosmoso ar iš dangaus…
Vakarėja… Vakarienė terasoje. Didelis padėklas su dviem upėtakiais, didelis dubuo žalumynų, stiklai pripildyti tyro vandens su citrinos gabalėliais ar balto šalto vyno. Ramybe dvelkianti gamta ir patys artimiausi prie stalo…
Gyvenimo momentai, atrodo niekuo neypatingi, bet ta būsena, kai nustoji dirsčioti į laikrodį, kai mėgaujiesi maistu neskubėdamas, kai kvapai žadina prisiminimus, kai pašnekesiai teka tarsi rami lygumų upė, kai gamtos virpesiai ir garsai ramina ir gydo ne blogiau nei patentuoti seansai ir kai grįžti į save…
Keliu taurę už šį metų laiką, – už atėjusią ramybę, grįžimą į įprastą gyvenimą.
Tikiuosi taip ir bus…
Reikės:
- 2 upėtakių
- 1 v.š. šalto sviesto
- 2 citrinų
- 4 skiltelių česnako
- 6 nedidelių morkų
- petražolių
- krapų
- himalajų druskos (galima naudoti ir akmens)
- pipirų
- žiupsnelio čili dribsnių
- jūros druskos, ciberžolės, kumino, raudonosios paprikos miltelių, žiupsnelio aitriosios paprikos miltelių (morkų apvalkalui)

Gaminimas:
- Žuvis nuskutame, išvalome, nuplauname ir gerai nusausiname.
- Kiekvienoje žuvyje padarome po 6-8 įstrižas įpjovas.
- Įkaitiname keptuvę, pakaitiname joje druską bei pipirus.
- Žuvis dedame į kepimo indą, užpilame prieskoniais, apvartome, palaikome 15 minučių.
- Susmulkiname petražoles, krapus, česnakus, sumaišome su šalto sviesto gabaliukais, viską pakapojame peiliu.
- Į padarytas žuvų įpjovas sudedame paruoštą masę, citrinos griežinėlius, likutį kemšame į žuvų vidų, įdarą sutvirtiname mediniais pagaliukais.
- Ant viršaus patarkuojame citrinos žievelės, padėliojame jos riekelių.
- Nuvalytas morkas supjaustome griežinėliais, apibarstome prieskoniais, užpilame aliejumi, sudedame tarp žuvų.
- Paruoštą indą dedame į orkaitę, kepame 180 laipsnių temperatūroje apie 30-40 minučių.
- Patiekiame su mėgstamu padažu, žaliomis daržovėmis.
Mėgaukimės vasara lengvai!
Dar šis bei tas…
Vietoj morkų galite naudoti ir kitas šaknines daržoves.
Kitą kartą patiekiant žuvis padėliočiau kalendros lapelių – jos tokiam patiekalui turėtų labai tikti.
Paskanaukite ir plekšnės – nenusivilsite.