Skoniai · Sriubos

Trinta moliūgų sriuba su ožkų sūriu

Ruduo ne veltui taip pavadintas. Rudų spalvų, artimų atspalvių gamtoje tiek, kad širdis prisipildo vaikiško džiugesio. O palytėjus saulės spinduliams viskas aplink dar labiau suspindi, šiltomis ugnelėmis pradeda rusenti, šildyti, tarsi bandant kompensuoti vasaros prarastą šilumą.

Pasivaikščiojimai gamtoje tampa tikra atgaiva sielai, relaksu. Spalvų galia didžiulė. Rudenio spalvomis prisipildo ir namai. Jos atkeliauja ne tik su moliūgais, morkomis, jurginais, klevų lapais, bet ir su džiugia nuotaika – noru kažką veikti, kurti, patirti… Man tai susiję su naujų rudeninių receptų paieška ir testavimu. Dabar – moliūgų laikas, o su šia daržove tik neseniai užmegzgiau ryšį, todėl kažin ko mano įrašų kolekcijoje nėra. Net nesu pasidalinusi trintos moliūgų sriubos receptu, nors pora kartų gaminau (keistai skamba “pora kartų”, kai kiti per sezoną dešimtis kartų kažką pasigamina iš šios vertingos daržovės).

Moliūgų patiekalai verti atskiros kulinarinės studijos. Žinant jų vairovę – nuo kepsnių iki saldainių, – komentarams vietos nelieka. Man pavykęs yra keptas sviestinis moliūgas, moliūgų cukatai, kurių taip ir neaprašiau, o dabar manau visgi pribrendo reikalas pasidalinti trintos moliūgų ir kitų daržovių sriubos receptu.

Manau, kad pavyko. Patiko tai, kad moliūgas nedominuoja, nors jo yra didžiausias kiekis, tačiau be jo nebūtų patiekalo spalvos ir tinkamos tekstūros, kas labai svarbu trintoms daržovių sriuboms. O jo palyda: salierai, pomidorai, morkos, porai, prieskoninės žolelės susilieja į nuostabią skonių gamą, kuri užtikrintai pasiekia smegenų malonumo centrus, ir tai norisi kartoti – dar…, ir dar…

Pagardintą ožkų sūriu rekomenduoju gurmanams.

Malonumų nebūna per daug… O maistas yra vienas pagrindinių, ir ši sriuba jūsų nei trupučio nenuvils!

Tikiu, kad namuose pūpso koks gražuolis, – na, nebent jis tikrai dėl GROŽIO, o tai pateisinama taip pat.:)

Reikės:
  • 800 ml vandens
  • 400 g moliūgo
  • 200 g cukinijos
  • 1 morkos
  • 0,5 poro
  • 1 svogūno
  • 3-4 skiltelių česnako
  • 4-5 nedidelių pomidorų
  • 1 saliero stiebo
  • 1 ryšelio krapų
  • 2 didesnių bulvių
  • nedidelio gabaliuko čili pipiro
  • 1 a.š. ciberžolės
  • druskos
  • įvairių pipirų
  • maltos raudonosios paprikos miltelių
  • 0,5 sultinio kubelio
  • Ghi sviesto/aliejaus (kepimui)
  • Ožkų sūrio/lydyto sūrelio/rikotos/grietinėlės (uždarui)
Trinta moliūgų sriuba, pagardinta ožkų sūriu
Gaminimas:
  1. Moliūgus, cukinijas, morkas, bulves nulupame, supjaustome kubeliais.
  2. Pomidorus užpilame verdančiu vandeniu, palaikome, nulupame odeles, supjaustome kubeliais.
  3. Pasmulkiname saliero stiebą.
  4. Puode, kuriame gaminsime sriubą, įkaitinam ghi sviestą/aliejų apkepinam plunksnelėmis supjaustytus svogūnus, o neužilgo sudedame ir smulkiai pjaustytus česnakus, užbarstome šiek teik druskos, pipirų.
  5. Puodo turinį papildome suruoštomis daržovėmis (išskyrus pomidorus).
  6. Daržoves užpilame vandeniu, pasūdome, verdame apie 15 minučių.
  7. Sudedame pomidorus, sultinį, verdame dar tiek pat laiko.
  8. Patikrinę, ar daržovės suminkštėję, viską sutriname elektriniu blenderiu.
  9. Pabaigoje įmaišome smulkintus krapus, užbarstome šviežiai maltais pipirais.
  10. Gardiname tarkuotu ožkos sūriu/grietinėle/mėgstamu minkštuoju sūreliu/rikota.

Skanaukite šią, ar bet kurią kitą patobulintą savaip – jos yra pritaikytos rudeniui!

Dar šis bei tas…

Jeigu nemėgstate ožkų sūrio, ar dar nesate jo bandę patiekaluose, įsidėkite nedidelį kiekį mažame karštos sriubos kiekyje – jeigu patiks, galėsite kartoti.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *