Graži žiema. Šiek tiek minuso ir daug šviesos. Nuo saulės.
Stiprus vėjas, gausus snygis – didelis nepatogumas vairuojantiems. Tačiau žiemiški orai turi gerą emocinį užtaisą. Nežinau, gal tik man… Švilpianti už lango pūga, stori sniego apklotai, šerkšnu pasidabinusios medžių šakos ir šalčio raižiniai ant langų – pasakiška ir užburianti realybė. Myliu ją tokią! Noriu, kad tęstųsi…
Kad jau pradėjau tokiu idilišku paveikslu, tai šalia labai tiktų stora mielinė pynė su garuojančia arbata ar kakava, medaus arba naminės uogienės stiklainiukas. Dar žinau, kad kai kam ji skaniausia su pienu. Neatsisakyčiau ir aš – šviežio. Ach, tie seni geri laikai…
Tačiau šį savaitgalį grįžau prie sveikesnių desertų. Praeitais metais panašiu laiku sukūriau sluoksniuotus keksiukus su avokadu, o štai po metų šiuos – riešutinius. Nežinau, kas man šią mintį atskraidino. Hum… Gal tūnantis kamputyje riešutų sviestas, ar nuo švenčių likusi šokolado plytelė? O gal nesulaukęs dėmesio apelsinas? Bet tai ir yra viskas, ko reikia šiam skanėstui. Ir nesvarbu – nusprendėte mažinti kalorijas, ar atsikratyti varginančių negalavimų. Pakeitėte požiūrį į maistą, ar tiesiog panorote kažko neįprasto – kokia tai bebūtų paskata, pasirinkę šį desertą, liksite nustebę, kaip greitai ir skaniai galima pasmaližiauti, o ir svečiui negėda pasiūlyti.
Labai paprasta – pasiruošiate iš vakaro, ryte turite prie kavos. Pasigaminate ryte, turite skanėstą popietei.
…ištirpinti šokoladą, sumaišyti sviestą su sveikesniu cukrumi, pasmulkinti apelsiną – štai ir viskas!
Kai žinai ko nori, viskas tampa žymiai paprasčiau…

Reikės:
- 0,5 st riešutų sviesto
- 100-200 g šokolado
- 1 apelsino (tinka ir mandarinai)
- rudojo cukraus ir kokosų žiedų cukraus (lygiomis dalimis pagal skonį).
- pekano riešutų (tinka ir kitokie)
Gaminimas:
- Šokoladą ištirpinti karšto vandens vonelėje.
- Pilti po šaukštą į silikonines keksiukų formeles, dėti pusvalandžiui į šaldytuvą.
- Sumaišyti riešutų sviestą su ruduoju cukrumi ir kokoso žiedų cukrumi, gerai išsukti.
- Apelsiną nulupti, išskirstyti skiltelėmis, supjaustyti mažais gabaliukais, sudėti juos į riešutų sviestą.
- Gautą masę padėlioti į šokoladu užlietas keksiukų formeles.
- Viršų užlieti likusiu tirpintu šokoladu.
- Pabarstyti kapotais pekano riešutais.
Skanauti!
Dar šis bei tas…
Gaminau šiuos keksiukus standartinėse keksiukų formelėse.
Gavau 5 nemažus desertus.
Šokolado sunaudojau 200 g, bet kitą kartą imčiau 50 g mažiau – padauginau, nes pagrindui dėjau po 2 gerus šaukštus.